5 tips om de Qualityscore in AdWords te verbeteren

Bij het adverteren in Google AdWords wordt door Google de advertentiepositie bepaald door een formule waarin zowel de bieding-per-klik en de zogenaamde Quality score wordt meegenomen. In een eerdere blog wordt duidelijk en helder uitgelegd wat de invloed van de Quality score is op de prestaties van een campagne in AdWords.

5 manieren om de Qualityscore te verhogen

Doordat de quality score zo belangrijk is voor de prestaties van de campagne is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te krijgen. Er zijn een aantal manieren waarop een campagne kan worden geoptimaliseerd zodat de kwaliteitsscore kan worden verbeterd. In deze blog zetten we vijf belangrijke punten op een rijtje.

  1. Prioriteit aanbrengen
  2. Sluit advertentieteksten aan bij de zoekwoorden
  3. Teksten reviseren
  4. Verwijder slecht presterende zoekwoorden
  5. Optimaliseer landingspaginas

Prioriteit aanbrengen

Wanneer we de Quality score van een campagne willen verbeteren is het belangrijk om eerst een goed inzicht te krijgen in de huidige Quality score. De Quality score is hierbij minstens zo belangrijk als de CPC, CTR en Conversieratio.
Om snel een overzicht te krijgen waar de Qualityscore het beste te  verbeteren is sorteren we eerst alle campagnes op uitgaven. Binnen de campagnes die het meeste uitgeven sorteren we op de advertentiegroepen die de hoogste kosten hebben. De zoekwoorden in deze advertentiegroepen sorteren we zodat we alle woorden met een Quality score van minder dan 7 in de campagnes met de grootste uitgaven de hoogste prioriteit kunnen geven; hier is de grootste winst te behalen.

Advertentieteksten laten aansluiten bij de zoekwoorden

De kwaliteitsscore is onder meer afhankelijk van de CTR (Click Through Rate). Wanneer de advertentieteksten beter aansluiten bij de zoekintentie is het waarschijnlijk dat de CTR ook beter is. Met dit gegeven is het niet moeilijk om te bedenken dat specifieke advertentiegroepen leiden tot goed aansluitende advertentieteksten. In een campagne voor bijvoorbeeld een dierenwinkel zal iemand die op zoek is naar hondenvoeding een heel andere advertentie verwachten dan iemand die zoekt naar kattenvoeding. Dit voor de hand liggende voorbeeld is heel ver door te trekken, waarbij steeds de teksten zo specifiek mogelijk aansluiten bij de zoekopdracht.

Teksten reviseren

Het schrijven van aansprekende en onderscheidende advertentieteksten die tot actie aanzetten is een van de belangrijkste peilers binnen een goede campagne. Met goede teksten kan de CTR (en hiermee ook de Quality score) verbeterd worden .
Door met meerdere advertentieteksten per advertentiegroep te werken is het mogelijk om per advertentiegroep inzicht te krijgen in welke teksten niet goed werken. De slechtst presterende teksten kunnen het beste worden uitgeschakeld of worden verwijderd, omdat deze een slechte invloed hebben op de CTR, welke weer de Quality score verbeterd. Door steeds te proberen de best presterende advertentietekst te verbeteren wordt de campagne steeds verder geoptimaliseerd, waardoor de resultaten steeds zullen verbeteren.

Verwijder slecht presterende zoekwoorden

Bij de bovenstaande methoden zijn we steeds bezig geweest om aspecten in de campagne die een negatieve invloed op de CTR en Quality score hebben te veranderen of uit te sluiten. Op zoekwoord niveau is het heel eenvoudig om hier inzicht in te krijgen. Binnen de campagne is eenvoudig inzichtelijk te krijgen welke zoekwoorden een slechte Quality score hebben.
Uiteraard kan het zo zijn dat een zoekwoord een slechte Quality score heeft maar wel van toegevoegde waarde is door het verkeer dat het oplevert. Het is dan ook verstandig om alleen grondig zoekwoorden te verwijderen wanneer de gemiddelde Quality score in de hele campagne omlaag gaat.  Wanneer het totale beeld nog een mooie score laat zien kan het geen kwaad om een paar woorden met een slechte Quality score in de campagne te laten staan.
De Quality score van de zoekwoorden beïnvloeden ook de zogenaamde accountgeschiedenis. Hoe langer een woord met een slechte Quality score in de campagne staat des te meer invloed dit zal hebben op de gemiddelde Quality score van een campagne. Het is daarom wel zaak om dit steeds te blijven monitoren en slecht presterende zoekwoorden zo snel mogelijk te verwijderen uit de campagne.

Landingspaginas optimaliseren

De zogenaamde landingspaginas, de paginas waarop bezoekers uitkomen nadat ze op een advertentie hebben geklikt, zijn ook van invloed op de Quality score. Wanneer een landingspagina goed aansluit bij de zoekwoorden en advertentieteksten die ernaartoe verwijzen zal dit resulteren in een goede Quality score.
De algemene opvatting is dat landingspaginas niet een Quality score kunnen verbeteren, maar dat het ontbreken van een goede pagina wel de score omlaag kan halen. Uiteraard is het hierdoor nog steeds heel belangrijk om te zorgen voor landingspaginas die goed aansluiten bij de campagne.
Een paar punten die sowieso moeten worden voorkomen op een landingspagina zijn pop-ups, paginas met onoriginele inhoud, paginas die iets aanbieden dat weinig of niets te maken heeft met de advertentie en langzaam ladende paginas.
Uiteraard zijn er nog veel meer aspecten waar aan een goede landingspagina dient te voldoen, zo zijn er een aantal valkuilen waar rekening gehouden dient te worden bij het opzetten van landingspaginas.