AI-volution: Voorbij De Hype – Mijn 5 AI Trends & Voorspellingen Voor 2024

Een 100 jaar oude cartoon voorspelde dat in 2023 al het werk automatisch door elektriciteit zou worden gedaan.

Harold Tucker Webster is een cartoonist die de “Cartoon Dynamo” bedacht, een machine met het vermogen om zelf cartoons te tekenen. Deze voorspelling is niet ver verwijderd van de realiteit dankzij generative AI.

Maak je klaar voor een spannend jaar in 2024, waarbij we steeds een stapje dichterbij de “Cartoon Dynamo” komen en het moment dat steeds meer van ons werk eveneens door elektriciteit verricht kan worden.

Hier zijn 5 van mijn voorspellingen wat betreft AI trends:

1. De Nieuwe Norm: Alles Is Nep!

Hoe uniek je artikel, foto of speech ook moge zijn, de standaardgrap van tegenwoordig luidt: “Dat heeft ChatGPT vast en zeker gemaakt.“.

Foto van een sneeuwpanter, gemaakt door Noah Bosman in Midjourney V6.

Deze humoristische opmerking is niet geheel ongegrond. In het huidige digitale tijdperk kun je nog minder vertrouwen in teksten, afbeeldingen, video’s en stemmen zonder echtheidscertificaat, gezien het feit dat deze potentieel allemaal door AI gegenereerd kunnen zijn.

Is je afbeelding nog niet realistisch genoeg? Dan wordt deze met behulp van AI verbeterd om het realistischer te maken. De meme “Zoom and enhance!” is eindelijk werkelijkheid geworden.

Ben jij een expert in het onderscheiden van door AI gegenereerde beelden? Zelfs professionele portretfotografen hebben hier tegenwoordig moeite mee. Ga zelf de uitdaging aan: https://take.quiz-maker.com/QTFY59OAT (Je hebt 8 seconden per afbeelding.)

2. AI-influencers: Waarom Moeilijk, Als Het Ook Makkelijk Kan?

Aitana Lopez, herkenbaar aan haar roze haar, heeft meer dan 250.000 volgers op sociale media. Ze deelt selfies waarin ze merken als Victoria’s Secret en Olaplex tagt.

Aitana Lopez – @fit_aitana – 252K volgers

Echte influencers worden steeds veeleisender en verlangen meer geld. Waarom zou je niet je eigen AI-influencer creëren? De drempel wordt steeds lager.

Voor een merk betekent dit totale controle, in tegenstelling tot een echt persoon die mogelijk controversieel is, eigen eisen stelt en eigen meningen heeft.

Andere populaire AI-influencers:

Miquela – @lilmiquela – 2.7M volgers

Bermuda – @bermudaisbae – 243K volgers

In december 2023 was een AI de populairste vrouwelijke streamer op Twitch:

Multimodaliteit speelt een cruciale rol in het succes van Neuro-sama. Dankzij het Vision-model kan deze AI reageren op visuele input via chat. Bovendien is het in staat tot real-time interactie met andere streamers door middel van snelle audio modellen en een realistische stem.

3. Onthoud De Term “Multimodal AI”

Hoewel achteraf bleek dat de video volledig in scène was gezet, geeft deze video van Google een goed toekomstbeeld.

Gemini kan:

  • Meekijken
  • Luisteren
  • Praten
  • Afbeeldingen en muziek genereren
  • Een spel programmeren

Dit staat bekend als multimodale AI, wat betekent dat het model een grote hoeveelheid verschillende soorten input gelijktijdig kan verwerken.

Een ander goed voorbeeld van multimodaliteit is de toepassing van Vision in de Ray-Ban Smart Glasses van Meta:

4. Je “AI-Copiloot” Is Altijd En Overal Beschikbaar

ChatGPT was het iPhone-moment van AI. Het jaar 2023 zal de geschiedenisboeken ingaan als het omslagpunt waarop wij, als individuen, daadwerkelijk begonnen met het benutten van de mogelijkheden van AI in ons dagelijks leven.

In de komende jaren zullen we de AI-copiloot op steeds meer plaatsen zien opduiken. Big Tech is al all-in: Microsoft met Windows Copilot en OpenAI, Google met Duet AI en Meta met Llama. Voor Microsoft heeft dit zelfs zo’n prioriteit dat ze voor het eerst sinds 1994 een nieuwe toets gaan introduceren op hun toetsenborden. De Copiloot-toets zal, zoals verwacht, de generatieve AI-assistent Copiloot activeren binnen Windows 11.

De Kosten Van Intelligentie Zijn Op Weg Naar Bijna Nul

– Sam Altman

Een andere duidelijke trend is dat kleinere foundation-modellen steeds beter worden, met als gevolg dat de kosten aanzienlijk dalen. In 2023 is ChatGPT 3.5 reeds overtroffen in capaciteit door open-source modellen zoals Mixtral 8x7B van Mistral AI. Dit is een klein “Mixture of Experts” model dat je zelfs lokaal op je eigen computer zou kunnen draaien, mits de specificaties het toestaan.

5. AI-Race Gaat Door; Apple Betreedt De Ring

De AI-battle tussen Google en Microsoft is in volle vaart. Eén grote afwezige lijkt echter Apple te zijn, alsof zij de LLM-trein compleet gemist hebben.

Nog nooit eerder waren de uitgaven van het bedrijf aan onderzoek en ontwikkeling zo hoog. Volgens Tim Cook is de aanzienlijke stijging in kosten in 2023 te wijten aan generatieve AI. Bloomberg meldt dat Apple intern intensief bezig is met het testen van hun eigen AI-model, dat de naam “Ajax” draagt.

Het is zeer waarschijnlijk dat Apple zich gaat richten op het ontwikkelen van compactere AI-modellen die lokaal functioneren op je iPhone en Mac. Dit zal zowel de privacy als de toegankelijkheid aanzienlijk bevorderen. Met name bij Apple hebben de chips de afgelopen jaren een aanzienlijke verbetering ondergaan in het uitvoeren van AI-modellen, dankzij de groei in AI & GPU-cores en de ruime hoeveelheid unified memory.

AI trends in 2024: Voorbij de Hype

Ondanks dat de AI-hype in 2023 zijn piek bereikte, wijst niets erop dat de verbeteringen in AI zullen stagneren. Deze vooruitgang wordt aangejaagd door factoren zoals de kwaliteit van de trainingsdata, kleinere modellen (Phi-2 & Mixtral) die sneller en efficiënter kunnen redeneren en rekenkracht kunnen verdelen (MoE), prompt-optimalisatie en de opschaling van modellen (Gemini).

Deze trends wijzen op aanzienlijke vooruitgang in en ondersteunen verdere investeringen in AI-agents, videoproductie, onderwijs, gezondheidszorg, gaming, robotica en XR.

Echter, er liggen ook uitdagingen op de loer in relatie tot open-source versus gesloten modellen en kwesties rondom auteursrecht. Apple lijkt, als de laatste van ‘Big Tech’, aanzienlijke stappen te gaan zetten op het gebied van AI, en de verwachting is dat rechtszaken zullen toenemen naarmate generative AI traditionele industrieën ontwricht.