Branded Content Event 2024: de belangrijkste key takeaways

In een tijdperk waar trends en technologieën snel evolueren, dwingt het jaarlijkse Branded Content Event marketingprofessionals om kritisch na te denken over de veranderende wereld van branded content. Het thema van dit jaar, ‘Shaken or Stirred’, daagde de deelnemers uit om de grenzen van contentcreatie en -distributie te verleggen. Wij waren uiteraard ook aanwezig om de meest inspirerende inzichten en innovaties met jullie te kunnen delen. Duik met ons mee in de hoogtepunten van dit event.

Keynote 1: When digital becomes human

Steven van Belleghem, een expert op het gebied van klantervaring, bood een fascinerende kijk op de toekomst van marketing in het AI-tijdperk. Van Belleghem gaf aan dat AI zich ontwikkelt zoals elke nieuwe technologie: in een S-curve. Volgens hem bevinden wij ons nu aan het begin van de tweede helft van de S, de coolste periode

Steven van Belleghem op Branded Content Event 2024
Steven van Belleghem op het Branded Content Event 2024 (Beeld: BBP Media / Dwain Olsem)

Eén van de grootste veranderingen die we gaan zien, is de manier waarop consumenten (aankoop)beslissingen nemen. Volgens Van Belleghem zal de manier waarop zoekopdrachten werken volledig veranderen. Als consument tik je straks geen zoektermen meer in om vervolgens ellenlange lijsten met (betaalde) resultaten te krijgen. We gaan ernaar toe dat je tegen je AI-filter of AI-assistent zegt: “Ik heb kattenvoer nodig.” En dan krijg je één of twee soorten kattenvoer als resultaat. De AI-assistent zoekt op basis van alles wat het van jou weet het product dat het beste bij jou past. Hoe beter de AI-assistent je ‘kent’, hoe preciezer het antwoord wordt, tot het punt dat er nog maar één product overblijft.

Consumenten zullen hun beslissingen dus deels uitbesteden aan AI. Het wordt hiermee belangrijker dan ooit dat consumenten specifiek om jouw merk vragen. Als ze dat niet doen, loop je het risico uitgefilterd te worden door een algoritme waar je bijna geen invloed op hebt. Branding wordt hiermee nog veel belangrijker dan het al is.

AI als gatekeeper (uit de presentatie van Steven van Belleghem)

Een samenwerking tussen mens en machine

Van Belleghem benadrukte het belang van het combineren van technologische innovatie met menselijke vaardigheden om waardevolle ervaringen te creëren. Naarmate AI zich verder ontwikkelt, zullen creativiteit, empathie en het vermogen om ’tussen de regels door te lezen’ cruciaal worden voor succesvolle merken. Dat laatste is iets wat AI tot nu toe nog steeds niet kan.

Key takeaways:

 • AI verandert de manier waarop we werken en leven, met een grote invloed op klantverwachtingen en bedrijfsvoering.
 • De verschuiving van ‘digital first’ naar ‘AI first’ markeert een nieuw tijdperk waarin AI centraal staat in contentcreatie en klantenservice.
 • Creativiteit en empathie blijven essentieel, zelfs met de groeiende rol van AI in marketingstrategieën.

Keynote 2: Virtual brand ambassadors: making brands personal

Daarna is het de beurt aan John Meulemans, een strategisch adviseur met een focus influencer marketing, AI en social media. Hij deelde boeiende inzichten over hoe merken digitale avatars kunnen gebruiken om persoonlijker te communiceren met hun doelgroep. Na de opkomst van influencer marketing zien we nu een enorme groei in virtual influencers.

Virtual influencers kunnen gebaseerd zijn op échte influencers (digitale klonen) of volledig aangedreven door generatieve AI. Steeds meer merken ontwikkelen hun eigen virtual influencers om vervolgens in te zetten ter promotie van hun merk en producten. Met voorbeelden van succesvolle virtuele ambassadeurs en de integratie van AI, toonde hij aan hoe ‘digitale mensen’ kunnen bijdragen aan het personaliseren van merkervaringen en het creëren van interacties.

Key takeaways:

 • Virtuele influencers, aangedreven door generatieve AI, bieden merken nieuwe mogelijkheden voor interactie en storytelling. Ook kunnen ze ondersteunen bij educatie klantondersteuning en zelfs ‘persoonlijke’ coaching.
 • De jeugd maakt nauwelijks onderscheid tussen online en offline werelden, wat de acceptatie van virtuele influencers versterkt.
Virtual influencer 'Dagni' maakt reclame voor Mercedes
Virtual influencer ‘Dagni’ maakt reclame voor Mercedes

Parallelsessies

Sessie: Hoe zien we merken het liefst terug in een podcast?

Mandy van der Wal en Edwin Koeners van Audiohuis deelden inzichten over hoe merken effectief kunnen worden geïntegreerd in podcasts. Met een groeiende populariteit onder jongeren en een hoge tolerantie voor advertenties, bieden podcasts een unieke kans voor merken om een jong, hoogopgeleid publiek te bereiken. Door zowel journalistieke als commerciële samenwerkingen te omarmen, kunnen mediahuizen en adverteerders een rijk en divers podcastlandschap creëren dat zowel luisteraars als makers ten goede komt.

Key takeaways:

 • 60% van de jongeren luistert naar podcasts, wat het een effectief medium maakt om een moeilijk te bereiken doelgroep te bereiken.
 • Mediahuizen kiezen voor een third-party strategie om een breed scala aan podcastcontent aan te bieden, zonder de journalistieke integriteit te schaden.
 • Verschillende advertentieformats binnen podcasts, zoals pre-roll, mid-roll, en branded content, bieden diverse mogelijkheden voor merkintegratie.

Sessie: Jongeren bereiken: hoe dan?

Elise Kop van Mediahuis onthulde enkele geheimen om de moeilijk te bereiken Gen Z-doelgroep effectief te benaderen. Met levendige voorbeelden en inzichten uit het jaarlijkse jongerenonderzoek, werden handvatten aangereikt om deze groep niet alleen te bereiken, maar ook te verbinden aan je merk. De presentatie onderstreepte het belang van authenticiteit, het spreken in de taal van jongeren, en het inzetten van de juiste platforms om hen te engageren.

Key takeaways:

 • Jongeren waarderen authenticiteit en transparantie boven alles. Greenwashing wordt sterk afgewezen.
 • Jongeren hebben een voorkeur voor korte, bondige en niet-opdringerige reclameboodschappen die echt aansluiten bij hun behoeften.
 • Jongeren vinden het belangrijk om anderen te helpen en een maatschappelijke rol te spelen.

Sessie: AI: booster van creativiteit

Daan Jongen en Leon Wielens van AM Beyond onthulden hoe AI het creatieve proces revolutioneert, van idee tot uitvoering. Het duo benadrukte de cruciale rol van AI in contentcreatie en storytelling, deelden hun ervaringen met een AI-storyboard en verkenden de toekomst van gepersonaliseerde assistenten. Met een focus op relevantie, emotie en technologische innovatie, boden ze een blik op hoe AI merken en bureaus kan transformeren.

Key takeaways:

 • AI wordt steeds meer geïntegreerd in het creatieve proces, van conceptontwikkeling tot contentcreatie.
 • Een innovatieve tool, het AI-storyboard, maakt het mogelijk om snel en efficiënt storyboards en scripts te genereren, waardoor creatieve processen worden versneld.
 • AI biedt geavanceerde mogelijkheden voor het analyseren en optimaliseren van content, waardoor de effectiviteit ervan toeneemt.
Afbeelding gegenereerd door Dall-E 3

Sessie: Zo unlockt HEMA het complete potentieel van video-SEO

Emma-Sophie Jonker van HEMA en Stef van der Burg van Team5PM deelden een case study hoe HEMA opmerkelijke resultaten heeft behaald op onder andere TikTok door slim datagebruik en organische distributie.

De focus lag op het creëren van zowel longform als shortform content, stap-voor-stap DIY’s en tutorials, gericht op eenvoudige huishoudelijke taken en raamdecoratie. HEMA heeft niet alleen ingezet op TikTok, maar ook op YouTube, Instagram en hun eigen website om een breder publiek te bereiken en zichtbaarheid te vergroten. Door zorgvuldige optimalisatie van titels, beschrijvingen en hashtags hebben video’s hoge rankings behaald op zowel TikTok als Google. Zonder betaalde promotie behaalde HEMA aanzienlijke organische groei en zichtbaarheid over verschillende digitale platformen.

Afsluitende keynote: Samsung’s journey to connect with Gen Z

Carlijn Prins, Marketing Communicatie Specialist bij Samsung, lichtte toe hoe het merk zich richt op innovatie en het creëren van mensgedreven technologie om barrières te doorbreken. Centraal stond de focus op drie ‘passiepunten’ (gaming, creativiteit/zelfexpressie en gezondheid) om relevanter te zijn voor Gen Z.

Met een focus op AI-functies zoals ‘Circle to Search’ en ‘Live Translate’, en strategieën gericht op het verbinden met Gen Z door emotie boven specificaties te stellen, laat Samsung zien hoe ze streven naar ‘Never Been Done Before’ (NBDB) innovaties.

Twee campagnes, de ‘Sleepwave’ en ‘GameCrafters’, illustreren Samsung’s benadering om passiepunten te verbinden met community-engagement en partnerschappen. De ‘Sleepwave’-campagne was gericht op het verbeteren van de slaap met behulp van de Galaxy Watch en een speciaal gecreëerde slaaptrack, die aandacht kreeg door een uniek evenement en viral content. De ‘GameCrafters’-campagne combineerde gaming en creativiteit door Gen Z’ers uit te dagen om in hun favoriete games te bouwen, met lange videocontent op YouTube.

Belangrijkste inzichten van het Branded Content Event 2024

Het Branded Content Event 2024 was een bron voor waardevolle inzichten voor marketeers die willen meebewegen in de snel veranderende wereld van contentmarketing. Enkele belangrijke takeaways ter afsluiting:

 • Omarm AI als instrument voor creativiteit en personalisatie, maar vergeet niet het belang van menselijke vaardigheden.
 • Verken de mogelijkheden van virtuele influencers en digitale mensen om merkervaringen te verrijken.
 • Begrijp de unieke voorkeuren en waarden van Gen Z om hen effectief te bereiken via authentieke content en de juiste platforms.
 • Experimenteer met contentformaten en distributiekanalen, zoals podcasts en TikTok, om nieuwe doelgroepen aan te spreken.
 • Gebruik data-inzichten om contentstrategie te optimaliseren en organische zichtbaarheid en engagement te maximaliseren.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en inzichten in onder andere branded content door onze blog te volgen. Denk je over de toekomst van jouw contentstrategie? Neem contact met ons op of stuur mij een berichtje via LinkedIn!