De 9 beste merkcampagnes van 2023: van technologische hoogstandjes tot verhalen die blijven hangen

Het marketinglandschap van 2023 was een speelveld vol verrassingen en innovaties. Merken overtroffen elkaar met merkcampagnes die niet alleen onze aandacht trokken, maar ons ook aan het denken zetten. Van de koninklijke QRooningsdag van Tikkie tot Coolblue’s Chat G-Piet, en van Patta’s globale samenwerking tot Snoop Dogg’s onverwachte promotiestunt – het afgelopen jaar heeft alles in huis om jou als marketeer te inspireren. Voeg daarbij de magische Efteling-shirts van Team Jumbo Visma en je weet dat creativiteit geen grenzen kent.

Maar welke campagnes hebben nu echt het verschil gemaakt? En hoe kun jij deze inzichten toepassen om jouw eigen merkcampagnes naar ongekende hoogten te stuwen? In dit blog neem ik je mee door mijn favoriete merkcampagnes van 2023 en de belangrijkste take-aways voor content marketeers!

#9: De Qroon van Tikkie: onmisbaar op de vrijmarkt

Als we terugblikken op Koningsdag 2022, zien we dat het gebruik van persoonlijke Tikkie QR-codes voor cashloze betalingen een ongeëvenaard succes was. De methode werd op grote schaal toegepast en resulteerde in een stijging van de transacties via Tikkie’s QR-codes tot wel 400% hoger dan normaal en het bereiken van bijna één miljoen euro aan transacties binnen één dag.

Fast forward naar 2023, waarin Tikkie en Natwerk tijdens Koningsdag 2023 de lat hoog legden met hun inventieve campagne. Samen introduceerden ze de ‘QRoon’, een vorstelijke twist die onze digitale tijdsgeest belichaamt, volledig verpakt in het iconische koninklijke hoofddeksel. Deze zet faciliteerde niet alleen vlottere transacties tussen kopers en verkopers, maar gaf ook een geheel nieuwe invulling aan ‘geld verzamelen’. Moreno Kensmil, Hoofd Marketing bij Tikkie merkte treffend op dat mensen nu gewend zijn om digitaal te betalen en deze handige QR-code maakt dit gemakkelijker dan ooit tijdens de vrijmarkt.

Elke persoon die deze pakkende hoed (uiteraard gratis) bestelde via de website van Tikkie zag er niet alleen koninklijk uit op Koningsdag, maar straalde ook uit dat ze up-to-date waren met digitaal betaalgemak. Deze campagne gaf ons ongetwijfeld een sneak peek van hoe technologie onze feestdagen kan vormgeven.

#8: De smaak van het jaar 3000 (volgens AI en Coca Cola)

In september nam Coca-Cola ons mee op een reis naar de toekomst met de introductie van Coca-Cola 3000, een vernieuwende variant binnen het suikervrije assortiment in het Coke Creations platform. Deze smaak wordt omschreven als de ‘eerste futuristische sensatie’ en is gecreëerd door zowel menselijke vindingrijkheid als kunstmatige intelligentie (AI).

Natuurlijk heb ik zelf ook een slok genomen. Mijn conclusie: de smaak is intens zoet, alsof alle soorten fruit met elkaar gemengd zijn. Maar ondanks dat biedt het blikje visueel plezier en brengt variatie in smaak. Maar ik ben duidelijk geen foodblogger, dus laten we snel terugkeren naar de campagnepraat.

Coca Cola 3000 blikje
Coca-Cola 3000 Zero Sugar is voor een beperkte tijd verkrijgbaar in de supermarkt. Afbeelding: Coca-Cola

“We streven naar magische en verrassende ervaringen met onze nieuwe reeks Coca Cola Creations. Door gebruik te maken van AI hebben we een beeld kunnen scheppen van hoe onze Coca-Cola mogelijk zou smaken in de verre toekomst”.

– Stijn Belaen, merkmanager bij Coca Cola

Dit limited-edition concept gaat gepaard met een digitale marketingcampagne waarbij sociale media– en influencermarketing centraal staan.

Maar er is meer! Het scannen van het blikje brengt je naar de ‘Creations Hub’, waarbij je – met behulp van een speciale 3000 AI-lens – een voorstelling krijgt van hoe de wereld eruit zou kunnen zien in het jaar 3000.

#7: Samsung zet de festivalzomer op z’n kop

In samenwerking met Playground lanceerde Samsung een unieke ‘Flip The House’ ervaring om het festivalseizoen van 2023 in stijl af te trappen. Verschillende dj’s draaiden in een setting die de sfeer van huisfeestjes nabootste, waardoor Gen-Z werd betrokken bij het organiseren van hun eigen feestjes. Dansende deelnemers maakten kans om hun eigen huisfeest te organiseren, waarbij elk uur een winnaar werd gekozen wanneer een vergrote Samsung Galaxy Z Flip 4 openklapte. Next level merkactivatie op een festival als je het mij vraagt.

Samsung Flip the House
Flip The House was dit jaar te vinden op de festivals: Amsterdam Open Air, By the creek, Solar Weekend, Strafwerk en Mysteryland. Afbeelding: Samsung.

Deze activiteit was aanwezig op festivals zoals Amsterdam Open Air en Mysteryland, als onderdeel van de promotie voor hun recente release, de Samsung Galaxy Z Flip 4. Met DJ line-up en genoeg fotoplekken was dit ongetwijfeld hét gespreksonderwerp voor influencers en feestgangers  – evenals potentiële klanten.

Lotte van den Broek, Head of Creative bij Playground, speelde hierin een sleutelrol door innovatieve technieken te gebruiken om jongere generaties aan te trekken. Ze creëerde herinneringen aan wekelijkse huisfeestjes terwijl ze tegelijkertijd nieuwe ervaringen bood. Deze merkcampagne toont aan hoe nostalgische thema’s naadloos kunnen worden gecombineerd met technologische innovaties.

#6: Patta scoort met FC Barcelona en Nike

Het Nederlandse kledingmerk Patta heeft een grote stap gezet op het wereldtoneel door samen te werken met Nike en FC Barcelona. Deze drie merken bundelden hun krachten en creëerden een unieke kledinglijn voor fans van FC Barcelona.

De campagnefilm, geproduceerd door Halal, Iconoclast, Ambassadors en geregisseerd door Paul Geusebroek, is een eerbetoon aan de wereldwijde fanbase van de club. De video draait volledig om het clublied van FC Barcelona en toont fans over de hele wereld die trots hun rood-blauwe kleuren dragen in huiskamers, op scooters en in het voetbalstadion. Met beelden geschoten in Barcelona, Amsterdam en Suriname. Alle fans die je ziet schitteren in deze campagne dragen stukken uit de collectie van FC Barcelona x Nike x Patta.

Wat deze merkcampagne echt bijzonder maakt, is hoe ze erin geslaagd zijn om zo’n breed publiek aan te spreken. Deze kledingcollectie was vanaf 13 oktober te koop bij geselecteerde Nike-winkels, in de SNKRS-app en via de webwinkel van FC Barcelona. En als we het over impact hebben: deze campagnefilm had binnen 10 dagen meer dan 17 miljoen views op Instagram!

Deze samenwerking tussen Patta, Nike en FC Barcelona is een perfect voorbeeld van hoe merken hun krachten kunnen bundelen om iets echt unieks te creëren dat wereldwijd aanspreekt. Het toont ook aan hoe belangrijk storytelling is in marketing – door een verhaal te vertellen dat resoneert met fans over de hele wereld, hebben ze een emotionele connectie weten te creëren die verder gaat dan alleen het verkopen van producten.

#5: Coolblue introduceert AI-gedichten met Chat G-Piet

In de geest van innovatie en creativiteit, kon ik het niet laten om nog een andere AI-gerelateerde campagne te noemen. Dit keer komt het van niemand minder dan Coolblue, dat op een slimme manier kunstmatige intelligentie (AI) toepast in hun marketingstrategie.

Coolblue lanceerde onlangs hun eigen AI-assistent, genaamd ‘Chat G-Piet’. Deze virtuele dichter was speciaal ontworpen om klanten te helpen bij het schrijven van Sinterklaasgedichten. En wat blijkt? Het was een groot succes! Sinds de lancering op 20 november hebben al meer dan 13.000 klanten gebruikgemaakt van deze handige tool.

Op piekmomenten (of ook wel pietmomenten) produceerde Chat G-Piet maar liefst 440 gedichten per minuut – dat doen menselijke dichters niet zomaar na. Bovendien kozen meer dan 2000 mensen ervoor om hun gedicht te laten voorlezen door de AI-stem van Pieter Zwart, CEO en ‘Beginbaas’ bij Coolblue.

Hoewel de tool slechts tijdelijk beschikbaar was tot 5 december, toont deze merkcampagne nogmaals aan hoe technologie en creativiteit hand in hand kunnen gaan om unieke klantervaringen te creëren. Coolblue heeft met succes AI geïntegreerd in hun marketingstrategie, waardoor ze niet alleen hun klanten hebben verrast, maar ook nieuwe standaarden hebben gezet voor innovatieve merkcampagnes.

#4: Team Jumbo Visma’s droom komt uit in schitterende Efteling-shirts

In samenwerking met AGU en de Efteling onthulde Team Jumbo-Visma vorig jaar vol trots hun nieuwe shirt voor de Tour de France van 2023. Wat direct opvalt aan het ‘The Vélodrome’ ontwerp is de sterrenhemel vol dromen, bedoeld om zowel de huidige renners als een nieuwe generatie te motiveren hun dromen na te jagen.

Dit unieke shirt illustreert het verhaal van een kleine fietser die onder een fonkelende sterrenhemel uit ‘The Vélodrome’ carrousel opstijgt en magisch eindigt op de Champs-Élysées – een concept bedacht door Sander de Bruijn, ontwerper bij De Efteling. Als eerbetoon aan Efteling-oprichter Anton Pieck, werd deze iconische carrousel vorig jaar teruggebracht naar het Anton Pieckplein in De Efteling.

Jumbo-Visma Velodrome
Jonas Vingegaard in zijn sprankelende shirt. Afbeelding: Team Jumbo-Visma

Vroege bestellers van dit prachtige shirt konden rekenen op iets heel speciaals: ze hadden namelijk de mogelijkheid om persoonlijke herinneringen toe te voegen – inclusief bijpassende sterrenstand – waardoor elk wielershirt uniek is! Het is niet alleen mooi ontworpen, maar ook technisch superieur; CEO Björn Jeurissen van AGU beweert namelijk dat dit het snelste shirt in het peloton is.

Het unieke shirt symboliseert Team Jumbo-Visma’s gerealiseerde droom na hun overwinning in 2022 op de Tour de France en moedigt iedereen aan om vast te houden aan hun eigen dromen. Een combinatie van prestatie, inspiratie en sprookjesachtige storytelling in één uniek kledingstuk!

Team Jumbo Visma’s wielrenners beklommen afgelopen juli de Franse bergen in dit bijzondere shirt. Elke renner droeg zijn eigen speciale sterrenstand van de dag en locatie waarop hun droom uitkwam, zoals Dylan van Baarle’s Parijs-Roubaix overwinning of Jonas Vingegaards moment toen hij vader werd.

2023 was daadwerkelijk een droomjaar voor Team Jumbo-Visma. De ‘Killer Bees’ van Jumbo-Visma wonnen de drie grote rondes dat jaar – een ongekende prestatie in het moderne wielrennen – elk door een andere renner; Primož Roglič won de Giro D’Italia, Jonas Vingegaard eindigde op één  in de Tour de France en Sepp Kuss voltooide deze trilogie met winst in de Vuelta.

Jumbo-Visma Velodrome
Ride your dreams. Foto: Jumbo Visma

Als laatste sportfeitje: ze stonden met z’n drieën op het podium tijdens de Vuelta, ook iets wat nog nooit eerder is gebeurd. Ze belichamen Team Jumbo-Visma’s slogan #samenwinnen perfect. En wie weet heeft Efteling-magie hier ook wel aan bijgedragen.

#3: Snoop Dogg stopt met smoken en neemt de wereld in de maling met marketingstunt

Rap legend en bekende cannabisliefhebber Snoop Dogg heeft onlangs een masterclass gegeven in viral marketing. In november zette hij het internet op zijn kop door aan te kondigen dat hij zou stoppen met blowen – wat nogal botste met zijn imago. Het nieuws werd direct wereldwijd opgepikt… maar zoals later bleek, was dit allemaal onderdeel van een slimme reclamestunt.

De ‘Doggfather’ maakte via Instagram bekend dat hij helemaal niet ging stoppen met blowen. In plaats daarvan kondigde hij aan dat hij klaar was met ‘smoke’ – maar niet op de manier die velen hadden aangenomen. Hij plaatste namelijk een advertentie voor Solo Stove, een merk gespecialiseerd in rookvrije vuurkorven en pizzaovens.

In zijn post promootte Snoop hun product als zijn nieuwe manier om ‘’te stoppen met smoke”. De post genereerde enorm veel publiciteit voor Solo Stove. De reacties waren gemengd – sommige mensen voelden zich voor de gek gehouden, terwijl anderen al vermoedens hadden over de ware aard van Snoops aankondiging. Maar één ding is zeker: deze merkcampagne heeft veel aandacht getrokken en bewijst nogmaals hoe invloedrijk Snoop Dogg is.

Deze stunt toont aan dat humor en verrassingselementen krachtige tools kunnen zijn in marketing. Misschien ook wel iets voor jouw campagne in dit nieuwe jaar?

#2: Laat je toekomst niet door je telefoon ontglippen: MisNiks

Interpolis heeft een krachtige nieuwe campagne gelanceerd om het toenemende aantal gevaarlijke verkeerssituaties onder jongeren als gevolg van telefoongebruik aan te pakken. Met de focus op FOMO (Fear Of Missing Out) en het groeiende gebruik van mobiele telefoons in deze leeftijdsgroep, introduceert Interpolis samen met singer-songwriter Danique de bewustwordingscampagne ‘MisNiks’. De boodschap is duidelijk: één simpel berichtje kan ervoor zorgen dat jongeren zichzelf en hun geliefden vele mooie momenten in de toekomst ontnemen.

Still uit MisNiks campagne
Still uit het campagnenummer ‘Mis Niks – Later als ik groot ben’ van zangeres Danique. Concept: Interpolis in samenwerking met Wefilm Concepts.

Met stijgende cijfers van ongevallen door afleiding is deze campagne volgens Chantal Vergouw – directievoorzitter bij Interpolis – een bittere noodzaak. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat 60% van de FOMO-lijdende jongeren in de afgelopen 2 jaar betrokken waren bij gevaarlijke situaties of echte verkeersongelukken.

Wat vooral indruk maakt is het sterke gebruik van storytelling in deze campagne. Wefilm Concepts gebruikt aangrijpende beelden gecombineerd met prachtige muziek om een hartverscheurend scenario te schetsen waarin een appende scholiere op haar fiets een verschrikkelijk ongeval veroorzaakt. De daaropvolgende scènes tonen gemiste toekomstmomenten als gevolg van dit ongeval – momenten die elke jongere zou moeten ervaren. De uiteindelijke boodschap is krachtig: “Laat je telefoon je toekomst niet stelen. Mis niks!”

Kortom, Interpolis en hun campagneteam hebben op een meesterlijke manier storytelling ingezet om hun boodschap over te brengen en de aandacht van het publiek vast te houden. Deze merkcampagne laat zien hoe merken positieve verandering kunnen stimuleren.

#1: We leven allemaal in een Barbie-world

Je zag ‘m waarschijnlijk al van mijlenver aankomen. De marketingcampagne die in 2023 de meeste indruk op mij heeft gemaakt, is ongetwijfeld die van de Barbiefilm. Als fan van creatieve campagnes kan ik zeggen dat deze me in zijn greep heeft gehouden. De hele wereld kleurde roze door het succes van Barbie.

This Barbie is a marketing genius
Still uit een video van Jazzi Jasmine op YouTube

Met unieke samenwerkingen, variërend van complete kledingcollecties bij Primark en Forever21 tot speciale producten zoals Barbie-Crocs, make-up (NYX), skates (Impala) en zelfs een eigen Xbox-console – was er geen ontkomen aan. Een hoogtepunt was hoe Margot Robbie op elke filmpremière verscheen in outfits die iconische Barbie-looks vertegenwoordigen, ontworpen door gerenommeerde modehuizen zoals Vivienne Westwood, Valentino en Chanel.

Ondanks een fors productiebudget van $145 miljoen dollar zorgde het enorme marketingbudget ($150 miljoen!) ervoor dat de film zo’n groot succes werd. Alleen al in Nederland trokken bijna 200 duizend bezoekers naar Pathé. Het succes reikt verder dan onze grenzen met een box office omzet van $337 miljoen dollar alleen al in haar eerste Amerikaanse weekend – dubbel zoveel als Oppenheimers score.

Alles samengevat leidde de slimme marketingstrategie rondom de film tot een uniek cultureel moment en heeft ongetwijfeld bijgedragen aan Barbie’s positie als één van de meest erkende merken ter wereld. Het lijkt erop dat we veel kunnen leren van deze buitengewoon creatieve en gedurfde merkcampagne. Ja, ik ben nog steeds onder de indruk.

Barbieselfie
Ik kon het niet laten en heb van mezelf ook maar een Barbie gemaakt. Wil je ook Barbie of Ken worden? Dat kan via www.barbieselfie.ai

Tot slot is het opvallendst rondom de Barbiefilm misschien wel haar opmerkelijke inclusiviteit. De film slaagt erin om zowel liefhebbers als sceptici van Barbie te bereiken. Dit briljante aspect wordt perfect geïllustreerd in de trailer: “Als je van Barbie houdt, dan is deze film voor jou” gevolgd door “Als je Barbie haat, dan is deze film voor jou.” Ze maakten duidelijk dat het echt een film voor iedereen is – dit toont niet alleen hun vermogen om creatieve en boeiende marketingcampagnes te creëren maar ook hun diepgaande begrip van hun doelgroep en wat hen beweegt.

De Barbiefilm heeft met succes haar plek in de popcultuur verankerd en ik kijk persoonlijk uit naar meer baanbrekende strategieën en opvallende merkcampagnes in dit nieuwe jaar.

Key take-aways voor je merkcampagne in 2024

Geïnspireerd door de innovatieve en boeiende campagnes van 2023, zijn hier de key take-aways om dit jaar je merkcampagnes naar een hoger niveau te tillen:

  • Wees dapper met het gebruik van technologie: van AI tot QR-codes en augmented reality – zorg ervoor dat technologische innovaties naadloos aansluiten bij jouw marketingstrategieën. Laat zien dat jij de trends niet volgt, maar ze vormgeeft. AI-gedichten met Chat G-Piet laten zien hoe actuele technologieën kunnen bijdragen aan klantbeleving.
  • Durf anders te zijn: zoals Snoop Dogg liet zien met Solo Stove, kan een twist op je imago leiden tot virale successen. Wees niet bang om te spelen met verwachtingen.
  • Maak op authentieke wijze verbinding met je doelgroep: menselijke emoties en persoonlijke verhalen kunnen krachtige instrumenten zijn in je campagneboodschap, net als hoe Interpolis dit deed. Jouw boodschap moet resoneren als een welgemeend gesprek tussen oude vrienden – authentiek en persoonlijk.
  • Samenwerken loont: kijk naar Patta x Nike x FC Barcelona; hun synergie creëerde iets wat solo nooit had gekund. Zoek partnerschappen die meerwaarde bieden voor iedere betrokkene.
  • Verrassende productervaringen doen het goed: denk aan ongebruikelijke samenwerkingen, gepersonaliseerde items of beperkte oplages die een exclusieve indruk wekken – mensen houden ervan om verrast te worden.
  • Inclusiviteit telt: je publiek is divers, dus zorg ervoor dat iedereen zich vertegenwoordigd voelt binnen je branding en berichtgeving.
  • Maatschappelijke betrokkenheid laat zien dat je er toe doet: in deze tijd is winst maken mooi, maar impact maken is prachtig. Merken die oprecht hun nek uitsteken voor grotere kwesties worden beloond met loyaliteit en respect.

En ten slotte: durf grootse verhalen te vertellen waarin dromers heldendaden verrichten, sportieve triomfen gevierd worden of sociale barrières doorbroken worden. Durf het gesprek aan te gaan, opvallend en onbevreesd. Zo creëer je een blijvende impact.

Zien we hier in 2024 jouw merkcampagne?

Terwijl we terugblikken op een jaar vol creatieve hoogstandjes in marketingland, nodig ik je uit om deze energie mee te nemen naar jouw toekomstige projecten. Of het nu gaat om innoveren, samenwerkingen aangaan, verrassende ervaringen bieden of je in te zetten voor meer inclusiviteit; laat elk facet van deze succesvolle strategieën resoneren binnen jouw eigen visies. Wie weet behoort jouw merkcampagne dan wel tot de beste van 2024. Benieuwd hoe we jouw merk naar een hoger niveau kunnen tillen met de opvallendste campagnes? Neem contact op, we helpen graag!