Drie tips: Zo deel je je testresultaten

En dan is het zo ineens al weer eind december. We zitten al weer erg dicht in de buurt van een nieuw jaar. Tijd om eens even terug te kijken op 2016 en wat we allemaal bereikt hebben.

Voor mij was 2016 persoonlijk een topjaar. Met mijn klanten heb ik veel mooie dingen mogen doen op het gebied van conversie-optimalisatie. Met Traffic Builders hebben we over het onderwerp gesproken op congressen, hebben we brand-optimalisatie op de kaart gezet en fijne, nieuwe contacten gelegd. En oh ja, ergens tussendoor ben ik ook nog moeder geworden van een tweeling 😀

De ‘silent partner’ van conversie-optimalisatie

Gedurende dit jaar hebben we veel geblogd over conversie-optimalisatie. We schreven onder andere over de strategieën die je kan hanteren, gaven tips en handreikingen om te beginnen met testen en we hebben het gehad over brand-optimalisatie. Alle facetten van de roadmap hebben de revue wel gepasseerd. Behalve eentje dan.  We hebben het dit jaar nog helemaal niet gehad over de resultaten van je activiteiten.

Vaak houden de meeste lezingen over conversie-optimalisatie daar ook op. Je hebt een A/B test uit gevoerd en daar is een resultaat uit gekomen. Leuk! Natuurlijk laat je bij een positief resultaat aanpassingen doorvoeren op je website. Maar je kunt nog zo veel meer doen met de resultaten die je het afgelopen jaar hebt verzameld.

Resultaten delen is echt heel belangrijk

Het delen van resultaten is namelijk de beste manier om een conversie-optimalisatie traject levend te houden. Als mensen niet weten waar je mee bezig bent en wat je voor elkaar hebt gekregen is het lastig om ze enthousiast en betrokken te houden. En dat is voor de voortgang echt belangrijk. Hoe meer mensen meedenken en meehelpen des te makkelijker wordt het om de benodigde resources te verkrijgen.

In deze blogpost wil ik je daarom graag wat ideeën geven over wat je met de testresultaten kan doen om ze aan de rest van de wereld te presenteren. Zodat je de successen van 2016 kan vieren en samen met andere stakeholders alvast vooruit kan kijken naar 2017.

Idee 1: Publiceer je resultaten online

De makkelijkste manier om je resultaten met iedereen te delen is om ze online te publiceren. Zo zijn ze voor iedereen inzichtelijk. In sommige gevallen is het natuurlijk niet wenselijk om percentages en aantallen publiekelijk te delen, maar die kun je er in dit geval ook prima uit laten. Je kan de impact van een resultaat namelijk ook beschrijven zonder verder specifiek in detail te treden (zoals voorbeeld in dit verslag van één van onze cases). Je hoeft tenslotte ook niet al je resultaten te delen, je kan er ook voor kiezen om een overzicht te maken van de meest interessante uitkomsten, of zelfs één bijzonder resultaat helemaal in detail uit te werken.

Het is goed om na te denken over de plekken waarop je de resultaten zou willen delen:

 • Beschik je over een eigen blog, publiceer je resultaten dan vooral lekker daarop. Je zou kunnen overwegen om er serie van te maken waarbij je om de paar dagen een resultaat laat zien;
 • Zoek een extern blog waarop je zou willen publiceren. Blogs als Marketingfacts of Frankwatching. Zij verwelkomen dat soort input vaak met open armen;
 • Heb je een specifieke tool gebruikt, zoals bijvoorbeeld VWO of Optimizely? Ook zij hebben blogs en pagina’s met cases waarop je je resultaten zeker kwijt kunt;
 • Misschien vind je het een leuk idee om je resultaten aan te bieden in de vorm van een quizje? Dan is com een goed platform voor je. Hier kan je je resultaten beschrijven, maar moeten lezers eerst gokken of ze denken dat variant A of B heeft gewonnen. Let op, hiervoor moet je wel een Pro account hebben.

delen-resultaten

Idee 2: Maak er een infographic van

Soms is het juist leuk om er een hele visuele voorstelling van te maken en dan kan je overwegen om van je resultaten een mooie infographic te maken. Dat is helemaal niet zo lastig als het misschien lijkt. Je hoeft er geen grafisch vormgever voor te zijn. Met een website als Piktochart kan je online de mooiste templates kiezen en vullen met je eigen data, zonder dat je hoeft te leren designen.

Je kan er natuurlijk voor kiezen om een infographic te maken per resultaat. Maar misschien is het ook een leuk idee om er eentje te maken met een gehele overview van al je activiteiten. Daar kan je bijvoorbeeld het volgende in kwijt:

 • Hoeveel A/B testen heb je in totaal uitgevoerd het afgelopen jaar?
 • Welke testen hadden een positieve uitslag en welke een negatieve?
 • Wat is de grootste stijging/daling die je hebt gezien?
 • Wat was de meest verrassende uitslag die je langs hebt zien komen?

testresultaten delen

Idee 3: Maak een jaarboek van al je activiteiten

Wat mij betreft absoluut de leukste. Hou de resultaten niet alleen digitaal, maar laten ze drukken in de vorm van een jaarboek. Dit is ideaal. Je kan ze namelijk aan iedereen uitdelen, op de koffietafel en in vergaderzalen laten liggen. Bovendien is het gewoon erg leuk om een boek wat alleen maar gaat over jouw inspanningen van het afgelopen jaar in je handen te houden!

Zo’n jaarboek hoeft overigens niet ingewikkeld te zijn, maar voor de volledigheid is het belangrijk dat in ieder geval de volgende dingen erin terugkomen:

 • Een voorbeeldje van de originele en de test variant;
 • De hypothese op basis waarvan de test is uitgevoerd;
 • Uiteraard het resultaat van deze test, en wat je ervan hebt geleerd.

Zo wordt het een compleet naslagwerk!

jaarboek oxxio

2017: aan de slag met je resultaten?

Heb je dit jaar nog niet zo veel ondernomen met de resultaten van je activiteiten? Laat dat dan je eerste goede voornemen zijn voor het nieuwe jaar! Zorg ervoor dat je proces volgende jaar niet stopt op het moment dat je de resultaten hebt verzameld, maar dat je doorgaat tot dat die resultaten een mooi plekje hebben gekregen. Op wat voor manier dan ook.

Heb je zelf een mooi idee over hoe je testresultaten kan verwerken? Laat het ons dan zeker even weten in de comments!