Eventconfiguratie in Google Analytics 4, hoe zit dat nou precies?

Universal Analytics kan naar verwachting zeker tot begin 2022 worden gebruikt. Toch loont het om op tijd te beginnen met de eventconfiguratie van je Google Analytics 4 (GA4) property. Ik ga je daar in deze blog een handje mee helpen. GA4 begint steeds meer vorm te krijgen. Meerdere keren per maand zorgt Google voor updates zodat gebruikers zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van een volledig pakket aan functionaliteiten. Sommige analytics-gebruikers zijn al begonnen met het instellen van de GA4 property zodat de dataverzameling in ieder geval van start kan. Als dat eenmaal staat, is het zaak om uit te zoeken wat GA4 allemaal kan, wat voor data er binnenkomen, welke functionaliteiten GA4 heeft ten opzichte van Universal Analytics (UA) en wat er momenteel nog mist in GA4.

Om je op weg te helpen schrijf ik deze “follow-up” blog over de vervolgstappen die nodig zijn voor een succesvolle GA4-implementatie. Waar mijn vorige blog vooral ging over het belang en de noodzaak van GA4, wil ik jullie met dit blog verder helpen met de GA4 eventconfiguratie. Succes!

Migratie naar GA4 begint met een waterdicht plan

Een van de grootste veranderingen in GA4 is het achterliggende datamodel. GA4 richt zich niet meer op  user-based dataverzameling, maar de volledige focus komt te liggen op het doormeten van events. Dat maakt GA4 heel eenduidig en simpel in gebruik, omdat events ook het enige is wat je kunt meten. Aan de andere kant vereist dit de nodige creativiteit om je huidige meetplan te transformeren naar een event-based plan dat geschikt is voor GA4.

Google Tag Manager door de wasstraat

Hier komen we meteen uit bij iets dat ik je wil meegeven voor de migratie naar GA4. Om het hele proces gestructureerd aan te pakken, combineren we voor onze klanten bij Traffic Builders de implementatie van GA4 met het opstellen van een nieuw meetplan én het opschonen van de Google Tag Manager container(s), terwijl we onszelf de volgende vragen stellen:

  • Wat voor vragen wil ik dat GA4 gaat beantwoorden?
  • Welke data vind ik belangrijk?
  • Moet alles in één keer worden overgezet of krijgen bepaalde onderdelen prioriteit?
  • Welke tags staan ingesteld, maar worden nooit gebruikt?

De migratie naar GA4 zal wat voeten in de aarde hebben, maar op deze manier heb je duidelijk wát je wilt meten, hoe we dit gaan doen en hoe dit eruit moet komen te zien in GA4.

Eventconfiguratie in Google Analytics 4

Omdat het event-based datamodel toch wel de grootste verandering van GA4 is ten opzichte van Universal Analytics, wil ik me in dit blog verder concentreren op eventconfiguratie. De eerste stap die je moet zetten is zorgen dat er data binnenkomen in GA4 door het configureren van de juiste tag. Hoe dit moet kun je lezen in mijn vorige blog. Nadat je je meetplan voor GA4 hebt opgesteld en daarin duidelijk hebt wat je precies wilt gaan meten en wat voor data je uit GA4 wilt halen, kun je starten met de eventconfiguratie.

Enhanced Measurement

In GA4 wordt een groot aantal events automatisch gemeten zoals first visit, session start en user engagement. Wanneer je ‘enhanced measurement’ aanzet voor je property, komt daar nog eens een aantal events bovenop zoals downloads, site search en scroll-diepte. Binnen ‘enhanced measurement’ kun je kiezen welke events je nog meer automatisch wilt meten. Via deze link van Google heb je in één overzicht duidelijk welke events er automatisch wordt gemeten en welke events onder ‘enhanced measurement’ vallen. Daarnaast heeft Google ook een lijst opgesteld met aanbevolen events per branche die niet automatisch worden gemeten maar waarvan Google wel met klem aanbeveelt om deze te gebruiken. Mits van toepassing op jouw meetplan uiteraard. Zo zijn de aanbevolen events onderverdeeld in verschillende branches zoals Retail/E-commerce of Travel zodat je vanuit Google al een mooie lijst met events hebt die voor jou relevant zijn.

Focus GA4 machine learning en automation

Wanneer je ervoor kiest om aanbevolen events te implementeren, gebruik in dat geval dan ook de aanbevolen naamgeving vanuit Google. Google gaat in GA4 de nadruk leggen op machine learning en automatisering. Omdat Google daarin bepaalde rapporten en inzichten voor jou automatisch wil opbouwen, is een consistente naamgeving belangrijk. Zonder consistente naamgeving kan Google bepaalde metrieken niet met elkaar koppelen. Daarnaast heeft GA4 een maximum van 500 events per GA4-property en dat kan zonder duidelijke naamgeving snel een rommeltje worden! Denk dus in je meetplan ook na over hoe je je custom events gaat categoriseren, zodat je alles makkelijk kunt terugvinden.

Vaarwel ‘Event Category’, ‘Event Action’ en ‘Event Label’

De instellingen en naamgeving van events werken in GA4 anders dan we gewend zijn. Een event is in Universal Analytics een speciale vorm van een hit, en weer een ander ‘soort’ hit dan bijvoorbeeld een pageview. Deze ‘event-hits’ kregen in UA een Event Category, Action en Label toegewezen. Binnen GA4 worden alle hits en gebeurtenissen op de website gemeten als event. Die events worden gedefinieerd door de ingestelde Event Parameters en User Properties. Met behulp van een voorbeeld wordt dat duidelijker:

In onderstaande afbeelding maak ik in GTM een event voor een button click aan. Hier zien we de volgende instellingen die van belang zijn terugkomen:

  • Configuration Tag: hier selecteer je de juiste GA4 configuratie-tag voor de analytics property waar je de data naartoe wil sturen.
  • Event name: dit wordt de naam van het event die je te zien krijgt in de verschillende GA4 rapporten. Check ook of de naamgeving niet toevallig overeen komt met een automatisch gemeten event (of de lijst met aanbevolen events). Zo voorkomen je later verwarring.
  • Event Parameters: je bent hier vrij om parameters naar wens in te vullen en mee te sturen naar GA4. In dit voorbeeld heb ik de naam van de button meegestuurd onder de variabele {{Click Tekst}} en de URL met de variabele {{Click URL}}. Ook kan ik een parameter toevoegen of een demografisch kenmerk van de gebruiker, bedrijfsgrootte of andere beschikbare data.
  • User Properties: is in het onderstaande voorbeeld leeg gelaten, maar kun je gebruiken om je doelgroep verder te definiëren. Wanneer je eenmaal meerdere user properties hebt ingesteld, kun je gemakkelijker bepaalde sub-doelgroepen met elkaar vergelijken. User Properties kunnen voor het gemak worden vergeleken met user-scoped custom dimensions.

Flexibel GA4 zorgt voor meer vrijheid

Het is even wennen: een nieuwe interface, nieuwe instellingen, nieuwe naamgevingen en misschien wel alle onderdelen van GA4. Maar de flexibiliteit en vrijheid die Google Analytics 4 biedt ten opzichte van Universal Analytics maakt het ’t wennen waard. Een goed voorbeeld hiervan zijn onderstaande knoppen. Deze vind je terug in het gebeurtenissen-rapport (events). Zonder ingewikkelde handelingen in GTM of de datalayer is het mogelijk om events die binnenkomen naar eigen wens aan te passen.

Eventconfiguratie: custom definitions

In het rapport waar je de activiteit van al je ingestelde events bekijkt, heb je de mogelijkheid om events te bewerken, events aan te maken, en je ‘custom definitions’ te beheren. Events die GA4 automatisch doormeet of die je hebt ingesteld, pas je hier zelf aan zonder GTM in te moeten duiken. Zo zou je in theorie twee events ‘file_download’ en ‘file_open’ kunnen samenvoegen wanneer deze betrekking hebben op eenzelfde actie door de naamgeving te veranderen binnen je rapport. Daarnaast kun je ook je ingestelde parameters van een event wijzigen. Hierdoor combineer of splits je bepaalde informatie om meer inzicht en overzicht te krijgen in je GA4-rapportages.

Conversiedoelen

Het bewerken van je events is ook meteen dé manier binnen GA4 om conversiedoelen in te stellen. Binnen je lijst met ingestelde events kun je bepaalde events ‘markeren als conversie’. Hierna kun je ze weer tracken in een los rapport. Mocht een event nét niet het doel zijn wat je wilt meten? Maak dan zonder al te veel moeite een nieuw event aan. Of zorg dat een al bestaand event naar eigen wens wordt aangepast zodat je deze daarna als conversie kunt doormeten.

Google Analytics 4 kan Universal Analytics nog niet vervangen

Al met al is het even wennen aan alle vernieuwingen, maar in mijn ogen gaat Google Analytics er echt op vooruit! Toch ook een kleine kanttekening. GA4 is qua functionaliteiten nog niet compleet en kan voorlopig nog niet als volledige vervanger dienen voor Universal Analytics. Het komende jaar staat een integratie met Youtube, Search Ads 360 en Display & Video 360 op de planning. Ook de mogelijkheid tot importeren van data en reporting API’s wordt naar verwachting in 2021 uitgerold.

Wij helpen je graag met het implementeren van Google Analytics 4. Je kunt op korte termijn de configuratietag van GA4 in ieder geval instellen zodat er alvast data binnenkomen. Mocht je hier vragen over hebben, stel deze vooral. In de eerste maanden van 2021 kun je je verder richten op het uitbreiden van je event-tracking. De verwachting is dat je nog zeker tot in 2022 gebruik kunt blijven maken van Universal Analytics. Maar: hoe eerder je begint met GA4, des te gemakkelijker (en minder stressvol) de migratie verloopt.