Roy Ishak 08 juni 2011 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 2 minuten

In april 2011 publiceerden we dat de zoekmachinegigant haar Google +1 (plus one) button heeft geïntroduceerd in de VS. Inmiddels is de social button overgewaaid naar onze Nederlandse websites. Veel blogs speculeren over “de nieuwe aartsrivaal van” of “het antwoord op” de Like button van Facebook. Is dat ook werkelijk zo?

 

Nederland te klein voor de Google +1 button?

De VS heeft circa 18 maal zoveel inwoners dan Nederland. Amerikaanse websites bieden bovendien content in de op één na grootste taal ter wereld. Met andere woorden: de afzetmarkt is, op z’n Amerikaans gezegd, HUGE! Helemaal vergeleken bij Nederland.

Gelikte websites zoals SEOmoz.org met duizenden paginas aan unieke, kwalitatieve content én tien- tot honderdduizenden abonnees, volgers en fans krijgen vaak wel honderden stemmen. Ja, en als de ene website 200 ‘plusjes’ heeft (zodra deze button meer ingeburgerd is) en een andere website slechts 8, dan gaat bij Google natuurlijk ook een belletje rinkelen.

In zon land kan de Google +1 button het verschil maken. In Nederland komen zulke verschillen echter amper voor ? simpelweg omdat onze markt (vergeleken bij de VS) minuscule zoekvolumes kent. Wij vragen ons dus af hoeveel invloed de button daadwerkelijk heeft.

Bereikt de +1 een minder groot social network?

Een Like is zichtbaar voor je vrienden. Een Tweet is zichtbaar voor je followers. En een +1 is zichtbaar onder een zoekresultaat dat jij hebt “geplust”, voor de mensen in de chatlijst van je Gmail of Google Talk, de mensen in My Contacts, en de mensen die je volgen via Google Reader en Google Buzz (mits zij ingelogd zijn).

In onze ogen gaat Google met de +1 button niet alleen de oorlog aan met Facebook, maar vooral met Bing. De zoekmachine van Microsoft past namelijk een vergelijkbaar foefje toe door haar samenwerking met Facebook: het toont Likes in haar SERPs. Een (vooralsnog) slimme zet, aangezien Facebook toch wel wat meer accounts telt dan Google en Gmail, namelijk: zon half miljard. Aan de andere kant gebruikt maar liefst 94% van alle Nederlandse internetters Google.

Google plus one button

Heb jij iets aan de Google +1 button?

Eén argument staat natuurlijk als een paal boven water: Google wil met de +1 button haar zoekresultaten nóg beter en nóg relevanter maken. Onlangs deed één van onze consultants mee aan het onderzoek van SEO Effect naar de invloed van de nieuwe Google +1 button op de zichtbaarheid, rankings, CTR en traffic. Uit het rapport blijkt dat de +1 wel degelijk een positieve invloed heeft op de ranking en het doorklikratio van een zoekresultaat.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Google +1 of -1?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/