Rosalie van Hassel 17 februari 2017 / Digital Analytics
Leestijd: 6 minuten

Vorig jaar lanceerde Google de Google Analytics 360 Suite. Eén van de nieuwe producten in deze suite is Google Data Studio, een tool waarmee het mogelijk is om marketingdata op een mooie en overzichtelijke manier te visualiseren in dashboards. In dit blog zal ik het hebben over de mogelijkheden van de Google Data studio, zoals het koppelen van databronnen, het delen van dashboards en de nieuwste ontwikkelingen. Lees snel verder als je meer wilt weten over Google Data Studio en het maken van aantrekkelijke dashboards.

De voordelen van de Google Data Studio

 • Het brengt data van verschillende bronnen bij elkaar in 1 dashboard
 • Er is een naadloze integratie met andere producten van Google
 • De data wordt iedere dag automatisch bijgewerkt
 • Je kunt met meerdere mensen tegelijkertijd in het dashboard werken

Gegevens bronnen koppelen

In Google Data Studio importeer je data uit Met verschillende connectors kun je gegevens uitwisselen met Google Data Studio. Bijvoorbeeld: BigQuery, Cloud SQL, DCM, Search console en YouTube Analytics.verschillende bronnen, zoals DoubleClick, Google Analytics en Google Spreadsheets. De rest van de mogelijkheden zie je hier naast staan. Door dat deze bronnen geïntegreerd zijn, is het mogelijk om eenvoudig gegevens uit verschillende bronnen terug te laten komen in 1 dashboard. Voor iedere grafiek of tabel kies je welke informatie je uit welke databron je nodig hebt. Om gegevens uit een Google databron te halen moet je wel beschikken over de juiste rechten. In bijvoorbeeld Google Analytics heb je minimaal de rechten ‘Lezen & Analyseren’ nodig om de data in te kunnen laden in Google Data Studio.

De verschillende databronnen voeg je toe door op de beginpagina aan de linker zijkant naar ‘Gegevensbronnen’ te gaan. Hierin staan alle databronnen die al aan jouw account zijn toegevoegd. Rechtsonder in de pagina heb je de mogelijkheid om meer bronnen toe te voegen.  Daar kies je welke data je uit welke bron wilt halen. De toegevoegde data kan dan in elk dashboard gebruikt worden. De data die is toegevoegd worden automatisch geüpdatet, zodat je altijd over de meest recente cijfers beschikt.

In het menu van Google Data Studio kun je de gegevensbronnen aantikken.

Dashboards delen

De gemaakte dashboardHet is mogelijk om data te delen in Google Data Studio. s zijn door het toevoegen van gebruikers, eenvoudig te delen.  Rechtsboven in het dashboard staat een button om het dashboard te delen. Door hier op te klikken wordt er een scherm geopend. Hier voeg je e-mailadressen toe en geef je aan welke rechten iemand krijgt binnen de Data Studio. Deze rechten kunnen later ook nog aangepast worden. Alleen de eigenaar kan e-mailaccounts toevoegen, verwijderen en rechten wijzigen. Rechten die kunnen worden meegegeven bij het delen zijn:

 • Alleen het dashboard bekijken
 • Het dashboard kunnen bewerken

Als gekozen is voor ‘dashboard bewerken’ kunnen meerdere accounts tegelijkertijd in hetzelfde dashboard werken.
In Google Data Studio is het mogelijk om rechten in te stellen voor het delen van de data.

Tabellen en grafieken

Om de data op een duidelijke en overzichtelijke Verschillende typen grafieken in Google Data Studiomanier te visualiseren, zijn er binnen Data Studio verschillende grafieken en tabellen beschikbaar zoals hiernaast aangegeven. Voor elke grafiek en tabel kan aangegeven worden welke dimensies en statistieken er getoond of gecombineerd moeten worden. Je kunt de grafieken en tabellen op verschillende manieren vormgeven. Kies bijvoorbeeld welk type grafiek je wilt gebruiken, welke kleur je de grafiek geeft, of je de data met cijfers van vorige week wilt vergelijken en of je titels van een as wilt weergaven. Een andere optie is om alle waardes bij de punten van de grafiek weer te geven. Mijn ervaring hiermee is dat de grafiek er dan al gauw rommelig uitziet. In Data Studio hoef je dan ook niet perse de waardes in de grafiek te tonen. Personen die het dashboard bekijken, kunnen met hun muis over de grafiek gaan en zo zien welke waardes bij de punten staan.

Een grafiek met waardes in Google Data Studio

Filters en Datums

Elke grafiek en tabel kan worden aangepast door één of meerdere filters. Filters kunnen op twee manieren worden ingesteld. Er kunnen namelijk filters op het dashboard geplaatst worden, dan kunnen de gebruikers van het dashboard zelf filters instellen. De andere manier is om gelijk een filter toe te voegen aan de grafiek, dan zorg je ervoor dat de gebruiker alle de juist gegevens ziet. Bijvoorbeeld als je alleen verkeer van organische zoekresultaten wilt laten zien.

Ditzelfde geldt voor de datum. Binnen een grafiek of tabel kan de maker aangeven of de gebruik zelf een datum kan kiezen of dat hij hem zelf mee geeft. Door in de grafiek “Automatisch” aan te vinken zal de gebruiker de datumrange zelf kunnen veranderen en bij “Aangepast” zal de maker de datum van de tabel of grafiek meegeven.

Datum en filters instellen in Google Data Studio

Variabelen berekenen

Het fijne aan data studio is dat je dimensies en statistieken kunt aanmaken en berekenen. Dit kan wanneer je een grafiek of tabel wordt aangemaakt. Klik op ‘nieuwe dimensie maken’ of ‘nieuwe statistische waarde maken’ onderin bij Statistiek-kiezer of Dimensie-kiezer.Statistiek toevoegen in Google Data Studio

In het venster wat zich hierna opent, staan alle variabelen van de geselecteerde databron op een rij. Bij het instellen van nieuwe variabelen, kun je alle bestaande variabelen gebruiken. Hiervoor kan je gebruik maken van formules. Een overzicht van alle handige formules vind je in de Data Studio Function list.

Een voorbeeld van een berekende statistiek is: een CPA die je wilt baseren op maar 1 bepaald doel. Dan deel je de bestaande statistiek kosten door dat bepaalde doel. Dan heb je de CPA van dat doel beschikbaar binnen jouw dashboard.

Een statistiek aanmaken in Data Studio

Dashboard hergebruiken

Een kopie maken in Google Data StudioJe kunt de opbouw, dus het template van het dashboard eenvoudig opnieuw gebruiken door deze te kopiëren. Vanuit het dashboard kun je bij ‘bestand’ en dan ‘kopie maken…’ het hele rapport hergebruiken. Vervolgens kun je data vanuit een andere weergave hierop toepassen. Variabelen die aangemaakt of van naam veranderd zijn, zal Data Studio niet herkennen in het gekopieerde dashboard. Om deze terug te zien in het nieuwe dashboard, dien je ze handmatig aan te passen.

Vernieuwingen van Data Studio

Data Studio is in maart 2016 gelanceerd en sinds oktober 2016 beschikbaar in een gratis versie. Tot voor kort kon je in de gratis versie maximaal 5 rapporten maken, sinds deze maand (februari 2017) is deze beperking eraf en nu is Data Studio volledig gratis. De tool is nog een bèta versie, dus Google is bezig om op basis van ontvangen feedback de tool verder te ontwikkelen.

Google heeft de afgelopen maanden al veel verschillende functionaliteiten verbeterd aan Data Studio. Zo heeft Google het aantal databronnen, behoorlijk uitgebreid. Dit jaar zijn daar al twee databronnen bij gekomen. Uit PostgreSQL kan sinds januari data worden ingeladen en Search Console is februari 2017 als databron toegevoegd.

Beperkingen van Data Studio

Het fijne aan Data Studio is dat er in één dashboard gemakkelijk data uit verschillende bronnen getoond kan worden. Een groot nadeel is echter dat data uit verschillende bronnen niet in één tabel of grafiek kan worden samengevoegd. Deze uitbreiding zou erg handig zijn als je bijvoorbeeld in 1 tabel alle impressies van een DoubleClick display campagne en sessies van een Google adWords campagne wilt tonen.

Een ander nadeel is dat trechterstappen die je bij het aanmaken van een doel in Google Analytics kunt instellen, niet in Data Studio kunnen worden weergegeven. Hetzelfde geldt voor data uit de multi-channel trechters. Deze data met o.a. ondersteunende conversies is met een directe integratie niet beschikbaar in Google Data Studio.

Naast het niet kunnen samenvoegen van verschillende bronnen, is er nog een nadeel. Zo is de datumrange bij het gebruik van spreadsheets beperkt in Data Studio. In een tabel of grafiek met gegevens uit een spreadsheet kan men niGegevens importeren in Google Data Studioet kiezen voor een kleinere datumrange dan de hele data. De data wordt wel getoond in de juiste volgorde, maar het is niet mogelijk om alleen een week te tonen als er een maand is ingeladen. Gelukkig is dit wel op te lossen. Neem bijvoorbeeld data uit Bing, dat we gedownload hebben in een spreadheet. De gegevens zoals impressies, kliks en kosten per campagne kunnen geïmporteerd worden in Google Analytics. Zo kun je de Bingdata alsnog ophalen in Data Studio, waardoor je de datumrange kunt toepassen op (in dit geval) Bingdata.

Conclusie

Data Studio is een zeer toegankelijke tool om je marketingdata te visualiseren. Het heeft vele functionaliteiten en mogelijkheden die steeds verder worden ontwikkeld. Het grootste voordeel van Data Studio is de integratie met andere Googleproducten, waardoor de gebruikte data direct wordt bijgewerkt. Heb je hulp nodig bij het maken van je dashboard  of wil je een dashboard laten maken? Neem vrijblijvend contact op, of laat in de opmerkingen hieronder een berichtje achter.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
8 Thoughts on Google Data Studio: zó maak je de beste dashboards
  Pim
  6 Mar 2017
  4:27pm

  Dag Rosalie,
  heb je misschien een idee hoe je een percentage van het totaal aantal sessies in een metric krijgt? Ik wil bijv weten of het aandeel Duitse bezoekers is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ik kan wel 2 absolute cijfers met elkaar vergelijken, maar ik wil graag kunnen zien hoe het zich tov het totaal aantal sessies verhoudt. Een calculated field maken waarbij sessies in percentage wordt uitgedrukt werkt iig niet.

   Rosalie van Hassel
   8 Mar 2017
   8:58am

   Hi Pim,

   Bedankt voor je reactie. Als ik het goed begrijp, wil je een variabele die opgebouwd is door de sessies uit Duitsland te delen door het totale aantal sessies. Op dit moment is het nog niet mogelijk om de sessies uit Duitsland in een aparte variabele te krijgen zodat er gerekend mee kan worden. Om deze variabelen te krijgen wil je eigenlijk een filter toepassen op één variabele en dat gebruiken om mee te rekenen. Op dit moment zijn filters alleen mogelijk voor een hele tabel/grafiek of voor de hele pagina. We zullen jouw opmerking meenemen als feedback naar Google om Data Studio te verbeteren.

    Pim
    10 Mar 2017
    11:46am

    Bedankt. Dan wacht ik maar af of ze deze functionaliteit gaan gaan toevoegen.

  Jan
  9 Jan 2018
  10:53pm

  Hi Rosalie, is het inmiddels een jaar later wel mogelijk? Ik heb ook de aanpak van Pim gebruikt maar zo kom je inderdaad alleen op absolute getallen en geen percentages. Het zou geweldig zijn als dit zou lukken

  Maarten
  22 May 2018
  2:54pm

  Dag Rosalie,

  Ik ben op dit moment een data studio rapport aan het maken voor een klant, maar ik vroeg me af of je via data studio, de uitgelichte doelen in een overzichtelijke kolom kunt krijgen. Concreet heb ik doelen gekozen: “contactpagina bekeken, geregistreerd”. Ik zou dus in een kolom willen: “contactpagina bekeken: x keer, geregistreed, x keer”.

  Kan dit?
  Bedankt alvast voor je reactie!

   Rosalie van Hassel
   23 May 2018
   8:20am

   Hi Maarten,

   Het is mogelijk om verschillende scorecards te maken van de doelen of je kan een tabel maken waarbij dan elke kolom een doel is. Het is niet mogelijk om in de eerste kolom alle doel namen te tonen en daar achter te hebben staan hoe vaak deze behaald is. Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.

  Geert
  3 Dec 2018
  10:43am

  Mooi werk Rosalie!
  Bedankt voor de zeer duidelijke én bruikbare informatie, helemaal to-the-point.
  Groeten,
  Geert

  Lisa
  19 Jun 2019
  11:30am

  Hoe maak je juist zo’n scorecard van je doelen? Vind dit niet meteen terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/