Robbert van Ekris 11 mei 2018 / Creative Development
Leestijd: 3 minuten

Op dinsdag 8 mei startte Sundar Pichai de jaarlijkse I/O ontwikkelaarsconferentie met de day one keynote. Ik was benieuwd of Google ook nog wat nieuwtjes en feiten zou loslaten over zijn toekomstplannen en visie op search in het algemeen.

Google stelde niet teleur; dit was de eerste keer in lange tijd dat ik echt onder de indruk was van een Google-event. Vooral door de vele praktische demo’s rondom AI die werden gepresenteerd.

Speciaal voor jullie heb ik, uit de enorme hoeveel aankondigingen, een selectie gemaakt waar, naar mijn mening, elke online marketeer van op de hoogte moet zijn.

Voor de mensen die “spoiler-free” de keynote (1,5 uur) willen terugkijken, hier het volledige event:

¡AI, caramba!

Google kondigde nog voor het event aan dat het de naam van zijn Google Research-divisie verandert in “Google AI”. Deze verandering geeft aan hoe Google zich steeds meer richt op computer vision, natural language processing, neural networks en [meer AI hype-termen].

Doei Siri! Google-assistent voert telefoongesprekken in jouw plaats

Misschien wel de meest indrukwekkende demo was de Google-assistent die via een telefoontje een afspraak maakt bij de kapper en een tafel reserveert bij een restaurant.

De Google-assistent stelt de juiste vragen, pauzeert op het juiste moment en gebruikt een “Mm-hmm” voor extra realisme.

Als dit onbewerkte telefoongesprekken zijn, heeft Google een enorme voorsprong op de andere spelers in het veld. Voor mijn gevoel kunnen Apple, Amazon en Microsoft nu wel inpakken. Lees hier meer over Google Duplex, de technologie die het voeren van dit soort natuurlijke gesprekken mogelijk maakt.

In mijn vorige blog over de Google-assistent kwam ik met de stelling: In 2020 zal de gemiddelde persoon meer gesprekken voeren met bots dan met hun echtgenoot. Na het zien van deze gesprekken denk ik niet dat deze stelling er ver naast zal zitten.

Een groot contrast met Apple is dat Google volop samenwerkt met bekende hardware leveranciers, om ervoor te zorgen dat de Google-assistent straks leeft in zoveel mogelijk smart home producten. Bijvoorbeeld de nieuwe Smart Displays van Lenovo, LG en Sony.

Android P: App Actions & Slices

Met de nieuwe versie van Android introduceert Google twee nieuwe functies voor ontwikkelaars:

  • App Actions: app deep linking, maar dan voor acties
  • Slices: soort mini informatie snippet uit een app

In het kort zijn beide nieuwe mogelijkheden waar app-acties en informatie van derden, een plekje krijgen in de interface van Android P, met name in Google search en de Google-assistent.

Google Lens

De ultieme link tussen Google Shopping en de wereld om je heen, naast directe product matches krijg je nu ook suggesties van producten in dezelfde stijl:

Het grote verschil met de versie van vorig jaar, is dat de camera-apps van de Pixel, Nokia, LG, TCL, Xiaomi, OnePlus en Motorola, straks standaard Google Lens bevatten. Daarmee kunnen gebruikers direct gebruikmaken van objectherkenning in realtime, tekst van echte objecten selecteren, kopiëren en plakken, documenten scannen en nog veel meer.

Google Maps met AR (Augmented Reality)

Google Maps gaat de camera gebruiken voor een AR-weergave met navigatie-aanwijzingen (incl. dierengids om je op weg te helpen) en bedrijfsinformatie (reviews). Hoog tijd om je local SEO en Google Mijn Bedrijf-pagina op te frissen:

Food pick-up & delivery

Google gaat de concurrentie aan met Thuisbezorgd: “Hey Google, order my usual from Starbucks.”

Iets waar Thuisbezorgd in achterloop is enige vorm van personalisatie en intelligentie. De Thuisbezorgd app geeft nooit nuttige suggesties, vraagt niet wat ik van bestelde gerechten vond en zet nooit alvast enkele favorieten bestellingen klaar op avonden waar ik meestal wat laat bezorgen. Misschien kunnen ze in samenwerking met de Google-assistent een nog betere ervaring bieden.

Heb je nog vragen of suggesties naar aanleiding van dit blog? Laat hieronder dan een reactie achter.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Google I/O 2018: 6 Interessante Aankondigingen Voor Online Marketeers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/