Hoe gebruik ik Google Jobs voor SEO?

Begin februari kwamen er berichten omhoog dat Google for Jobs live is in Nederland. In dit stuk lees je meer over wat Google Jobs (of Google Vacatures in goed Nederlands) is, hoe je ervoor in aanmerking komt en last but zeker nog least hoe je er hoog voor rankt. 

Wat is Google Jobs?

Google Jobs is een SERP feature waarmee je vacatures direct in de zoekresultaten kan vinden. Denk aan eenzelfde soort ‘vertical’ als Google Flights, Hotels of Shopping, maar dan voor vacatures. Deze dienst wordt getriggerd op vacature-gerelateerde termen. Google verzamelt die vacatures van andere websites.

Jobs live of niet?

April 2019 werd bekend dat ‘er getest werd met Jobs en dat het binnen enkele maanden live zou gaan’. Begin februari werd bericht dat Google for Jobs live is in Nederland. Nieuwsgierige SEO’ers als we zijn, gingen we meteen op onderzoek uit. Wij hebben echter nog geen Google vacatures zoekresultaten kunnen reproduceren. Bovendien staat Nederland ook nog niet in de lijst met beschikbare landen en heb ik nog geen bericht vanuit Google gelezen dat het in Nederland live zou zijn. Misschien heeft de klacht van een groep vacaturesites er wat mee te maken?

Sommige recruiters melden dat ze de Google vacatures vertical wel hebben gezien. Ik denk dus dat er nog getest wordt en dat we het hooguit als een soort soft-launch moeten zien. Of het op dit moment wel of niet live staat, maakt wat mij betreft eigenlijk niet uit. Het komt eraan, dat is duidelijk.

Als je het bericht op Emerce lees, zie je dat mijn collega Sem meteen gereageerd heeft en om meer info en screenshots vraagt, die daarna zijn toegevoegd. Hieronder een paar screenshots van hoe Google vacatures eruit komt te zien.

screenshot google jobs serp feature in zoekresultaten
Jobs in zoekresultaten – bron: Emerce
screenshot google jobs vertical
Jobs eigen omgeving – bron: Emerce

Waarom is Google Jobs gestart?

Google wil een zogenaamde walled garden creëren. Hiermee wil Google ervoor zorgen dat gebruikers alles van zoekopdracht tot actie binnen een Google omgeving kunnen doen. Immers, hoe meer jij binnen Google doet, hoe meer ze over je weten en hoe meer waarde je hebt voor adverteerders. Het neveneffect is dat de partijen die de daadwerkelijke content bieden (websites) minder bezoekers krijgen. Do no evil, iemand?

O, en vroeg of laat komen hier natuurlijk advertenties tussen te staan, maar dat had je zelf natuurlijk ook al bedacht 🙂 

Aan de andere kant biedt het een kans voor iedereen die niet Indeed of Jobbird heet om meer zichtbaarheid voor hun vacatures te genereren. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ zei een groot oud-Feyenoorder ooit.

Johan Cruyff op de schouders van Wijnstekers en Brand afscheid Johan Cruyff
Ook Johan vond weer werk nadat hij keihard werd afgeserveerd door zijn oude werkgever.. (bron: wikipedia)

Hoe krijg je je vacatures in Google Jobs?

Enfin, ook jij moet aan je manager positieve cijfers overleggen, dus wil je graag meedoen aan Jobs. Dat gaat vrij eenvoudig.

In de Google Jobs SERP feature en ‘vertical’ worden alleen individuele vacaturepagina’s weergegeven. Wat je moet doen, is de juiste structured data markup correct toevoegen en zorgen dat de vacatures goed toegankelijk zijn voor Googlebot.

Structured data markup voor vacatures

Sommige aspecten zijn verplicht, anderen worden aangeraden:

Verplicht Aangeraden
Publicatiedatum Woonachtig in
Omschrijving Salaris
Werkgever + logo (optioneel) Dienstverband
Locatie (werk op afstand ook mogelijk) Id-nummer werkgever
Functietitel
Beschikbaar tot

 

Zie hieronder een uitgewerkt voorbeeld van JSON-LD code:

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "http://schema.org/",
  "@type": "JobPosting",
	"title": "Software developer .NET C#",
	"jobLocation": {
		"@type": "Place",
		"address": {
			"@type": "PostalAddress",
			"streetAddress": "P.J. Oudweg 4",
			"postalCode": "1314 CH",
			"addressLocality": "Almere",
          	"addressRegion": "Flevoland",
			"addressCountry": "NL"
			}
		},
	"url": "https://www.traffic-builders.com/vacatures/vacature-software-developer-net-c/",
  	"description": "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.",
	"hiringOrganization": {
    "@type": "Organization",
    	"name": "Traffic Builders",
		"sameAs": "https://www.traffic-builders.com",
		"logo": "http://img.traffic-builders.com/wp-content/themes/traffic-builders-v2/images/logo.png"
  		},
	"employmentType": ["FULL_TIME", "PART_TIME"],
	"datePosted": "2019-11-04",
	"validThrough": "2020-12-31T00:00"
}
</script>

Ik vind de structured data tool van Merkle fijn om te gebruiken om dit soort code te genereren. Lees in een eerder blog hoe je dit soort markup dynamisch kan toevoegen via GTM of een ander blog als je wilt weten wat structured data is.

Toegankelijkheid van vacatures

Mbt crawlen en Googlebot: je kan de Indexing API gebruiken (speciaal voor vacatures en livestreams), maar dit is niet verplicht. Je kan ook een xml-sitemap gebruiken (puur voor vacatures dus). Je moet dan een GET request versturen naar http://www.google.com/ping?sitemap=location_of_sitemap. Googlebot zal vaak langskomen om te checken of de vacatures nog openstaan, dus hier moet de server mee om kunnen gaan.

Meer info over de implementatie vind je in Google’s documentatie. In de rich results testing tool kan je kijken of de markup goed geïmplementeerd is.

Solliciteren kan je leren!

Google Jobs SEO

Hoe kom je hoger in Google for Jobs? Zoals altijd met Google gaat het ook hier over “quality content” en een verbod op spamming. Maar bij Google Jobs is semantiek ook belangrijk. Probeer de functie dus concreet en duidelijk uit te leggen en schroom niet om gerelateerde woorden te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een vacature SEA specialist, dan is eht logisch om Google Ads en Analytics te vernoemen. 

Let op onderstaande punten:

  • Functietitel: bv. “SEO specialist” of “Putjesschepper” (geen spam of clickbait titels). Het toevoegen van de locatie kan helpen voor ranken op locatiegerichte zoektermen.
  • Content: goeie concrete omschrijving met gebruik van gerelateerde onderwerpen. Denk aan omschrijving van het bedrijf, de rol, de verantwoordelijkheden, vaardigheden, werktijden, secundaire voorwaarden, etc.
  • Locatie: de nabijheid tot een gebruiker is een ranking factor. Het is ook mogelijk om aan te geven dat het om een baan op afstand gaat.
  • Publicatiedatum: recenter is beter, hoewel ik gok dat dit te faken is door gewoon de publicatiedatum aan te passen.
  • Salaris: Google kiest er duidelijk voor om de salarissen te tonen bij vacatures: je kan een bepaalde bandbreedte aangeven. Google geeft echter aan dat dit niet verplicht is en ik kan me ook niet voorstellen dat dit een ranking factor is.
  • Dienstverband: gaat het om een full-time, part-time of iets anders? Dit geeft je een bepaalde badge waarmee je weer iets meer kan opvallen.
  • Gebruiksmetrieken: denk aan time on page, ctr, bounce rate (zie RankBrain).
  • Verlopen vacatures: Google geeft handmatige penalty’s voor het beschikbaar maken van verlopen vacatures in de feed.

Als het goed geïmplementeerd is, krijg je in Google Search Console een apart rapport voor deze feature (net als met andere rich snippets).

Google Jobs rank tracking

Sta je eenmaal in Google Jobs, dan wil je natuurlijk ook weten hoe je het daar doet. Op welke keywords rank je en hoe hoog? Als je vacatures getoond worden in Jobs, krijg je in Search Console een tabblad speciaal voor dit onderdeel. Voldoet dat nog niet aan je wensen, dan heeft Rank Ranger een tool voor je waar je wellicht meer uit haalt.

Als Jobs eenmaal in Nederland beschikbaar is, gaan we aan de slag om met onze eigen ontwikkelde rankingtool RankInspector een soortgelijke tool te bieden. Deze data kunnen we dan ook in Datahive 360 opslaan om je meer inzage te geven.

Job met Google

Ben je getriggerd door dit blog om meer te weten te komen over Google Jobs of hoe je überhaupt meer uit Google kan halen? Kijk even bij onze vacatures of er iets voor je tussen zit! We zijn allemaal superslim en leuk en we willen heel graag meer superslimme en leuke collega’s!