Google AdWords advertenties verdwijnen rechts van zoekresultaten

Google vertoont geen advertenties meer uit Google AdWords rechts van de organische zoekresultaten. In de zoekresultaten worden Google AdWords advertenties voortaan alleen nog boven en onder de niet-gesponsorde resultaten getoond. Hiermee wordt de layout van desktop zoekresultaten gelijk getrokken met de weergave van zoekresultaten op mobiele telefoons. Deze drastische wijziging van de zoekresultatenpagina wordt de komende tijd wereldwijd en in alle talen uitgerold. De impact is groot, verwachten wij.

Google toont voortaan bij “commercieel interessante zoekopdrachten” niet 3 maar 4 topadvertenties boven de organische zoekresultaten. Alleen Product Listing Ads (PLA’s) kunnen bij productaankoop gerelateerde zoekopdrachten nog in de rechterkolom worden vertoond. Google’s officiële verklaring rond het verdwijnen van de advertenties uit de zoekresultaten:

“We’ve been testing this layout for a long time, so some people might see it on a very small number of commercial queries. We’ll continue to make tweaks, but this is designed for highly commercial queries where the layout is able to provide more relevant results for people searching and better performance for advertisers.”

Google Product Listing Ads
Binnenkort alleen nog Google Product Listing Ads in de rechterkolom van de zoekresultaten

Eerdere test zonder adwords advertenties rechts

Google test doorlopend verschillende samenstellingen van de zoekresultatenpagina. De eerste test waarop de rechterzijde van de zoekresultatenpagina geen AdWords advertenties meer vertoond dook al op in 2010. En ook in de achterliggende maanden werd op o.a. Search Engine Land al melding gemaakt van SERP’s zonder Google AdWords advertenties rechts in beeld.

Google AdWords 4 topadvertenties
Eerst ontdekte test met 4 topadvertenties in Google AdWords, zonder rechterkolom uit 2010

De meest waarschijnlijke verklaring voor deze ingrijpende aanpassing is de relatief lage CTR op de advertenties in de rechterkolom. Door het aantal advertenties bovenaan de zoekresultaten bij commercieel interessante zoekopdrachten te vergroten van 3 naar 4, worden de organische zoekresultaten verder naar beneden gedrukt. Het gevolg hiervan is dat de AdWords advertenties bovenaan de pagina nog beter opvallen, waardoor de cumulatieve doorklikratio (CTR) hoger zal liggen dan die van de huidige advertenties rechts in beeld.

Wat zijn de gevolgen?

Het totaal aantal Google AdWords advertenties op de 1e zoekresultatenpagina van Google wordt hierdoor verkleind van maximaal 11 naar maximaal 7. Bij commercieel minder interessante zoekopdrachten is het totaal aantal Google AdWords advertenties slechts 6. Wij verwachten een toch wel forse stijging van de gemiddelde kosten per klik (CPC) door deze wijziging. Dit komt doordat adverteerders die het aantal kliks uit Google AdWords op het niveau van voor de wijziging willen houden, de max. CPC biedingen zullen moeten verhogen om überhaubt nog te worden vertoond bij de eerste 6 of eerste 7 advertenties. Hoe hoog de stijging zal zijn is nog niet te zeggen en varieert hoogstwaarschijnlijk sterk per branche/vertical en uiteraard ook zoekopdracht.

Een tweede gevolg is de daling van de doorklikratio op de top organische of niet-gesponsorde zoekresultaten. Doordat de advertenties bovenin beeld meer ruimte innemen, worden de organische resultaten verder naar beneden gedrukt. Dit betekent dat zoekmachine-optimalisatie of SEO activiteiten direct de negatieve gevolgen gaan ondervinden van deze wijziging, vooral bij zoekopdrachten met een transactionele zoekintentie.

Blijf op de hoogte!

In Nederland is de aanpassing inmiddels ook doorgevoerd zo lijkt het voor sommige zoekopdrachten (update #1). De komende tijd monitoren de specialisten van Traffic Builders de wijzigingen in de zoekresultaten op de voet en houden we je op de hoogte van interessante ontwikkelingen. Wil jij ook op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google+, LinkedIn, Facebook of Twitter, of voeg de RSS feed toe aan je reader.

Update #1: eerste nederlands SERPs met 4 top ads gespot

Zondag 21 februari 2016 – Inmiddels zijn ook in Nederland de eerste resultaten van de aanpassing van Google zichtbaar in de zoekresultaten. Zojuist werd op een zoekopdracht naar “tijdschrift kadobon” ook al een SERP getoond zonder Google AdWords advertenties aan de rechterzijde. Daarentegen zien we wel 4 top ads uit Google AdWords. Google laat hiermee zien dat de definitie van “commercieel interessante zoekopdrachten” niet bijzonder hoog ligt en toont dus ook hier al 4 in plaats van 3 top ads.

SERP met 4 top advertenties uit Google AdWords
Google AdWords met 4 top advertenties, zonder advertentieposities in de rechterkolom

UPDATE #2: Adwords advertenties rechterkolom verdwenen

Woensdag 24 februari 2016 – Ca. 4 dagen nadat één van de grootste wijzigingen binnen Google AdWords van de afgelopen jaren werd aangekondigd, lijken alle AdWords advertenties aan de rechterzijde van de zoekresultatenpagina volledig verdwenen. Alle zoekopdrachten die momenteel worden gemonitord laten 3-4 topadvertenties en een advertentieblok onderaan de zoekresultatenpagina zien.