Google AdWords advertenties verdwijnen rechts van zoekresultaten

Geschatte leestijd: 3 minuten

Google vertoont geen advertenties meer uit Google AdWords rechts van de organische zoekresultaten. In de zoekresultaten worden Google AdWords advertenties voortaan alleen nog boven en onder de niet-gesponsorde resultaten getoond. Hiermee wordt de layout van desktop zoekresultaten gelijk getrokken met de weergave van zoekresultaten op mobiele telefoons. Deze drastische wijziging van de zoekresultatenpagina wordt de komende tijd wereldwijd en in alle talen uitgerold. De impact is groot, verwachten wij.

Google toont voortaan bij “commercieel interessante zoekopdrachten” niet 3 maar 4 topadvertenties boven de organische zoekresultaten. Alleen Product Listing Ads (PLA’s) kunnen bij productaankoop gerelateerde zoekopdrachten nog in de rechterkolom worden vertoond. Google’s officiële verklaring rond het verdwijnen van de advertenties uit de zoekresultaten:

“We’ve been testing this layout for a long time, so some people might see it on a very small number of commercial queries. We’ll continue to make tweaks, but this is designed for highly commercial queries where the layout is able to provide more relevant results for people searching and better performance for advertisers.”

Google Product Listing Ads
Binnenkort alleen nog Google Product Listing Ads in de rechterkolom van de zoekresultaten

Eerdere test zonder adwords advertenties rechts

Google test doorlopend verschillende samenstellingen van de zoekresultatenpagina. De eerste test waarop de rechterzijde van de zoekresultatenpagina geen AdWords advertenties meer vertoond dook al op in 2010. En ook in de achterliggende maanden werd op o.a. Search Engine Land al melding gemaakt van SERP’s zonder Google AdWords advertenties rechts in beeld.

Google AdWords 4 topadvertenties
Eerst ontdekte test met 4 topadvertenties in Google AdWords, zonder rechterkolom uit 2010

De meest waarschijnlijke verklaring voor deze ingrijpende aanpassing is de relatief lage CTR op de advertenties in de rechterkolom. Door het aantal advertenties bovenaan de zoekresultaten bij commercieel interessante zoekopdrachten te vergroten van 3 naar 4, worden de organische zoekresultaten verder naar beneden gedrukt. Het gevolg hiervan is dat de AdWords advertenties bovenaan de pagina nog beter opvallen, waardoor de cumulatieve doorklikratio (CTR) hoger zal liggen dan die van de huidige advertenties rechts in beeld.

Wat zijn de gevolgen?

Het totaal aantal Google AdWords advertenties op de 1e zoekresultatenpagina van Google wordt hierdoor verkleind van maximaal 11 naar maximaal 7. Bij commercieel minder interessante zoekopdrachten is het totaal aantal Google AdWords advertenties slechts 6. Wij verwachten een toch wel forse stijging van de gemiddelde kosten per klik (CPC) door deze wijziging. Dit komt doordat adverteerders die het aantal kliks uit Google AdWords op het niveau van voor de wijziging willen houden, de max. CPC biedingen zullen moeten verhogen om überhaubt nog te worden vertoond bij de eerste 6 of eerste 7 advertenties. Hoe hoog de stijging zal zijn is nog niet te zeggen en varieert hoogstwaarschijnlijk sterk per branche/vertical en uiteraard ook zoekopdracht.

Een tweede gevolg is de daling van de doorklikratio op de top organische of niet-gesponsorde zoekresultaten. Doordat de advertenties bovenin beeld meer ruimte innemen, worden de organische resultaten verder naar beneden gedrukt. Dit betekent dat zoekmachine-optimalisatie of SEO activiteiten direct de negatieve gevolgen gaan ondervinden van deze wijziging, vooral bij zoekopdrachten met een transactionele zoekintentie.

Blijf op de hoogte!

In Nederland is de aanpassing inmiddels ook doorgevoerd zo lijkt het voor sommige zoekopdrachten (update #1). De komende tijd monitoren de specialisten van Traffic Builders de wijzigingen in de zoekresultaten op de voet en houden we je op de hoogte van interessante ontwikkelingen. Wil jij ook op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google+, LinkedIn, Facebook of Twitter, of voeg de RSS feed toe aan je reader.

Update #1: eerste nederlands SERPs met 4 top ads gespot

Zondag 21 februari 2016 – Inmiddels zijn ook in Nederland de eerste resultaten van de aanpassing van Google zichtbaar in de zoekresultaten. Zojuist werd op een zoekopdracht naar “tijdschrift kadobon” ook al een SERP getoond zonder Google AdWords advertenties aan de rechterzijde. Daarentegen zien we wel 4 top ads uit Google AdWords. Google laat hiermee zien dat de definitie van “commercieel interessante zoekopdrachten” niet bijzonder hoog ligt en toont dus ook hier al 4 in plaats van 3 top ads.

SERP met 4 top advertenties uit Google AdWords
Google AdWords met 4 top advertenties, zonder advertentieposities in de rechterkolom

UPDATE #2: Adwords advertenties rechterkolom verdwenen

Woensdag 24 februari 2016 – Ca. 4 dagen nadat één van de grootste wijzigingen binnen Google AdWords van de afgelopen jaren werd aangekondigd, lijken alle AdWords advertenties aan de rechterzijde van de zoekresultatenpagina volledig verdwenen. Alle zoekopdrachten die momenteel worden gemonitord laten 3-4 topadvertenties en een advertentieblok onderaan de zoekresultatenpagina zien.


6 reacties op “Google AdWords advertenties verdwijnen rechts van zoekresultaten”

 1. Interessant stuk, Wolter. Ik ben zeer benieuwd hoe lang het duurt voordat Google dit gaat uitrollen in Europa op zeer commerciële zoekopdrachten. En dan hoe lang het duurt dat ze dit op alle zoekopdrachten gaan doen, waar de CPCs een stuk lager zijn dan op ‘hypotheek berekenen’.

  • Ha Jasper, dank voor je reactie. Het lijkt erop dat we deze aanpassingen al de komende dagen of weken kunnen gaan zien. Bij de hoogvolume zoekwoorden met hoge CPC’s zal het effect eerder zichtbaar zijn dan bij de laagvolume zoekwoorden verwacht ik. Ook is het nog niet helemaal duidelijk vanaf welk zoekvolume./gem. CPC Google termen als “commercieel interessant” beschouwt. We gaan het zien!

 2. Hiermee zullen de inkomsten voor Google en de kostprijs voor adwordscampagnes serieus stijgen. De 8 adverteerders rechts die nog hoopten om met een hoge Q en lage CPC (bvb 0,15€). nog zichtbaar te zijn, zijn eraan voor de moeite. Ze zullen nu minstens de threshold waarde moeten inleggen als bod en allemaal moeten ze concurreren voor dat éne plaatsje dat is bijgekomen. SEO wordt blijkbaar terug belangrijker.

  • Hi Ewald, dat is momenteel nog niet bekend maar zou ik persoonlijk in sommige queries als een logische vervolgstap zien. Er is ruimte genoeg nu rechts in de SERP “real estate”. Maar zo zijn er wel meer mogelijkheden. Je zou ook kunnen denken aan een Google Shopping voor diensten (onwaarschijnlijk) of aan de mogelijkheid om display advertising meer te integreren met Search. Bijvoorbeeld Google AdWords ads met een logo van de adverteerder of andersoortige advertenties rechts in beeld. Of vertoning van Google’s andere Search producten, zoals de Knowledge Graph, relevant nieuws, etc.
   Het lijkt nu allemaal niet heel voor de hand liggend, maar uitsluiten kun je het ook niet met zekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.