Must read: gratis search advertising tools, het vervolg

Als Search Advertising Consultant werk je dagelijks met diverse tools en handigheidjes om je campagnes optimaal in te zetten. In mijn vorige blog lichtte ik de 14 must have tools voor campagnemanagement toe. In dit blog neem ik je een paar stappen verder mee in het proces en presenteer ik de search advertising tools die jouw dagelijks werk nog verder kunnen verrijken. Doe er dus je voordeel mee!

Website tools

Voor een Search Advertiser is een relevante website en landingspagina minstens zo belangrijk als een relevante advertentietekst. Enerzijds omdat de kwaliteitsscore beïnvloed wordt, anderzijds omdat het invloed heeft op de resultaten onder aan de streep. Dit maakt dat er diverse gratis online tools zijn die inzichten geven in de kwaliteit van een website of landingspagina.

Developers Google – Pagespeed insights

Search advertising tools Pagespeed insights nu nl
De developers omgeving van Google kent meerdere interessante tools bij het geven van inzichten. Hierin is de Pagespeed insights tool ideaal bij het achterhalen van de laadbaarheid van een landingspagina. Dit is namelijk een belangrijke factor bij de beoordeling van de kwaliteitsscore. Deze tool maakt een splitsing tussen desktop en mobiel. Per device geeft het enkele concrete suggesties die verbeterd kunnen worden, zoals o.a. het optimaliseren van afbeeldingen of bij het gebruik maken van browsercaching.

Google – Mobielvriendelijke test

Search advertising tools - mobielvriendelijke test

Vanuit de gedachte mobile first is een mobielvriendelijke website een must anno nu. Zoekmachines wegen namelijk de mobielvriendelijkheid van een website zwaar mee in de beoordeling op relevantie. Google heeft vandaar een tool gemaakt die ‘hoogover’ inzicht geeft in de  mobielvriendelijkheid van een website.

Webpagetest

Voor een diepere analyse van de website heeft webpagetest.org een gratis tool ontwikkeld waarin het laden van de website nauwkeurig wordt getest. Zo kent het bijvoorbeeld een ‘Waterfall View’ waarin per element inzichtelijk wordt gemaakt wat de laadtijd is. Hierdoor kan de webbeheerder specifiek worden geïnformeerd waar het optimalisatieslagen kan doorvoeren.

Google – Structured Data Testing tool

De laatste website tool in dit overzicht is gericht op de brondata. Met de Structured Data Testing tool kan je namelijk door de brondata heen lopen. Dit ter dubbelcheck om te achterhalen of je wel alles uit de pagina haalt, zoals het ook bedoeld is. Zo detecteert de tool de kwaliteit van de pagina’s zoals onder andere de content op de pagina. Het verdient dan ook de nodige voorwerk om deze tool effectief te gebruiken. Lees daarom het blog van mijn collega over de Structured Data Testing Tool. Daarbij heeft Google nog een uitgebreide handleiding uitgewerkt voor een extra verdieping.

Chrome extensie tools

Iedereen die regelmatig de Google Chrome browser gebruikt weet dat er diverse extensies zijn die het werk een stuk aangenamer kunnen maken. Hierbij heb ik de, in mijn ogen, belangrijkste extensies omschreven die het werk voor een Online advertising consultant geheid vereenvoudigen.

Ayima redirect path

Search advertising tools - Ayima redirect path

De extensie Redirect Path is wellicht de belangrijkste extensie om te installeren. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat er landingspagina’s worden aangepast op een website. Als advertiser wil je altijd landen op een geldige pagina (zogezegd een pagina met de HTTP status: 200). In het geval dat er een aanpassing aan de URL wordt gemaakt geeft deze extensie aan wat de HTTP status is. Oftewel of de pagina een 200, 301, 302, 404 of 500 paginacode bevat. Wil je dus een check up doen, bezoek dan de betreffende pagina en activeer de extensie voor het gewenste inzicht.

Google Tag Assistant

Wil je weten of de juiste Google tags wel geïmplementeerd zijn op je website of op een specifieke pagina, dan geeft de Google Tag Assistant overzichtelijk weer welke tags er allemaal gespot zijn. Dit kan nog wel eens handig zijn als je twijfelt of bijvoorbeeld de Google Analytics code wel juist geïmplementeerd staat op de website. Dit is wel zo handig als je veel verkeer weet aan te trekken naar de website en vervolgens ook hun gedrag op de website inzichtelijk wilt maken.

Ghostery

Search advertising tools - Ghostery

In het verlengde van de Google Tag Assistant legt Ghostery nagenoeg alle advertentienetwerken vast die we online kennen en die een tag hebben op de betreffende website. In het geval dat je als adverteerder wilt weten of de juiste tags wel geïmplementeerd staan is deze extensie een must.

Seerobots

Als Search Advertiser wil je uiteraard dat je goed gevonden wordt op de juiste zoekwoorden met jouw advertenties. Echter als marketeer ligt het belang van de overall website resultaten boven die van jouw advertenties. Heb je dus een (nieuwe) optimale landingspagina voor SEA, dan wil je dat SEO hier ook van profiteert. In dat geval is de SeeRobots tool goed om te achterhalen of deze pagina wel geïndexeerd wordt door zoekmachines.

Wappalyzer

Search advertising tools - Wappalyzer

Wellicht is Wappalyzer een stap verder dan wat een Search Advertising Consultant dagelijks nodig heeft, toch is deze tool een fijne uitkomst voor alle marketeers met enige online raakvlak. De Wappalyzer achterhaalt namelijk op een website welke technologieën er allemaal gebruikt worden, denk bijvoorbeeld op welk CMS de website draait. Enerzijds kan je dit van je eigen pagina inzien, om zo te zien of alles juist gedetecteerd wordt. Anderzijds is het ook interessant om te zien welke systemen de concurrenten inzetten om hun technologische uitdagingen op te lossen.

Overige tools

Na de vele tools die onder te verdelen zijn onder specifiek onderdelen aansluitend aan het werk van een Search Advertiser zijn er nog enkele tools die zeker nog het benoemen waard zijn. Dit zijn tools die enorm handig kunnen zijn of die zo nu en dan compleet vergeten kunnen worden door de specialist.

Google – AdWords scripts

AdWords scripts is niet zomaar een tool, het is een toepassing in AdWords die het werk enorm vereenvoudigd. Met Scripts kan je namelijk, op basis van een javascript, geprogrammeerd inzichten krijgen of aanpassingen doen in AdWords. Denk aan inzichten in je budgetten of het verloop van de kwaliteitsscore. Ook kan er geautomatiseerd CPC’s worden aangepast volgens de meest uiteenlopende instellingen. Voor een uitleg van AdWords scripts heeft mijn collega hier een treffend blog over geschreven. Is dit al kinderspel voor je of wil je een set met mogelijkheden inzien, Koozai.com heeft 100 AdWords scripts verzameld die op jouw behoeften kunnen inspelen.

AdWordsRobot – Customer Match SHA2 converter

Search advertising tools - SHA2 converter

Sinds het einde van 2015 is de toepassing Customer Match mogelijk in AdWords. Dit betekent dat je doelgroepen kan formuleren op basis van emailadressen. Stel dat je als bedrijf duizenden emailadressen hebt verzameld, dan kan je specifiek op deze doelgroepen targeten in Google Search. Echter komt hier privacy gevoeligheid bij kijken, waardoor een bedrijf deze emailadressen niet aan jan en alleman kan uitdelen. Daarom is deze tool de perfecte uitkomst. Deze tool kan namelijk deze emailadressen hashen, waardoor een emailadres wordt vervorm naar code taal (zogenoemd SHA2). Deze gegevens kan je vervolgens alsnog delen en uploaden in AdWords.

Google – Display planner

In AdWords wordt ook display advertising beheerd voor in het Google Display Netwerk. Indien je hier de eerste stappen in wilt nemen, wil je uiteraard wel met je advertenties de potentiële doelgroep bereiken. Achterhaal dan met de Google Display Planner welke targetingopties allemaal mogelijk zijn voor jouw doelgroep. In dit geval geef je aan wat het interessegebied is van de doelgroep met daarbij nog enkele campagne targeting vereisten (zoals land en taal). Vervolgens geeft de planner per targeting mogelijkheid in AdWords weer waar je op kan targeten. Zoals: zoekwoorden, interesses, onderwerpen en plaatsingen.

Feedly

Heb je na alle tools het idee dat het nog niet genoeg is? Dan is het volgen van blogs een gebruikelijke manier om altijd up-to-date te blijven. Hiervoor is Feedly dé tool om alle blogs bij te houden van alle informatievoorzieningen die je wilt volgen. Feedly verzamelt namelijk alle blogs van de partijen die je wilt volgen. Ter kennisonderhoud kijk ik daarom vrijwel dagelijks op Feedly om blogs van o.a. Traffic Builders, Frankwatching, Emerce, Marketingfacts en Searchengineland te volgen.

Tot slot..

Heb je na 2 blogs en 27 tools het idee dat nog niet alles is genoemd qua gratis tools voor de Search Advertiser? Dan ben ik  heel erg benieuwd, laat dus gerust een bericht achter.

Ben je na de blogs over Search Advertising Tools benieuwd wat Traffic Builders voor jouw organisatie kan betekenen?

Traffic Builders werkt voor een zeer gevarieerde groep aan opdrachtgevers, zowel nationaal als internationaal. Heb jij vragen over online marketing voor jouw organisatie neem dan vrijblijvend contact met ons op.