Gun zoekmachine-optimalisatie tijd!

Zoekmachine-optimalisatie is een proces dat veel resultaat kan opleveren. Zoekmachine-optimalisatie is echter niet zoals zoekmachine-adverteren, waarbij elk resultaat direct zichtbaar is. Vaak genoeg krijgen we bij Traffic Builders dan ook de vraag: wanneer zie ik de resultaten van zoekmachine-optimalisatie?

Het antwoord op deze vraag is: dat weten we niet. Zoekmachine-optimalisatie is namelijk geen trucje met een vaste succesformule, maar een intensief en structureel proces. De resultaten zijn niet uitsluitend afhankelijk van de inspanningen, maar ook van andere factoren, zoals:

  • De leeftijd van het te optimaliseren domein;
  • de gebruikte techniek op de website;
  • het aantal en de kwaliteit van de inkomende links, en
  • de hoeveelheid en kwaliteit van de tekstuele content.

Zoekmachine-optimalisatie: eerst doen, dan wachten…
Als alle onderdelen bij zoekmachine-optimalisatie grondig zijn aangepakt, is het wachten. Hoe lang wachten? Stel dat de website al enige tijd bestaat, in een niche opereert en concurreert op lokale keywords, dan zouden de resultaten snel zichtbaar kunnen worden. Maar dan nog is niet zeker wanneer de vruchten van zoekmachine-optimalisatie geplukt worden. Hoe sterker de concurrentie, des te moeilijker de inschatting alweer wordt. Wat dat betreft kan zoekmachine-optimalisatie ook voor de professionals nog een moeilijk gebied zijn.

Snelle resultaten uit zoekmachine-optimalisatie?
Helaas wordt zoekmachine-optimalisatie nog vaak genoeg aangeboden door mensen die graag bijklussen en weinig ervaring hebben. Een neefje, vriendje of iemand die je toevallig tegen het lijf loopt biedt aan om jouw site in de top-10 te zetten. Tegenover de gouden bergen die beloofd worden, staat een leuk bedrag dat de klusser op zijn rekening bijgeschreven krijgt. Resultaten blijven (te) lang uit en de markt van zoekmachinemarketing heeft er weer een vijand bij.

Niemand kan het proces van zoekmachine-optimalisatie bespoedigen. Ook kan niemand garanderen wanneer de resultaten uit zoekmachine-optimalisatie zichtbaar zijn. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is: zoekmachine-optimalisatie werkt. Het is alleen een kwestie van geduld.