Het geheim van succes op TikTok: User Generated Content (UGC)

In de wereld van social media is TikTok een krachtpatser geworden. Het platform heeft de manier waarop mensen content creëren en consumeren drastisch veranderd. Momenteel speelt User Generated Content, oftewel UGC, een belangrijke rol in het succes van TikTok. In deze blog vertellen we je meer over User Generated Content (UGC) en geven we vijf tips hoe je het effectief inzet op TikTok. Zo ga je je doelgroep op een effectieve manier bereiken en bouw je vertrouwen op.

TikTok, één van de snelst groeiende platformen

TikTok is een snelgroeiend platform dat zich kenmerkt door korte, maar krachtige video’s. Het aantal gebruikers is in korte tijd snel gestegen. Op dit moment heeft het platform vier miljoen gebruikers waarvan er 2,5 miljoen dagelijks actief zijn. TikTok staat bekend als het “jongerenplatform”. Toch groeit het platform sterk onder 40-plussers, twintigers en jonge dertigers, zoals te zien in onderstaande grafiek. Wat dit platform onderscheidt, is dat het niet draait om het aantal volgers, omdat iedereen viraal kan gaan dankzij het algoritme dat video’s selecteert op basis van persoonlijke voorkeuren. Met User Generated Content (UGC) kan je daar mooi op inspelen.

Grafiek: gebruik TikTok naar leeftijd
Bron: Nationale Social Media Onderzoek 2023, Newcom Research & Consultancy

User Generated Content (UGC) in een notendop

Onder User Generated Content (UGC) verstaan we alle content die is gemaakt door “gewone gebruikers”, oftewel content creators. Deze gebruikers hoeven daarbij niet per se een grote volgersbasis te hebben, wat juist weer bij influencers het geval is. UGC is authentiek en dat maakt het juist zo interessant om in te zetten. In tegenstelling tot content die gemaakt en gedeeld wordt door bedrijven, komt UGC veel “echter” over en dit maakt het een krachtig middel om vertrouwen op te bouwen.

Met UGC breng je je merk op een originele manier naar voren of maak je je eigen variatie op een trend. Het TikTok-algoritme geeft voorrang aan content die veel betrokkenheid genereert, zoals likes, reacties en shares. UGC roept over het algemeen meer interactie op, waardoor deze content beter presteert.

Vijf tips voor een succesvolle UGC-campagne

TikTok-gebruikers komen naar het platform voor inspiratie en ontspanning. Als merk is het daarom van belang om op een subtiele manier in beeld te komen bij je doelgroep. Het toepassen van deze tips gaat je helpen om een effectieve UGC-campagne op te zetten en je merk onder de aandacht te brengen bij je doelgroep.

Tip 1: Werk samen met professionele content creators

Het is belangrijk dat de content creators waarmee je samenwerkt authentiek en geloofwaardig overkomen, zo komt de content ook “echt” over en wek je vertrouwen op. Een goede match tussen de creator en jouw merk is daarmee cruciaal. Daarbij is het succes op TikTok sterk afhankelijk van de kwaliteit van de content die je deelt. Wanneer je samenwerkt met content creators, is het van belang dat ze beschikken over de juiste apparatuur en vaardigheden om aantrekkelijke, goed geproduceerde video’s te maken. Zorg ervoor dat hun content voldoet aan de hoge normen die de TikTok-community verwacht. Goede belichting, helder geluid en een aantrekkelijke visuele setting helpen je om de aandacht van je doelgroep te trekken en vast te houden.

Content creator

Tip 2: Stel voor de content creators een duidelijke briefing op

Wanneer je de juiste content creator(s) hebt gevonden, is het essentieel om een heldere briefing op te stellen. Zorg ervoor dat de creator begrijpt wat je doelen, boodschap en verwachtingen zijn. Verstrek duidelijke richtlijnen over de inhoud, de stijl en eventuele specifieke hashtags of vermeldingen die je wilt dat ze gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de content creator genoeg creatieve vrijheid geeft, want dit zorgt voor de “echtheid”. Zoek daarin dus de balans. Een goede communicatie en afstemming vooraf kan ervoor zorgen dat de content creator een video maakt die naadloos aansluit bij jouw merk.

Tip 3: Zet TikTok Ads in

Als merk wil je voorkomen dat je content wordt weggeswiped, of erger, als storend wordt ervaren. Door UGC video’s als advertentie in te zetten, zorg je ervoor dat je op een natuurlijke manier onder de aandacht wordt gebracht bij je doelgroep. De truc is om niet als advertentie over te komen. Met UGC vergroot je de kans dat mensen betrokken blijven en niet snel voorbij je video scrollen, omdat ze zich kunnen identificeren met echte gebruikers die jouw producten of diensten waarderen.

Tip 4: Zorg voor interactie

Interactie is de sleutelfactor op TikTok. Moedig je volgers aan om te liken, te delen en te reageren op je video’s. Reageer op opmerkingen en probeer een community op te bouwen rond je merk. Het TikTok-algoritme waardeert content die veel interactie krijgt en zo wordt het aan meer gebruikers getoond.

Tip 5: Zet een challenge op en moedig je community aan om mee te doen

Challenges zijn een populaire vorm van content op TikTok en bieden een interactieve manier om de betrokkenheid van je community te vergroten. Bedenk een creatieve en relevante challenge die verband houdt met je merk of product. Gebruik een unieke hashtag om de challenge te promoten en moedig je volgers aan om deel te nemen. Je kunt zelfs prijzen aanbieden voor de beste inzendingen om de motivatie te vergroten.

Key takeaways voor je UGC-campagne

In een wereld waar authenticiteit en betrokkenheid de sleutels zijn tot succes op social media, is UGC op TikTok een krachtig middel. Het stelt je in staat om je doelgroep te bereiken, meer vertrouwen te krijgen en een diepere band op te bouwen met je doelgroep. UGC verdient daarmee zeker een plek in je marketingstrategie, vergeet daarbij de volgende key takeaways niet:

  • Authentieke creators: Werk samen met content creators die geloofwaardig overkomen om authentiek ogende content te creëren die vertrouwen wekt. Streef naar hoge kwaliteit in alle geproduceerde content om aan de verwachtingen van de TikTok-community te voldoen.
  • Duidelijke briefing: Zorg voor een heldere briefing met duidelijke verwachtingen, maar geef tegelijkertijd voldoende creatieve vrijheid aan de creator om ‘echte’ content te creëren.
  • TikTok Ads: Betrek je doelgroep op een natuurlijke manier door UGC video’s als advertenties in te zetten. Dit helpt je content om meer op een authentieke post en minder op een advertentie te lijken.
  • Interactie stimuleren: Moedig likes, shares en reacties op je video’s aan om hoge engagement te bereiken. Bouw rond je merk een online community op via interactie met je volgers.
  • Creëer challenges: Verhoog de betrokkenheid van je community door het opzetten van creatieve en relevante challenges gerelateerd aan je merk of product.

Benieuwd hoe jij UGC in kan zetten om alles uit TikTok te halen of heb je nog vragen? Neem contact op, bij Traffic Builders houden we van een uitdaging en we helpen graag!