HyperLogLog++ voor nauwkeurigere inzichten in GA4

Wanneer je denkt aan hoe je online campagnes meetbaar maakt, denk je waarschijnlijk aan de vele tools en technieken die er beschikbaar zijn om inzichten te verzamelen. Een van deze technieken is HyperLogLog++ (HLL++), welke nu beschikbaar is in Google Analytics 4 (GA4).

Wat is HLL++?

HyperLogLog++ is een (relatief onbekend) algoritme, maar heeft veel te bieden op het gebied van nauwkeurigheid en budgetbeheer. HLL++ wordt gebruikt voor het tellen van unieke elementen, ook bekend als kardinaliteitschatting, in grote datasets. De grootste winst zit in de ongelooflijke efficiëntie van dit algoritme bij het leveren van nauwkeurige tellingen van unieke gebruikers, zelfs bij grote datavolumes.

Bovendien is HLL++ een budgetvriendelijke oplossing voor bedrijven. Omdat het algoritme minder rekenkracht en opslagruimte vereist dan traditionele methoden, helpt het bedrijven om hun data-analyse behoeften te beheren zonder dat ze hun budgetbreuk riskeren.

Waarom wordt het gebruikt?

Waar de voorgangers van HLL++ (zoals Lineair Tellen en Loglog tellen) problemen opleverden bij grote datasets, lijkt dit geen probleem te zijn voor HLL++. Deze problemen deden zich voor in de nauwkeurigheid terwijl er wel veel rekenkracht en opslagruimte werd vereist. De voorgaande algoritmes gaven geen accurate analyses met nauwkeurig gerapporteerde gebruikers. Met HLL++ is dit verleden tijd en kan er vrijwel in real-time een accuraat rapport worden uitgedraaid, zelfs bij grote datasets.

HLL++ in actie

De kracht van HyperLogLog++ is dan ook merkbaar in Google Analytics 4 (GA4). GA4 heeft onlangs HLL++ geïmplementeerd, waardoor marketeers & analisten nu de mogelijkheid hebben om efficiëntere en nauwkeurigere rapporten op te stellen in.

Echter gaan de mogelijkheden van HLL++ verder dan alleen nauwkeurigheid en efficiëntie. Het algoritme maakt ook een diepere en meer gedetailleerde data-analyse mogelijk. Dit betekent dat marketeers complexere query’s kunnen opstellen en nauwkeuriger antwoorden kunnen krijgen.

Het effect van HLL++ is grootst op te merken bij het vergelijken van unieke gebruikers in GA4 rapporten ten op zichtte van UA rapporten. Het fenomeen ‘double-counting’, waarmee ‘een gebruiker meerdere malen werd gerapporteerd in UA, is onder andere door middel van HLL++ verleden tijd. De rekenkracht waarmee HLL++ tewerk gaat zorgt er ook voor dat dit een vergelijkbare opdracht is als een ‘“select distinct” in SQL-query’s, alleen dan vele malen sneller.

HLL++ inzetten voor succes

Voor jou als marketeer betekent dit dat je middels GA4’s HLL++-implementatie nauwkeurige user rapporten beschikbaar hebt voor je digitale analyses. Hiermee heb je nu in GA4 betere inzichten in de prestaties van je campagnes. Benieuwd naar verdere mogelijkheden in jouw digital analytics strategie? Neem contact op, we denken graag mee!