Internetgebruik: Nederland is ‘middenmoter’

Van Nederland wordt nog wel eens gezegd dat we hier wat betreft het gebruik van en de kennis over internet aardig ‘voorop lopen’. Dat valt echter in de praktijk wel mee: we behoren in Europa tot de middenmoot als wordt gekeken naar het bereik van sociale netwerken en het aantal zoekopdrachten. Dat blijkt uit onderzoek van Comscore naar internetgedrag in Europa tussen december 2009 en december 2010.

Bereik social media: 85,1%

Comscore onderzocht diverse zaken, zoals bijvoorbeeld het bereik van sociale netwerken. Ondanks het enorme bereik van Hyves (9,1 miljoen leden in Nederland) en de recente groei van Facebook staat Nederland in Europa op een zesde plaats.

Alle sociale netwerken samen bereiken in Nederland 85,1 procent van de bevolking. Gemiddeld ligt dit percentage in Europa op 84,4 procent. De landen die hoger scoren dan Nederland zijn Turkije (92,2 procent), Polen (90,6 procent), het Verenigd Koninkrijk (87,9 procent), Finland (86,5 procent) en Noorwegen (85,6 procent). Oostenrijk staat onderaan met 74,5 procent.

Stagnerende groei sociale netwerken…

Opvallend is dat het bereik van de sociale netwerken in Nederland sinds december 2009 niet gegroeid is. De verandering komt uit op precies nul procent. Geen enkel land scoort lager dan Nederland. Gemiddeld groeit het bereik in Europa namelijk met 10,7 procent en in Rusland zelfs met 21,5 procent.

Een reden voor deze 100%-stagnatie zou kunnen zijn het feit dat sociale netwerken in Nederland eerder opkwamen dan in andere Europese landen, maar het onderzoek van Comscore heeft daarover geen cijfers beschikbaar.

Facebook heeft ‘last’ van Hyves

Nederland wijkt ook af van de rest voor wat betreft het aantal Facebook-leden vergeleken met het aantal inwoners. Zo bereikt Facebook slechts 48 procent van alle Nederlanders. Alleen in Rusland (18,8 procent) ligt dit percentage lager. In landen als Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Finland komt het percentage Facebookers boven de 80 procent uit.

Het Nederlandse netwerk Hyves is de belangrijkste oorzaak van het ’tegenvallende’ bereik van Facebook in Nederland. Toch groeide Facebook – de grootste netwerksite ter wereld – de afgelopen periode behoorlijk in Nederland. Het bereik nam in een jaar tijd met 23,6 procent toe.

Zoekmarkt: Google domineert

Google domineert zoals verwacht de zoekmarkt in Europa, maar Comscore onderzocht ook algemene gebruiken op zoekmachines zonder onderscheid te maken tussen verschillende partijen. Zo kwam het onderzoeksbureau erachter dat Polen met kop en schouders boven de rest uitsteekt als het gaat om het aantal zoekopdrachten per zoeker (ongeveer 180). Nederland presteert wederom gemiddeld met zon 110 zoekopdrachten per zoeker. Nederland blijft Duitsland, Rusland, Denemarken en Noorwegen daarmee nipt voor, maar legt het af tegen de rest van Europa.

Internettijd: hoogste score

Op één gebied scoort Nederland wel opvallend hoog; de bestede tijd op internet. In december was een Nederlandse internetter gemiddeld 31,5 uur online. Hiermee laten we de rest van Europa ver achter ons. Zo waren bijvoorbeeld de Turken 26 uur online en zaten de Fransen 25 uur en drie kwartier online.

In totaal waren er in Nederland overigens 11,9 miljoen mensen online in de maand december. Zij bezochten gezamenlijk meer dan 41.000 websites.

Bron: nu.nl