Podcast SEO: hoe maak ik mijn podcast vindbaar?

Podcasts zijn hot. Podcasts zijn nog nooit zo populair geweest. Uit recent onderzoek van MeMo² blijkt dat 2,2 miljoen Nederlanders aangeven te luisteren naar podcasts. MeMo² noemt in zijn onderzoek een aantal verklaringen: de radioconsumptie neemt snel af, met name onder jongeren. Podcasts vormen een nieuwe en impactvolle mogelijkheid om contact te leggen met de doelgroep. Een selectief bereik kan eenvoudig behaald worden door distributie via eigen en betaalde mediakanalen zoals Spotify, Facebook of Soundcloud. Hoe maak ik nou mijn podcasts vindbaar? Podcast SEO. In dit blog kom je te weten over hoe je je podcast op de verschillende manieren aan kan bieden aan je luisteraars.

Podcast SEO: hoe maak ik mijn podcast vindbaar?

Podcast SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie voor je podcast genoemd, is het optimaliseren van je website met als doel om beter vindbaar te zijn in de zoekresultaten van zoekmachines.  In mijn blogs over App store Optimalisatie maakte ik al een onderscheid tussen het optimaliseren van apps voor zoekmachines versus het optimaliseren van apps voor de verschillende App Stores. Bij dit onderwerp, SEO voor podcasts, nemen we wederom een kijkje in twee verschillende werelden. De zoekresultaten van zoekmachines (zoals Google) zijn onontkoombaar een belangrijke bron voor podcasts alleen een nog belangrijke zijn (on)betaalde mediakanalen zoals Spotify, Soundcloud en iTunes. In dit blog gaan we dieper in op het optimaliseren van je podcast voor iTunes en voor zoekmachines als Google. 

Podcast SEO

iTunes Podcast SEO

Net zoals bij “normale” SEO en bij App Store Optimalisatie blijft het altijd hét geheim van de grote spelers: de ranking factoren. Hoewel we een goed generiek beeld hebben welke factoren belangrijk zijn, weten we nooit precies hoe de algoritmes in elkaar zitten.  In dit hoofdstuk bespreken we de best- practices voor het optimaliseren voor je podcast binnen iTunes.

iTunes Podcast SEO: factoren om rekening mee te houden

Zoals ik eerder al aangaf, lijkt het optimaliseren van je podcast voor iTunes erg op het optimaliseren van je app voor de verschillende App Stores. De kwaliteit van je content is van levensbelang. Het doel van een podcast is immers om luisteraars niet eenmalig te voorzien van waardevolle content. Het doel van de podcast is om luisteraars keer op keer, aflevering na aflevering, te interesseren en te binden. Hoe je je podcast aanmeldt bij iTunes vind je hier. 

Hierbij op een rijtje de aandachtspunten voor het optimaliseren van je podcast voor iTunes.

  • Naam van de podcast
  • Naam van de aflevering
  • Icoon
  • Abonnees
  • Downloads
  • Reviews
  • Frequente deling van content

Podcast SEO maakt het verschil

Het begin van het optimaliseren begint al bij de naam van de podcast. Denk bij het geven van een naam aan je podcast aan zowel je merknaam (i.c.m. podcast) als zowel content en die je aanbiedt. En houd daarbij rekening met welke doelgroep je aan wilt spreken. Een goed voorbeeld voor een podcast in de gaming industrie: “Podcast – Onderwerp – [Merknaam Podcast]”. Naast een pakkende naam is natuurlijk ook de afbeelding bij je podcast  belangrijk.  Jouw icoon is het visitekaartje van je podcast. Zorg ervoor dat jouw icoon herkenbaar, netjes, simpel maar catchy is. Maak een logo waarvan de kleuren matchen met jouw merkidentiteit en dat je niet te veel gebruik maakt van tekst. Een net en catchy icoon zorgt voor vaak voor een verbeterde CTR.

Abonnees, reviews en shares doen ertoe!

Een gegeven waar je minder grip op hebt is het aantal abonnees van jouw podcast. Abonnees, zegt het eigenlijk al, zijn mensen die geïnteresseerd zijn in jouw podcast en je willen blijven volgen.  Naast dat het aantal abonnees wordt meegenomen als rankingfactor wordt ook het percentage van de mensen die je podcast hebben geluisterd en geabonneerd hebben meegeteld. Dit is wederom een graadmeter of jouw content in de smaak valt. Maar dan zijn we er nog niet! Want naast het aantal abonnees is ook het aantal downloads een graadmeter. Zorg door middel van de juiste distributie van je podcast voor een groei in aantal downloads. Keep spreading the word! En vraag ook om reviews. Want reviews en ratings zijn wederom een goede graadmeter voor iTunes voor de kwaliteit van de podcast. Net zoals bij App Store Optimalisatie is het aan te raden om op de juiste momenten je bezoekers te vragen om een review. Een goed moment tijdens de aflevering zou kunnen zijn aan het einde van een podcast. De luisteraar vind je podcast hoogstwaarschijnlijk interessant, hij heeft immers de hele podcast afgeluisterd. En net zoals bij zoekmachines is het frequent delen van podcasts van cruciaal belang. Voor de vindbaarheid binnen iTunes is een frequente stroom aan content nodig. Het doel van een podcast is immers om luisteraars niet eenmalig te voorzien van waardevolle content. Het doel van de podcast is om luisteraars keer op keer, aflevering na aflevering, te interesseren en te binden. Dit benadrukt wederom hoe belangrijk de kwaliteit van je content is. Met een frequente deling van je content bouw je een historische waarde op die invloed heeft op je vindbaarheid binnen iTunes. Zorg er hierbij wel voor dat dit consistent manier gebeurd. Podcast SEO: voorbeeld Itunes overzicht

iTunes SEO Podcast: meten is weten.

Omdat een podcast vaak via veel verschillende kanalen wordt verspreid is het exact meten van metrics als; aantal luisteraars, plays, ends, downloads etc., nog een lastige bezigheid.  Inzicht krijgen in het gedrag van je podcastluisteraars is nog een grote uitdaging. Apple heeft voor iTunes, Apple Podcasts Analytics, gelanceerd. Door bovenstaande reden zijn bepaalde metrics moeilijk te achterhalen. Een goede feature waar de Apple Podcast Analytics wel om bekend staat is dat ze kunnen zien hoe lang mensen luisteren en wanneer ze afhaken.

Podcast SEO voor zoekmachines (Google)

Naast dat het belangrijk is om zichtbaar te zijn via de verschillende distributiekanalen is een podcast ook heel interessant voor de zoekmachines. Je wilt immers natuurlijk wel graag dat je zichtbaar bent in de zoekresultaten als luisteraars op zoek zijn naar jouw content. Het optimaliseren van je podcast voor de zoekmachine is dus een belangrijk element binnen Podcast SEO. Met welke factoren je rekening moet houden lees je hieronder.

Podcast SEO voor zoekmachines (Google): Bloggen.

De basis van een goede podcast is het creëren van unieke, waardevolle content.  Iedereen die een beetje bekend is in het SEO landschap weet dat het frequent delen van unieke, waardevolle content ontzettend belangrijk is. Door de topics die je behandeld in je podcast middels een blog op je eigen website te delen creëer je waarde in je eigen kennisbank. Naast dat Google veel waarde hecht aan een frequente deling van content, bedien je middels een geschreven blog, ook een groep mensen die nog niet bekend zijn met je podcast. Plaats daarom ook meerdere verwijzingen (links) naar je podcast en/of eerdere gerelateerde podcast afleveringen.

Denk daarnaast met het schrijven van je blog aan de standaard SEO criteria zoals;

  • Juiste focus primair- en secundaire keywords;
  • Juiste opbouw  (met name in de header structuur);
  • Toevoegen van interne/externe links.

Podcast SEO voor zoekmachine (Google): Transcripten.

Een andere manier, die veel op het bloggen lijkt, maar vaak minder tijd kost is het transcripten van de podcasts. Het transcripten van de podcast is het letterlijk in detail uitschrijven van de podcast zodat de luisteraars mee of terug kunnen lezen wat er wordt gezegd in de podcast. Naast dat het fijn is voor de luisteraar, is het nog fijner voor een zoekmachine als Google. Zoals al eerder aangegeven houdt het algoritme van Google van een frequente deling van unieke, liefste woordrijke, stukken content. Daarnaast is transcripten voor een creator een relatief gemakkelijke manier om aan een mooi stuk content te komen.

Podcast SEO voor zoekmachine (Google): Uploaden op YouTube.

Wat je veel ziet, en wat ook een succesvolle strategie is gebleken, is het uploaden van je podcast op YouTube. Steeds vaker verrijkt Google haar zoekresultaten met als doel de zoekvraag van de bezoeker zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo worden ook steeds vaker YouTube fragmenten getoond in de zoekresultaten. Dit is natuurlijk ontzettend interessant, omdat zo een fragment erg nadrukkelijk aanwezig is en het CTR vaak doet stijgen. Naast het feit dat het uploaden op YouTube interessant kan zijn voor jouw zichtbaarheid in de zoekresultaten bouw je met jouw serie podcasts ook een historie in YouTube zelf op, waarbij als je alle tips over SEO op YouTube toepast je vindbaarheid binnen YouTube ook vergroot.  Tot slot is YouTube een ideaal platform om de overige sociale kanalen te benutten. Het delen van de content gaat erg gemakkelijk en is binnen no time voor elkaar.

Tot slot

Net zoals bij SEO voor websites, is het optimaliseren van zoekresultaten een doorgaand proces waarbij de focus constant aanwezig moet zijn om uiteindelijk succesvol te zijn. Echter, met een goede wil om te willen begrijpen hoe de verschillende kanalen werken en de juiste discipline om de optimalisaties door te voeren vergroot je de kans dat jouw podcast wordt beluisterd significant. Heb je uitdagende ambities op het gebied van SEO? En zoek je digital marketing specialisten die jou écht verder kunnen helpen? Daag ons dan uit. Deel jouw ambities en ontdek de toegevoegde waarde van Traffic Builders en onze manier van werken.

En natuurlijk, luister ook naar onze podcast!