Presentatie zoekmachine-optimalisatie voor webwinkels

Geschatte leestijd: 2 minuten

Afgelopen woensdag en donderdag werd de tweede editie van de Webwinkel Vakdagen in de Jaarbeurs Utrecht georganiseerd. Het evenement werd dit jaar nog drukker bezocht dan in 2007: er werden ruim 7000 voorinschrijvingen geteld en het bezoekersaantal op de eerste dag zat al rond de 5000. Evenals vorig jaar was Traffic Builders verantwoordelijk voor de online marketing rondom het evenement. Daarnaast waren we vertegenwoordigd met een stand en mocht ik op beide dagen een paar woorden over zoekmachinemarketing delen.

In deze post een korte samenvatting en uiteraard de download PDF van de presentatie. De video opnamen van alle sessies worden naar verwachting komende week op de website van de Webwinkel vakdagen gepubliceerd.

Het publiek van de Webwinkel Vakdagen bestaat voornamelijk uit beginnende webwinkeliers. Zoekmachinemarketing was duidelijk een hot item, gegeven de drukte op zowel mijn beide sessies als die van de collegae van Traffic4u. In mijn presentatie ben ik in gegaan op de aanpak van met name zoekmachine-optimalisatie voor webwinkels.

Koopproces: zoekintentie – zoekopdracht – content
cruciaal voor zowel webwinkels als “normale” websites is dat de zoekintentie van de zoekmachinegebruiker overeenkomt met de content op de webpagina. Als potentiële klant bevind ik me immers in een bepaalde fase van het koopproces, en bij elk van die fasen past een andere behoefte aan informatie, producten en/of diensten en dus ook een andere zoekintentie. Die zoekintentie komt tot uiting in de zoekopdracht die wordt ingegeven. Bij aanvang van elk zoekmachinemarketing traject is het dan ook van belang niet alleen na te denken over wat nu de juiste keywords zijn, maar juist ook welke content en boodschap daarbij passen. Kortom: match content met de zoekintentie en ga niet louter af op de populariteit van keywords.

Structurele zoekmachine-optimalisatie
Een tweede belangrijke boodschap die we als Traffic Builders al sinds jaar en dag verkondigen, is dat je niet moet trekken aan een dood paard als het op zoekmachine-optimalisatie aan komt. Is de website of webwinkel niet zoekmachinevriendelijk, ga dan niet allerlei workarounds verzinnen in de vorm van “SEO landing pages” of wat voor naam men er ook aan geeft. Je benut daarmee nooit het volle potentieel van de webwinkel qua vindbaarheid en bovendien wordt het probleem (de onvindbaarheid van de site) niet opgelost: het zijn immers vaak alleen de SEO landing pages die vindbaar worden gemaakt. Steek dus liever meer tijd, energie en geld in gedegen webwinkel software. Voorbeelden van partijen zijn (van kleine tot grotere pakketten) MijnWinkel (de nieuwe versie is zoekmachinevriendelijk), RightClick, ICEShop en o.a. Eperium met haar Intershop oplossing.

Tenslotte gaf ik in de presentatie een aantal voorbeelden van mogelijkheden om webwinkels te verbeteren voor zowel bezoekers als zoekmachines. Denk aan het gebruik van tags voor producten, het linken van gerelateerde producten of het optimaliseren van categorie-omschrijvingen.

Download presentatie
Klik op de link om de presentatie als PDF te downloaden: zoekmachinemarketing voor webwinkels.
Reacties, vragen en/of opmerkingen van lezers onder u die woensdag of donderdag onze sessie hebben bijgewoond zijn meer dan welkom. In elk geval veel succes met de zoekmachine-optimalisatie van uw webwinkel!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.