3 recente SEO ontwikkelingen waar je niet omheen kunt

Aan het einde van elk kwartaal lopen we bij Traffic Builders door de belangrijkste SEO-updates heen. Wat is er eigenlijk de afgelopen maanden in het nieuws gekomen, wat moeten we niet vergeten op te pakken in onze SEO strategie voor 2017, et cetera. In dit blog een top 3 van punten die we aan willen stippen. Jij bent na het lezen van dit blog direct op de hoogte en kan dus snel aan de slag met de meest actuele kennis.


1. Binnen enkele maanden wordt de Mobiele-index de default index van Google

Op dit moment maakt Google gebruik van 1 index waar het al zijn informatie vandaan haalt. Google’s Gary Illyes kwam enige tijd geleden met het nieuws dat dit gaat veranderen en dat er een mobiele index gaat komen. Volgens hem is dit een logisch gevolg van de verschillen in aantal zoekopdrachten per device. Het aantal mobile-search zoekopdrachten is immers al langere tijd hoger dan het aantal desktop-zoekopdrachten. Dit resulteert in het feit dat Google binnenkort een losse index uit gaat rollen die speciaal voor mobiel gebruik ingericht is. Hiernaast zal er ook een desktop index draaien, maar de mobiele variant zal de primaire versie worden.

Zoals je begrijpt zal dit impact gaan hebben op het SEO landschap. Heb je een mobiele site die verschilt van de desktop versie dan kan dit een probleem zijn; je content is dan namelijk anders en Google ziet dus 2 verschillende informatiebronnen. Een moderne responsive site loopt weinig risico (desktop en mobile content is hier meestal hetzelfde), maar let wel op dat je niet je belangrijkste content en titels wegschaalt want dan zal het voor zoekmachines moeilijk worden om te onderscheiden waar je pagina over gaat.

Wat moet je verder doen om te zorgen dat je hier klaar voor bent?

  • Zorg dat je mobiele site grotendeels dezelfde inhoud heeft als je desktop versie.
  • Wees er zeker van dat je laadsnelheid prima is. (Hier hebben we het vaker over gehad).
  • Zorg ervoor dat CSS, JavaScript of afbeeldingen niet verborgen worden voor bezoekers.
  • Let erop dat je geen Flash gebruikt en gebruik liever geen pop-ups. Zorg er daarnaast voor dat de UX prima is, denk aan een ‘touch-vriendelijk’ design.

seo updates 2016
2. Google heeft een nieuwe AMP testing tool gelanceerd

Het is al langer bekend dat AMP voor content platforms een goede toevoeging is. Vanaf enige tijd is er in SearchConsole nu ook direct te testen -real time- of je AMP markup, en markup die hier aan gerelateerd is, in orde is. Is dit niet het geval, dan krijg je een foutmelding waarbij ook te zien is wat er niet klopt. Let wel op dat je de url met toevoeging /amp/ gebruikt. In plaats van SearchConsole kun je ook deze directe link gebruiken:

https://search.google.com/search-console/amp

amp seo update 2016

 

3. Content die vanwege UX verborgen wordt weggezet in tabs binnenkort ook net zoveel waard als zichtbare content?

Door de mobile index update lijkt ook het vraagstuk over een punt dat altijd een welles-nietes spelletje opleverde, eindelijk beantwoord te gaan worden. Het is namelijk altijd de vraag geweest of content in tabjes -hidden door javascript- maar te zien door een tab te openen nu wel of niet als volwaardige content werd gezien. Voorheen gaf Google elke keer aan dat deze methode negatief is.

tabs seo update 2016

Dezelfde Googler waar ik het eerder over had  (Gary IIIyes) antwoorde op een vraag hierover echter dat in ‘the mobile-first wereld’ content die verborgen wordt vanwege user experience inzicht volledig meegeteld zou moeten worden. Dit blijkt een verandering aan te geven die meegenomen gaat worden in de mobile-first index waar we het eerder over hadden. Een AMP ondersteuning van dit soort uitklapmenu’s lijkt dit verhaal te ondersteunen. Voorlopig zijn we echter nog wat terughoudend met het advies hierin, vooral omdat het voor de desktop resultaten vooralsnog niet ondersteund word.


OVERIGE NOEMENSWAARDIGE SEO ONTWIKKELINGEN

Naast bovenstaande SEO ontwikkelingen zijn er de afgelopen maanden ook nog de volgende nieuwsfeitjes voorbij gekomen die ik even aan wil stippen:

# Google voorspelt dat we in de toekomst via AI gaan communiceren

Tijdens het Made By Google event is door Google aangegeven dat er diverse belangrijke introducties zijn geweest de afgelopen decennia. Ze noemen de introductie van de pc, het internet en de smartphone. Volgens Google is ‘the next big thing’ het communiceren met een AI (artificial intelligence) Vergelijk het met een Siri van nu maar dan beter, Google Assistant is straks overal aanspreekbaar, weet alles van je en kan je daardoor bij allerlei dingen in je dagelijkse leven helpen. Lees ook het artikel ‘van mobile first naar ai first’ van mijn collega Robbert hierover.

# Updates van Updates

Tijdens de vorige terugblik van ontwikkelingen die ik deelde heb ik een aantal punten aangestipt waar mijn collega’s ondertussen dieper op ingegaan zijn, erg interessant om te lezen dus:

☃ NU AL BENIEUWD NAAR DE VOLGENDE SEO-UPDATE? 🏂

Bij Traffic Builders houden we nieuwe SEO ontwikkelingen scherp in de gaten. We vinden het leuk er helemaal in te duiken en onze bevindingen met jullie te delen. Volg dan ook zeker ons blog via de diverse Social kanalen zodat je niets hoeft te missen! Heb je vragen of wil je iets toevoegen? Laat dan een berichtje achter onder dit blog. Tot volgend jaar!