Niels Bijvoet 20 oktober 2010 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 2 minuten

Sociale verbanden op internet worden steeds belangrijker binnen zoekmachines. Ook Google gaat steeds verder met social search. Google.com toont in de zoekresultaten van Google News nu hoe vaak een artikel is gedeeld. Wanneer een gebruiker op de ‘Shared By’-link klikt, wordt hij doorgeleid naar Google Realtime search, voor een overzicht van de mensen die het bewuste nieuwsartikel hebben gedeeld via sociale media als Twitter, Facebook en MySpace.

Nog niet iedereen kan de resultaten overigens al zien; Google lijkt deze nieuwe social search-toepassing langzaam uit te rollen. Behalve de Shared By-link, kunnen ‘de gelukkigen’ soms bij zoektermen die populair zijn op bijvoorbeeld Twitter en Facebook, onder een zoekresultaat een lichtblauw blokje zien met daarin recente updates vanuit de verschillende sociale netwerken.

google social search.jpg

Vertoning acties sociale netwerk-gebruikers

Zoekmachine Bing personaliseerde onlangs nog de zoekresultaten met likes uit Facebook. Een gebruiker van Bing moet op basis van opt-in de zoekmachine koppelen aan een Facebook-account, voordat de ‘likes’ van vrienden bij de zoekresultaten worden getoond. De aanpak van Google is anders dan die van Bing, in die zin dat Google openbare resultaten toont van alle sociale netwerk-gebruikers en niet alleen van ‘netwerkvrienden’. Recent zei Marissa Mayer van Google nog niet content te zijn met het feit dat Facebook niet geheel doorzoekbaar is voor Google.

Andere uitbreiding social search in Google Labs

Een andere al bestaande uitbreiding van social search van Google staat in Google Labs, waar de gebruiker ‘social search’ handmatig moet inschakelen (social search is namelijk nog in ontwikkeling). Wanneer de gebruiker is ingelogd in zijn Google-account, verschijnt onderaan de zoekresultaten een box met 2 resultaten uit zijn online sociale omgeving. Google kijkt daarbij naar sociale netwerken die zijn opgegeven in het Google-profiel van de gebruiker.

Verschuiving van hyperlinks naar sociale verbanden?

Het web dat nu nog voornamelijk wordt gedomineerd door hyperlinks, waarmee zoekmachines als Google hun voordeel doen, schuift ogenschijnlijk meer en meer op naar een omgeving die wordt aangedreven door sociale verbanden.

Bron: emerce.nl

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Social Search & Google: de volgende stap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/