Traineeship online marketing: de tweede lichting aan het woord

In september 2016 startten we met de tweede lichting van het Traineeship Online Marketing. De eerste lichting kreeg na afloop een baan aangeboden. Inmiddels werken Rob en Cliff al een tijdje op hun eigen accounts en hebben ze het erg naar hun zin. Maar de nieuwe lichting is aan de beurt. In 13 weken worden zij klaargestoomd voor een functie als junior online marketeer bij Traffic Builders. Benieuwd hoe het de tweede lichting vergaat? Ik ging met de vier talenten in gesprek.  

Over het Traineeship online marketing

Voor we beginnen; eerst een kleine recap. Het Traineeship Online Marketing is een intensieve periode van 13 weken, waarin starters langs alle disciplines van ons bedrijf geleid worden. Elke week krijgen zij theorielessen, verzorgd door ervaren consultants. De opgedane lesstof werken zij uit in praktijkopdrachten. Dit zijn cases van echte klanten, waardoor zij onder toeziend oog van de accountverantwoordelijke meteen aan het werk kunnen. Zoals eerder aangekondigd wordt een deel van de theorie bij Windesheim Flevoland gegeven tijdens de minor Online Marketing. De trainees zijn drie maanden onder contract van Traffic Builders en vallen onder de verantwoordelijkheid van de operationeel directeur Remko Nugteren. Doorstaan ze de drie maanden? Dan is er een grote kans op een baan als junior online marketeer bij Traffic Builders.

Even voorstellen

Profiel: Sharon Lewis, 1992, uit Almere.
Achtergrond: Marketing en Entertainment Management. Door werk (supermarkt, projectontwikkeling en vastgoed) en verschillende stages ervaring opgedaan met online marketing.

Profiel: Sem van der Klauw, 1993, uit Lisse.
Achtergrond: Sportmarketing (Commerciële Economie). Tijdens verschillende stages te maken gehad met online marketing. Afgestudeerd bij een zoekmachinemarketingbureau.

Profiel: Jessica Zijlmans, 1988, tijdelijk woonachtig in Almere (komt uit Helmond)
Achtergrond: Bachelor Commerciële Economie, Master Marketingmanagement.

Profiel: Tim Keegstra, 1992, uit Nieuwegein.
Achtergrond:  Bachelor Economie en Business, Universiteit Utrecht. Minor Onderwijsbevoegdheid Economie en Minor Onderwijswetenschappen. Heeft geen ervaring met online marketing.

traineeship-online-marketing-2016
Met de klok mee: Sharon, Sem, Jessica en Tim

Jullie zijn bijna op de helft van het Traineeship Online Marketing. Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Sem: “Via het TBlog. Ik kwam het blogartikel tegen op social media en ben toen het blog gaan lezen. Toen wist ik dat ik dit wilde gaan doen.” Tim: “Tijdens mijn studie economie stond de verandering naar online erg centraal. Dat vond ik zo interessant dat ik met online marketing aan de slag wilde gaan. Maar omdat ik Economie had gestudeerd werd ik eigenlijk op alle online marketingfuncties afgewezen. Daarom zocht ik specifiek naar een Traineeship waarin ik kon groeien. Ik meldde me aan voor de derde lichting (februari 2017, red) maar werd op de valreep nog uitgenodigd en aangenomen voor de tweede lichting!”

Jullie hebben best wat voorwerk gedaan. Wat waren de verwachtingen van het Traineeship?

“We hadden verwacht dat het heel veel zou zijn, omdat we in slechts 13(!) weken alle disciplines zouden doorlopen. Ook op de kennismaking dag werd er toch wel duidelijk aangegeven dat het zwaar zou worden. Maar eigenlijk valt het best mee. Je kunt van alle disciplines wat leren en dat geeft een goed totaalbeeld van online marketing”, aldus Sharon. “Na mijn tijd bij het zoekmachinemarketingbureau wist ik dat ik SEO erg interessant vond. Ik was vooral benieuwd hoe de andere disciplines samen zouden werken. In het blog (Traineeship bij Traffic Builders red.) werd ook benoemd dat het veel werk zou zijn, dus daar was ik al op ingesteld”, zegt Sem.

Jessica, jij hebt vanuit jouw opleiding veruit de meeste marketingkennis meegekregen. Wat had jij verwacht van het Traineeship?

“Ik hoorde op de kennismaking dag dat het pittig zou zijn. Ik schrok daar best wel van. Maar ik dacht: als ik mijn master kan halen, dan kan ik dit ook! Tijdens mijn master heb ik een paar keer gedacht dat ik wilde gaan stoppen, dus het ergste is nu wel achter de rug. Ik had het in mijn hoofd echt erger gemaakt, want het valt reuze mee.”

Gelukkig maar. Nu ben ik natuurlijk benieuwd: hoe gaat het tot nu toe?

Unaniem: “Goed!” Tim: “Ik had nul kennis van online marketing. De anderen hebben een opleiding, minor of master gevolgd in deze richting en voor mij was alles nieuw. Ik was niet eens bij de kennismaking dag aanwezig! Maar de persoonlijke begeleiding is fantastisch en dankzij de toegankelijke lesstof kan ik snel groeien. Mitchell (Product manager SEA) neemt me echt mee in het verhaal en niemand vindt het gek als ik vragen stel. Mijn nieuwe collega’s nemen me meteen serieus. Ik heb laatst nog een telefoongesprek gehad met een directeur van een groot bedrijf, die mij het vertrouwen gaf om aan zijn campagne te werken. Dat vond ik zo bijzonder!” Sharon: “Je wordt niet meteen losgelaten en werkt onder begeleiding aan een account. Hierdoor heb je de vrijheid om te ontdekken en fouten te maken zonder dat dit gevolgen heeft voor de klant.”

Sharon, jij combineert het Traineeship  Online Marketing met een weekendbaan én het schrijven van je scriptie. Is dat wel te doen?

“Dat klopt. Ik werk 1 dag in het weekend en schrijf ook nog mijn scriptie, naast de vier werkdagen op kantoor. Van tevoren heb ik wel getwijfeld of het wel haalbaar zou zijn, maar het Traineeship geeft me juist veel energie. Als je gemotiveerd bent dan red je het wel. Ik ben gelukkig geen kluizenaar geworden, want ik ga nog steeds uit in het weekend! Ik heb bewust gekozen voor een Traineeship omdat ik merkte dat mijn kennisniveau vanuit school lager ligt dan het kennisniveau op de werkvloer. Met dit traject krijg ik zoveel kennis dat ik straks aan de verwachtingen kan voldoen. Dus dit is het meer dan waard.”

Wat is het meest opvallende aan dit Traineeship?

“Iedereen is bereid om te helpen. Het is hier erg gezellig en er hangt een hele goede sfeer.” zegt Jessica. Sem: “Het is erg gestructureerd. Ik weet precies waar ik aan toe ben. Elke dag van de week weet ik wat we gaan doen en hoe de lessen eruit zien. Aan het eind van de week werken we aan opdrachten en mogen we onze resultaten presenteren aan elkaar en de consultants. Iedereen kijkt toch anders naar een website, en soms komen wij als Trainees dan met goede ideeën waar de consultants nog niet aan gedacht hadden! Dat is wel gaaf.” Jessica valt hem bij: “Ik vind het fijn dat we de ruimte krijgen om de theorie meteen toe te passen in de praktijk. Daar leer je ook het meeste van.”

Nu ben ik benieuwd, is het beeld wat jullie van Online Marketing hadden, veranderd of bijgesteld door het Traineeship?

“Mijn beeld is vooral uitgebreid. De kennis die ik in mijn vooropleiding heb opgedaan heeft mij een goed beeld gegeven.” zegt Jessica. Sem valt haar bij: “Ik wist dat er veel mogelijk was binnen online marketing. SEO, SEA, Conversie Optimalisatie, Webanalytics.. Maar ik had nooit verwacht dat je alles in een strategie kon samenvatten. Na de REAN sessie van Wolter is het allemaal als een duidelijke puzzel ineen gevallen. Op school krijg je 20 marketing modellen en af en toe een case om uit te werken. Hier krijg je 1 model om toe te passen en zo valt alles in een klap op de juiste plek.”

Sharon is het hier mee eens: “Sinds die REAN sessie heb ik met zoveel klasgenoten en kennissen het REAN model besproken. Ik wist niet dat het vormgeven van een strategie met meerdere middelen zo makkelijk kon zijn. Het traineeship heeft ook mijn beeld op de verschillende disciplines verrijkt. Ik wist niet dat je zoveel kon doen met CO of SEA. Er gaat echt een wereld voor me open. Er is voor elke dienst een afzonderlijke strategie te bedenken. Wauw.”

REAN® framework
REAN® framework

Aan het eind van het Traineeship kunnen jullie aan de slag als online marketeer. Dit kan op verschillende disciplines. Onze eerste lichting koos vol overtuiging voor Online Advertising. Hoe zit dat bij jullie?

Sem: “Van tevoren wist ik al dat ik SEO zou gaan doen. Maar ik wilde tijdens dit Traineeship heel graag meer leren over de andere disciplines. Ik ben blij dat ik hiervoor gekozen heb! Als ik nu een vraag over SEA krijg, kan ik hier antwoord op geven.”  Tim: “Ik ga wel voor SEA ja”.

Jessica analyseert liever:“Voor mij wordt het Webanalytics. Tijdens mijn sollicitatiegesprek kwam dit ook al naar voren. Remko vroeg wat ik echt leuk vond om te toen en hij zei dat WA/MI het beste zou kunnen passen. We hebben wel al wat webanalytics lessen gehad, maar de theorieweek is pas op het einde. Dus ik moet nog even wachten tot mijn favoriete onderwerp voorbij komt.” Sharon: “Ik ga voor Conversie Optimalisatie. Van alle disciplines lijkt dit me de leukste. Het analyseren, verbeteren en oplossen van uitdagingen vind ik echt heel leuk. Er zijn helaas geen vacatures op deze afdeling, dus we gaan zien of het gaat lukken.”

Over zes weken is het Traineeship voorbij. Stel, jullie zijn aan de slag binnen CO, WA/MI, SEO en SEA. Waar zien jullie jezelf over drie jaar?

Sem: “Dan ben ik heel blij dat ik nu begonnen ben met het Traineeship.” Daar is Sharon het mee eens: “Dat ik dan met geluk naar mijn werk ga. Ik heb een werkplek gevonden waar ik mezelf kan zijn en waar ik heel veel kan leren. Over drie jaar ben ik in staat om mijn klanten goed te adviseren en ben ik veel gegroeid in mijn kennis op het gebied van Conversie Optimalisatie.”

Tim heeft een erg ambitieuze rol voor ogen: “Ik zou de functie van Mitchell wel willen. (Product Manager SEA, red.) Ik vind trainingen geven heel leuk. Mijn onderwijsachtergrond maakt dat een PM-functie goed bij mij past. Enerzijds de kennis vergroten van het team en deze kennis ook delen met anderen. Dat lijkt mij wel wat”. Jessica gaat weer terug naar Brabant: “Ik ga weer verhuizen naar het zuiden. Onder de rivieren zijn de mensen toch gezelliger. Maar ik blijf wel dagelijks heen en weer pendelen naar Almere, want dat is deze baan zeker waard!”

Dan de belangrijkste vraag als je bij Traffic Builders werkt: wat maakt jullie werk zo leuk? Wat maakt het dat je zin hebt om naar je werk te gaan?

Sem: “In zijn totaliteit, alles denk ik. De sfeer is gezellig en iedereen begroet je als je binnenkomt. Ik kan met alle collega’s overweg. De motivatie die iedereen heeft, voel je op de werkvloer. Het zijn de leuke activiteiten die georganiseerd worden en het feit dat het hele team hieraan mee wil doen. Ik heb echt het gevoel dat iedere medewerker zich inzet om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Voor zichzelf en elkaar, maar ook voor de klant.” Jessica zegt: “Ik vind het leuk dat je meerdere klanten hebt. Je doet niet elke dag hetzelfde. Voor iedere klant is de aanpak weer anders en die diversiteit is voor mij heel belangrijk.” Sharon: “Iedereen is anders hier, maar toch hoort iedereen erbij. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Of je nou introvert of extrovert bent, je wordt geaccepteerd zoals je bent. En dat vind ik wel bijzonder.”

Traffic Builders

Tot slot

Over zes weken zal ik Sharon, Tim, Jessica en Sem weer uitnodigen voor een gezellig gesprek. Dan zijn ze trainee-af en dat zullen we flink vieren. Ik ben heel benieuwd waar ze zullen staan. Of de dromen van een carriere als webanalist of conversie optimalisatie- consultant uit zullen komen. En hoe zij terugblikken op een intensieve, maar vooral ook gezellige periode als Trainee bij Traffic Builders. We starten een derde lichting in februari 2017. Wil jij hierbij zijn? Meld je dan aan voor de kennismakingsmiddag op 15 december om 16:00 uur.