Video Advertising: de onmisbare trends en ontwikkelingen

Bij video advertising, roept bijna iedereen direct: YouTube. Echter is video advertising veel meer dan dat. Toch merken we dat video advertising niet de aandacht krijgt die het verdient ten opzichte van bijvoorbeeld TV, en dat is zonde. Want wat gebeurt er als TV straks digitaal en zelfs programmatic beschikbaar wordt? Om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van wat mogelijk is, hebben we de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen video advertising op een rijtje gezet in dit blog.

Trends voor video advertising zijn te vinden in diverse aspecten van video advertising. In dit blog behandelen we bijvoorbeeld:

  • Nieuwe mogelijkheden en trends bij video creaties en content
  • Trends op het gebied van video inkoop
  • Thema’s rondom brand safety en transparantie
  • Ontwikkelingen in KPI’s en meetbaarheid
  • De huidige status van programmatic TV.

Trends op het gebied van video creatie en content in 2019

Kort, korter, kortst.

Ongeveer twee jaar geleden begon de opmars van korte video’s binnen digital advertising zich te verspreiden buiten social media kanalen. Dit hangt samen met de toename van gebruik van mobile devices.

Google sloeg een flinke slag met de introductie van de bumper ad. De bumper ad is een video van maximaal 6 seconden die bijvoorbeeld ingezet kan worden als teaser of opvolging van een langere video. Voordelen van de bumper ad zijn de hoge uitkijkratio, de (in verhouding) lagere advertentiekosten en de beperkte ruimte dwingt je om creatief en concreet te zijn met je boodschap. Dit laatste past met name bij de spanningsboog en de verandering in mediaconsumptie van de doelgroep.

Kort na de lancering van bumper ads op YouTube, kwamen er ook bij andere uitgevers als bijvoorbeeld RTL ”bumper ad” advertentieruimtes beschikbaar. Inmiddels zijn korte “snackable” video’s niet meer weg te denken uit de marketingmix. Sterker nog, bij veel uitgevers worden video’s die langer zijn dan 15 seconden al niet geaccepteerd wanneer er op mobiel geadverteerd wordt.

Mocht je nog niet overtuigd zijn van de kracht van korte(re) video’s. Denk dan ook aan het succes van Snapchat en het gebruik van korte video’s in banners of Digital out of Home.

Vertical video’s

Video advertising trends
Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Kijk je wel eens oude vakantiefoto’s terug en verrek je hierbij bijna je nek wanneer de foto op je scherm nét verkeerd gedraaid is. Of werkt de schermrotatie van je smartphone net zo dramatisch als bij mij? Goed nieuws: hier wordt aan gewerkt. De oplossing komt vanzelf naar je toe. We zien namelijk een toename in creatie van vertical video’s. Eigenlijk heel logisch. Wanneer je scrollt in jouw Facebook tijdlijn ga je ook niet je scherm draaien voor elke video die je ziet. Logisch dus dat ook buiten social media uitingen worden afgestemd op devices. Naast vertical video’s schalen video’s ook steeds beter mee. Wel blijft dit afhankelijk van de techniek van de website of app waar de uiting in getoond wordt, maar we kunnen dus stellen dat het écht beter wordt.

Dynamische video’s

Het is geen geheim dat we bij Traffic Builders groot fan zijn van dynamische creaties. Gelukkig is er ook voor video advertising steeds meer mogelijk. De tool Vogon van Google maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op basis van één basisvideo diverse nieuwe video’s te creëren waarbij de content aangepast wordt op basis van signalen en dus realtime een super relevante ad getoond wordt.

Dit is slechts één voorbeeld van technologie die dit mogelijk maakt. Sterker nog, we doen dit zelf ook door gebruik te maken van Studio in combinatie met Google Marketing Platform. We hopen dit jaar meer cases te zien waarin dynamische video gebruikt wordt.

Personalisatie in video advertising

Dit brengt ons direct bij de volgende trend. Door de technologische mogelijkheden op het gebied van video creaties, in combinatie met het gebruik van data uit Data Management Platformen, kunnen ads steeds beter afgestemd worden op individueel niveau. Voorbeelden zijn het automatisch en op schaal tonen van titels, namen, bedrijfsnamen en logo’s in video uitingen. Met behulp van video personalisatietools in combinatie met een source file wordt dit mogelijk. Zeer kostenefficiënt en schaalbaar.

Interactie met content en video uitingen

Al jaren worden interactieve video uitingen gebruikt voor educatie. Dat weet ik omdat ik zelf ooit mee mocht werken aan een interactieve serie over pesten met een “wat zou jij nu doen” insteek. Bij elke keuze die gemaakt werd, ging de verhaallijn op een andere manier verder. Ik had dan ook verwacht dat het interactieve element al véél eerder opgepikt zou worden in marketing. Op YouTube zijn wel soortgelijke opties nagebootst met opvolgende video’s maar echt interacteren met video’s heb ik nog weinig gezien.

Met de komst van smartTV’s en bijbehorende afstandsbedieningen dacht ik dat de doorbraak daar was. Maar op dat moment bleef de interactie bij het kunnen stemmen vanuit huis met de “rode knop” bij de Voice of Holland. Gelukkig zien we nu wél meer interactiemogelijkheden met uitingen. Allereerst in banners en social uitingen. Maar aangezien video’s ook steeds meer geïntegreerd worden in “banners” en overlays vaker gebruikt worden heb ik goede hoop dat deze trend zich nu goed doorzet.

Live content en co-creatie

Video advertising trends
Image by StockSnap on Pixabay

Ook op het gebied van content creatie zien we nieuwe toepassingen ontstaan. We kennen allemaal wel een aanstormende Enzo Knol of Anna Nooshin…. Misschien wel een van je collega’s met een stiekeme passie voor vloggen. Daar hebben we dan ook direct twee trends te pakken. Allereerst de toename van live content creatie en daarnaast het inzetten van medewerkers voor co-creatie van content. Video wordt ook steeds vaker gebruikt voor het vergroten van brand loyaliteit vanuit het “kijkje in de keuken” principe en voor employer branding. Niet onbelangrijk om hier mee bezig te zijn binnen het digital landschap en video leent zich daar perfect voor. Dit geeft aan dat video voor veel verschillende doeleinden ingezet wordt en een steeds belangrijker onderdeel wordt van een lange termijn contentstrategie. Een goede zaak!

Do-it-yourself(ie)

Over creatie gesproken, er komen ook meer en meer tools die het eenvoudig maken om zelf video’s te creëren voor advertenties. Zo biedt Google al langer een service voor het inkorten van je video naar een bumper ad, maar ook heeft de gemiddelde smartphone gebruiker een videocreatie-app op zijn of haar telefoon. Ik adviseer op dit moment wel om de creatie van video’s over te laten aan een professional. Ook gezien de resolutie van de schermen van tegenwoordig en creatieve en technische inzichten die belangrijk zijn bij video creatie. Maar een complete entourage op laten draven voor videocreatie is echt niet meer nodig.

Trends op het gebied van video distributie

Bij een artikel over video advertising trends mogen we distributie niet vergeten. Hiervoor verwijs ik ook graag naar de artikelen die mijn collega’s Stephanie en Jesse geschreven hebben. Hierin behandelen zij de mogelijkheden voor videocontent en videodistributie uitgebreid.

Video advertising trends

Advertentieplatformen, devices en kanalen

In 2018 schreven we al over IGTV van Instagram en noemen we E-sports die uitgezonden worden op Twitch. Hier zit echt nog een grote kans gezien de grote groei en aandacht voor Esports.. De take away hier is, kijk verder dan de kanalen die je kent en creëer de marketingmix vanuit de doelgroep en doelstelling.
In mijn vorige artikel schreef ik ook al dat device en platform ondergeschikt gaan worden aan relevantie en context. Video wordt ook al veelvuldig gebruikt voor Digital out of home campagnes, binnen Digital audio advertising in de vorm van pre-rolls bij online streaming diensten en Spotify. Ook maakt Google het sinds januari 2019 mogelijk om video’s toe te voegen aan Smart Display uitingen. En zo volgen er vele voorbeelden.

Het wordt wel steeds belangrijker om rekening te houden met video’s die passen bij het platform. We zien nog steeds regelmatig dat TV advertenties doorgeplaatst worden en gebruikt worden voor digital toepassingen. Hier worden dan workarounds voor bedacht als een vaste overlay om de aandacht niet te verliezen zonder de boodschap te kunnen communiceren, maar dit sluit niet naadloos aan op de ontvankelijkheid van de doelgroep online. Heel ongenuanceerd gezegd; Korte content is meer geschikt voor mobiel / social media, lange content voor Smart tv’s en grotere schermen.

Slim omgaan met het platform en de inhoudelijke content kan ook visa versa werken met bereiken van de doelgroep op het zelfde moment via verschillende kanalen. Dit noemen we ook wel het splitscreen fenomeen.

Splitscreen fenomeen

Het splitscreen fenomeen, wat eigenlijk niet meer betekent dat steeds meer mensen tv kijken met een laptop op schoot en / of een telefoon in de hand. Dit zou heel goed gebruikt kunnen worden om iemand via een mobile ad naar de website te leiden of het zappen naar een bepaalde zender of programma te stimuleren. Ga zelf maar eens na of je wel eens online surft en hetgeen dat je zoekt te maken heeft met iets wat je op TV hebt gezien. Hier wordt nog lang niet optimaal gebruik van gemaakt in marketingstrategie. Ik verwacht dat we in 2019 meer cases zullen gaan zien waar hier heel bewust op ingespeeld wordt.

Video advertising trends
Photo by Austin Chan on Unsplash

Adverteren met video op connected tv in 2019?

Een andere vorm van gebruik van nieuwe devices/platformen is het adverteren met video’s op connected tv. Het liefst ook programmatic en als we de verwachtingen verder opschroeven; ook addressable. Helaas is het nog niet helemaal zo ver. Wel pikken we steeds meer signalen op dat de opties zich snel uitbreiden. Om een aantal voorbeelden te noemen: Zo verscheen dit artikel waarheen wordt gezegd dat Netflix bezig is met advertentiemogelijkheden en MTV. En verschenen deze maand al berichten over addressable OTT. Denk ook aan YouTube TV. Een tip dus om je voor te bereiden op deze mogelijkheid maar het hogere doel van de videostrategie in de lead te houden ten opzichte van distributiekanalen en devices.

Video advertising trends

Stiekem verwacht ik zelf dat ook devices als home assistants gaan verschijnen met displays / schermpjes waarop geadverteerd kan worden. Of wat dacht je van smartwatches? Voor meer informatie over mogelijkheden van (digitale) tv en een legenda en begrippenlijst verwijs ik je ook graag naar deze uitleg van IAB.

Brandsafety bij video advertising

Ja. Een uitdagend aspect van video advertising. Het zal ook niemand ontgaan zijn dat Google aardig onder vuur ligt als het gaat om brand safety op YouTube [Bron]. Aan de andere kant een zeer positieve update op het gebied van Brand safety. YouTube Kids is namelijk eindelijk beschikbaar in Nederland. Deze dienst was in andere landen al geruime tijd beschikbaar maar wij zijn in Nederland nog vaak in een lastige positie gezet. Het meeste gevoelige punt waar wij namelijk mee te maken kregen bij video advertising is wanneer er gevoelige of volwassen content getoond wordt aan kinderen die YouTube filmpjes kijken op de telefoon van papa of mama. Er wordt nog steeds hard gewerkt om dit waterdicht te maken aan verschillende kanten maar er worden duidelijk stappen gezet.

Video advertising trends
Photo by Christian Wiediger on Unsplash

Iets wat hier mee in lijn ligt is de toename van het aanbod van content op YouTube, direct bij de publisher in te kopen. Zo kon dit bijvoorbeeld al langere tijd bij RTL en sinds kort heeft ook TMG de content in eigen beheer. Ook wanneer adverteren op Connected TV’s toegankelijker wordt speelt Brand Safety samen met “viewer experience” een hele belangrijke rol. Dit werkt, net als bij online video advertising, twee kanten op. Uitgevers/zenders willen de relatie met kijkers niet verpesten door het tonen van advertenties. Aan de andere kant willen adverteerders weten waar advertenties bij getoond worden om hun eigen brandsafe standaarden te kunnen waarborgen. De grootste uitdaging moet nog komen wanneer het mogelijk is om real time te adverteren op bijvoorbeeld schermen in het stadion tijdens sportwedstrijden.

Meetbaarheid video advertising

Net als bij alle digital advertising kanalen is er altijd veel focus op de meetbaarheid van video advertising. We zien hierin een duidelijke verbetering van de juiste keuze voor KPI’s om video advertising op te beoordelen en ook door het gebruik van video voor diverse doeleinden en creatie van bijpassende content dat het ook steeds beter mogelijk is om video advertising te beoordelen. Ook zien we gelukkig dat er ook steeds vaker gekeken wordt naar de ondersteunende waarde en attributie van video op het resultaat onderaan de streep.

Kansen video advertising in 2019

  • Mobiel! Optimaliseer of creëer video’s met oog op distributie geschikt voor mobiel
  • Nadenken over een lange termijn strategie bij videocreatie en distributie
  • Zoek naar een efficiëntieslag door video’s dynamisch te maken, intern talent in te zetten voor video creatie of hergebruiken en optimaliseren van bestaand materiaal.

Wat kunnen we nog meer verwachten op het gebied van video advertising in 2019?

  • Nog laagdrempeliger om video’s te maken voor consumenten door middel van technologie en apps die beschikbaar komen.
  • Live video’s aandeel blijft groeien

Vragen? Laat het ons weten! Ook helpen we je graag met het bedenken van de content(strategie) of creatie van video’s.