Webstatistieken als (marketing)instrument: meer conversie, meer retentie

De introductie van gratis webstatistiekenpakketten als Google Analytics en Indextools hebben het gebruik van webstatistieken flink doen toenemen. Je zou verwachten dat deze toename ook tot betere websites leidt. Jammer genoeg worden de webstatistiekenpakketten nog al te vaak gebruikt als een veredelde rapportagetool in plaats van als een volwaardig marketinginstrument.

Succes van de website wordt nog te vaak gemeten aan de hand van aantallen pageviews en bezoekers. Op zich zijn dit best leuke metrieken om te weten, maar ze hebben totaal geen betekenis als niet wordt gekeken naar de context, trends en natuurlijk het resultaat (conversie).

Webstatistieken beter bekeken: context, trends, conversie!
Een taartenbakker met 5000 bezoekers per maand kan interessant lijken, maar als de bakker zich richt op heel Nederland, is dit erg weinig. Als dit een bakker op de hoek is, doet hij het echter weer erg goed. Kijken naar wat de bezoekers doen op de website, vertelt veel meer over de kwaliteit van het bezoek. Neem bijvoorbeeld naar het taartenassortiment van deze bakker. Hoeveel van deze bezoekers bekijkt dit assortiment? Hoeveel specifieke taarten uit het assortiment worden bekeken? Welke klanten gaan tot aankoop over? Waar komen deze mensen vandaan? Dit zijn echter nog steeds vragen waarbij webstatistieken de functie van rapportagetool hebben. Belangrijker zijn de vragen die acties van de klant genereren:

  • Hoe kan ik zorgen dat er meer mensen naar de zaak komen?
  • Hoe kan ik mijn inkoop en assortiment laten aansluiten bij de wensen van de klant?

Door de laatste twee vragen te beantwoorden (en dat kan met webstatistieken) ben je actief bezig met webstatistieken in plaats van deze te gebruiken als rapportagetool.

Webstatistieken gebruiken om je onderneming te verbeteren
Kijk naar het zoekgedrag (de behoefte) van de klant en speel hierop in. Zorg dat je meer chocolade inkoopt om de vele chocoladetaarten op zondag te kunnen maken als blijkt dat de bezoekers hier dan meer behoefte aan hebben. Zorg dat die worteltjestaart er komt als vele mensen hier naar zoeken via de interne zoekmachine.

Zorg ook dat de juiste mensen de juiste gegevens krijgen binnen je organisatie. Iemand die achter de balie van de bakker staat is meer geïnteresseerd om bijvoorbeeld die veelgestelde vragen van klanten te kunnen beantwoorden. De ‘productmanager’ wil weten welke taart er in de aanbieding gezet moet worden, omdat deze bijna niet wordt verkocht. De inkoper wil graag weten wanneer de chocolade op dreigt te raken of wanneer de wortels ingekocht moeten worden.

Webstatistieken zijn voor elke onderneming met website essentieel
Zoals bij deze bakker, werkt het ook voor elke grote onderneming met een website. Webstatistieken geven nu en in de toekomst steeds meer inzicht in de gehele prestatie van de website en de onderneming. Elk proces heeft zijn eigen verantwoordelijke die op zijn/haar prestaties wordt afgerekend. Daarbij moet worden gekeken naar context, trends en resultaat.

Meer weten over webstatistieken?
Meer weten over het inrichten van webstatistieken bij uw onderneming? Traffic Builders helpt graag met de opzet van een meetplan en de begeleiding van de implementatie van de webstatistieken. Tevens kunnen we workshops organiseren die de bewustwording en het gebruik van webstatistieken binnen uw onderneming bevorderen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan.