Welke lokale SEO strategie past het best bij jouw bedrijf?
In mijn vorige blog heb ik de huidige staat van lokale SEO geschetst. In dit blog werken we toe naar een lokale SEO strategie. In tegenstelling tot andere SEO blogs houden we in dezen niet alleen rekening met rankingfactoren en Google Mijn Bedrijf invloeden, maar ook met je eigen website en (on)mogelijkheden. En misschien win je wel een prijs…
Oke, er is geen prijs te winnen, maar wel heel veel meer! Er valt namelijk nog een wereld te winnen aan lokaal zoekverkeer. In Nederland zijn de lokale zoekresultaten namelijk nog niet zo zwaar beconcurreerd als in andere landen. Daarom kun je nu een voorsprong opbouwen als je een goede lokale SEO strategie op poten weet te zetten.
In mijn vorige blog schetste ik hoe we er momenteel voorstaan in de local SEO-wereld. Ik ging in op algoritme updates en probeerde duidelijk te maken wat de laatste onderzoeken uitwijzen. Als je meer achtergrond wil hebben over lokale SEO, raad ik je aan mijn vorige blog over de staat van lokale SEO eerst te lezen.
Hieronder gaan we via een aantal stappen een basis voor een lokale SEO strategie voor jouw bedrijf creëren. We gaan eerst kijken naar jouw doel, huidige situatie en mogelijkheden. Vervolgens gaan we stapsgewijs af op welke lokale SEO vlakken je nog winst kunt boeken, wat de impact daarvan is en waarom je wel of niet voor die stap moet kiezen. Vind je dat niks, klik dan hier. Wil je aan de slag om een goede lokale SEO strategie op te zetten, lees dan verder.
1. Stel je doel vast
Zonder doel is het natuurlijk onmogelijk om een goede strategie op te zetten. Weet je op welke keywords je wilt ranken? Wil je hoger ranken op lokale termen, op termen met een lokale intentie of in Google Maps? En welke tijdslijn heb je voor ogen en welk budget past daarbij?
2. Maak een 0-meting
Je moet natuurlijk eerst een startpunt hebben om te kijken waar je staat qua lokale zoekresultaten. Hoe rank je momenteel op de keywords waarop je wilt ranken? Weet je wie de concurrenten zijn, wat ze doen en hoe sterk ze zijn? Is het niet beter eerst op andere keywords te focussen?
3. Inventariseer de mogelijkheden
Heb je volledige controle over je website? Kun je alle voor lokale SEO belangrijke punten op je site aanpassen? Zijn al je vestigingen geverifieerd? Heb je toegang (inlog en wachtwoord) tot alle Mijn Bedrijf-locaties? Uit ervaring weet ik namelijk dat dit in de praktijk vaak niet het geval is.
Heb je deze punten op orde, dan kan je gaan kijken naar meer geavanceerde vormen van lokale SEO. Kun je bijvoorbeeld kwalitatief hoogwaardige content produceren die aan SEO copywriting eisen voldoet en die nuttig is voor je doelgroep? Heb je goede kanalen om die content weg te zetten? Heb je een overzicht van je online vermeldingen en weet je hoe je deze kunt aanpassen? Waar liggen er nog kansen voor vermeldingen?
4. Stel je doel bij
Je weet nu waar je staat en waar je naar toe wilt. Strookt dat nog met je initiële doel? Vaak zien we dat bij SEO en lokale SEO in het bijzonder de verwachtingen van een klant en de realiteit dusdanig van elkaar verschillen, wat tot onenigheid kan leiden.
Grofweg zijn er vier verschillende middelen die je online kunt inzetten voor lokale SEO: je eigen website, Google Mijn Bedrijf, authority building en vermeldingen. Hieronder geef ik de volgorde voor de strategie die ik mijn opdrachtgevers vaak adviseer om te volgen.
NB: dit is afhankelijk van de bovenstaande 4 stappen en dus per bedrijf anders! Ik geef deze volgorde, omdat in Nederland bedrijven over het algemeen op alle vlakken van local SEO veel te winnen hebben en omdat dit in mijn ogen de meest praktische volgorde is.
5. On page optimalisatie
Impact: groot
Inspanning: gemiddeld
Obstakels: intern
Denk bij on page optimalisatie aan het toevoegen van een store locator, maar ook aan basis SEO-criteria als het verbeteren van titel en h1-kop. In een eerder blog geef ik je een local SEO checklist voor on page optimalisatie. Neem die door en vink de punten af die je al gedaan hebt en welke je nog moet doen.
De reden dat ik je adviseer eerst met de eigen site aan de slag te gaan, terwijl ik eerder zei dat backlinks meer invloed hebben op lokale SEO, is puur praktisch. Het is voor 99 van de 100 bedrijven het eenvoudigst om eerst de eigen website aan te pakken, omdat je deze immers zelf beheert en daardoor het snelst resultaat kan boeken. Bovendien is de impact nog steeds groot. En als kers op de taart komt het verkeer dat je binnenkrijgt doordat je het later nóg beter gaat doen in de lokale zoekresultaten op een goede pagina binnen en is de kans op conversies groter.
6. Google Mijn Bedrijf optimalisatie
Impact: gering
Inspanning: klein (hopelijk)
Obstakels: intern/extern
Het helpt om het keyword in de bedrijfsnaam te vermelden en openingstijden en foto’s toe te voegen. Wil je echt stappen gaan maken, dan moet je op regelmatige basis (positieve) reviews binnenkrijgen, maar dit is net een andere tak van sport en voer voor zo’n 572.000 blogposts.
Het verbeteren van je Google Mijn Bedrijf vermeldingen heeft geen impact op je positie in de organische zoekresultaten, maar wel op je positie in het lokale blok dat vaak bovenaan de organische zoekresultaten wordt getoond. Vaak is dit eenvoudig aan te passen en is het resultaat direct zichtbaar. Het is fijn is als je strategie niet alleen op lange termijn resultaten laat zien, maar ook op korte termijn vooruitgang laat zien. Met deze quickwin is dat mogelijk!
NB: dit is eenvoudig aan te passen, mits je de vermeldingen in Google Maps al beheert. Is dit niet het geval, dan weet ik uit ervaring dat dit veel tijd en moeite kan gaan kosten. Ik heb meegemaakt dat er niet bekend was met welk account ooit de vermeldingen zijn aangemaakt en toen we daarachter waren, wat daar dan het wachtwoord van was. In zo’n geval moet je zelf afwegen of je nu al door deze zure appel heen wilt bijten of dat je een zuur appeltje voor de dorst bewaart.
7. Authority Building
Impact: groot
Inspanning: groot
Obstakels: intern/extern
Zoals eerder uitgelegd, zijn kwalitatief goede backlinks een must voor lokale SEO. Uiteindelijk valt hier het verschil mee te maken. Ga voor links van sterke sites die bij je thema passen en probeer het keyword en de stad in de anchor tekst te krijgen. Makkelijk toch!
Verkijk je echter niet op de tijd en moeite (en creativiteit!) die je in authority building moet stoppen. Voor veel bedrijven is het door een gebrek hieraan lastig om op poten te zetten. Bovendien ben je afhankelijk van anderen om daadwerkelijk links te verkrijgen, maar misschien ook wel om de content te produceren. Dat is ook de reden waarom ik dit later in het proces aanstip, ondanks de grote impact.
8. Vermeldingen optimaliseren
Impact: gemiddeld
Inspanning: groot
Obstakels: extern
Met vermeldingen worden weergaven van je bedrijfsnaam en adresgegevens bedoeld, bijvoorbeeld in bedrijfsgidsen. Het gaat dus om de specifieke contact- en adresgegevens van de verschillende vestigingen en dus niet om een link. Het is belangrijk om de correcte gegevens vermeld te hebben en dat deze consistent hetzelfde zijn.
In local SEO-land is (was?) het al lange tijd een gegeven dat je een constante aanwas van correcte vermeldingen van je bedrijfsgegevens moest hebben om het verschil te kunnen maken in competitieve markten. Persoonlijk geloof ik meer in links, mede vanwege de impact voor de totale site. Het kan lastig zijn om een overzicht te krijgen van al je vermeldingen of waar er nog kansen zijn. In de VS is local SEO veel groter, daarom vind je daar veel tools die dit automatiseren. In Nederland zul je zelf aan de slag moeten om een compleet overzicht te krijgen. Bovendien ben je afhankelijk van andere platformen om je gegevens te beheren.
Nu heb je een stappenplan voor een goede lokale SEO strategie. Toch moeite met beginnen? Met een goede 0-meting en duiding van een SEO consultant word je al in de goede richting gestuurd.
Bewaren