7 Site Speed Oud & Nieuwtjes (incl. Nieuwe Favo WP Cache Plugin)

AMP was de ster van 2017. Dit zijn de web performance en site speed nieuwtjes die mij het afgelopen jaar zijn bijgebleven:

1. Google Speed Update


We weten ondertussen dat de laadsnelheid van pagina’s een belangrijke SEO (& SEA) ranking factor is geworden. Het ziet er niet naar uit dat dit gaat veranderen. Google zet (nog steeds) vol in op site speed.

Recent heeft Google hier nog een schepje bovenop gedaan, door een “Speed Update” uit te rollen, specifiek voor mobiel.

2. Trage site zorgt voor meer stress dan horrorfilm

Wanneer consumenten hun smartphone gebruiken om informatie te verzamelen, verwachten ze een snelle reactie. Een neuro-wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat vertraagde laadtijd van webpagina’s hartritme en stresslevels verhoogt. Dit onderzoek door Ericsson ConsumerLab toont aan dat het stressniveau, bij het wachten op trage mobiele pagina’s, hoger kan zijn dan het kijken naar een horrorfilm. Dat wil je je bezoeker toch niet aandoen? Lees het volledige onderzoek.

Oudje, maar ik kwam deze dit jaar voor het eerst tegen. Naast stress ervaar ik persoonlijk ook een hoop frustratie.

3. PageSpeed Insights

Google’s PageSpeed Insights, waarschijnlijk de meest gebruikte website speed test, heeft een grote update gekregen en gebruikt nu het project Lighthouse (Chrome extentie) als analyse-engine. Dit maakt de resultaten een stuk nauwkeuriger en er worden aanzienlijk meer technische metrieken getoond dan voorheen.

Desondanks is mijn favoriet nog steeds Webpagetest.org. Dit vertelde ik al eerder in mijn blog: Snelheid van je Website Testen? 6 Veelgemaakte Meetfouten.

4. -100 ms = +0.7% omzet

Grote online spelers, zoals Zalando, nemen site speed serieus en strijden voor elke milliseconde:

“100 msec loading time improvement led to a 0.7% uplift in revenue per session”
Tech team @ Zalando

Benieuwd naar wat een verbetering in laadsnelheid je kan opleveren? Met de Impact Calculator van Google kun je zien hoe je site performance de jaarlijkse omzet beïnvloeden.

5. Search Console verzendt waarschuwingen over trage pagina’s

“Wat er ook gebeurt, sneller is beter en minder is meer”

Heel simpel, maar uit ervaring in de praktijk zo goed als onmogelijk. Sites worden na een gemiddeld jaar vol optimalisaties, campagnes, redesigns en honderden commits, bijna altijd uitgebreider en als gevolg: trager. Dus het is mooi meegenomen dat Google hier nu geautomatiseerd meldingen over geeft.

Hand in eigen boezem: onze eigen site heeft hier ook last van.

6. Leer meer over snelle websites op web.dev/fast

Heb je net een waarschuwing gehad in Search Console of een slechte PageSpeed Insights score? Dan kan deze nieuwe kennis-hub van Google je op weg helpen.

Web.dev is een nieuwe site van Google met informatie over het verbeteren van je site gericht op ontwikkelaars.

Naast snelle laadtijden behandelen ze nog veel meer web development topics zoals SEO en cyber security.

7. Gratis WP Rocket alternatief: Swift Performance

WP Rocket is al sinds 2014 mijn favoriet en in de WordPress-wereld de populairste betaalde caching plugin.

Swift Performance is een nog relatief onbekende met één groot verschil; een gratis “Lite” versie die qua gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit niet onderdoet aan WP Rocket.

Swift is mijn nieuwe go-to budget WordPress cache plugin. De “one-click install” resultaten (focus op de “Speed Index”) spreken voor zich:

Varnish + WP Rocket zonder tweaks

Varnish + Swift Performance Lite zonder tweaks

De Pro versie bied functies waar je bij de concurrentie, vaak andere plugins voor zou moeten installeren. Denk aan een Varnish purge, Image optimizer (ongelimiteerd) en een Remote CRON.

Tot slot…

★  Wat doe jij om je website sneller te maken? En waar loop je in de praktijk tegenaan? Wij horen het graag van je, dus laat vooral je reactie achter onder dit blog.