Bookmark de top 6 Social Bookmarking sites!

Social bookmarking sites zijn sites die erop gericht zijn om internet bookmarks (websites, artikelen, video, foto’s, etcetera) te delen, te beoordelen en op te slaan. Op eBizMBA kwam ik een lijst tegen met de grootste internationale social bookmarking sites van dit moment (gebaseerd op data van Compete en Quantcast). Omdat social bookmarking belangrijke raakvlakken heeft met het zoekmachine-optimalisatie speelveld en in Nederland redelijk hot begint te worden, heb ik overzichtje voor je gemaakt van de 6 belangrijkste social bookmarking sites.

Persoonlijk breng ik veel tijd door op het internet. Zowel zakelijk als privé. Het overkwam én overkomt mij bijna dagelijks dat ik interessante en bruikbare webpagina’s tegenkom. Gevolg: mijn ‘favorieten’ puilen uit en eerlijk gezegd weet ik soms niet meer wat ik ook alweer had gebookmarked. Dergelijke ‘favorieten’ lijsten bleken voor mij uitermate onhandig. De oplossing lag voor de hand. Favoriete webpagina’s bewaar ik niet langer meer lokaal, maar online. Kortom: met behulp van social bookmarking sites.

Top 5, Top 10, Top 6
Het is in de blogosphere gebruikelijk om top 5 of top 10 lijstjes te produceren. Top 10 factoren, top 10 redenen, top 10 manieren of top 10 fouten. Zelf ben ik ook fan van lijstjes, maar om toch een beetje onderscheidend te blijven kiezen we op het TBlog voor random nummers. We trappen dus af met de top 6 social bookmarking sites. Als extraatje heb ik voor de websites vermeld die zich wat mij betreft mogen prijzen met de titel ‘Nederlandse kloon’.

 1. Digg is in Nederland waarschijnlijk de meest bekende internationale social content website. Op Digg kan je content delen, stemmen op content en content synchroniseren naar je eigen weblog. Of een door jou toegevoegd artikel succesvol wordt, is in grote mate afhankelijk van je reputatie op de website. De community van Digg kan je verhaal maken of kraken. Ben je populair en heb je een succesverhaal, dan kan je rekenen op tonnen traffic naar je site.
  * Nederlandse kloon nominatie: Ekudos (nu wel even voten voor deze post 🙂 )
 2. Netscape kennen we in Nederland vooral van de browser. Tegenwoordig is Netscape een zeer populaire social news portal. De gebruikers van Netscape kunnen nieuws toevoegen en op de artikelen stemmen. Met name actueel nieuws (politiek, financieel) doet het goed op Netscape. Net als Digg kan Netscape zeer veel traffic genereren.
  * Nederlandse kloon nominatie: Nujij (net als Netscape voorlopig de runner-up)
 3. Technorati staat voornamelijk bekend als autoriteit op het gebied van blog-search. Er is echter meer te doen op de website. Technorati is in feite een verzameling van alle vormen van user-generated-content (foto’s, video’s, etc.). In de sectie WTF (where’s the fire) kan je content toevoegen en stemmen op content van anderen. De populariteit van dit deel van de website is nog matig. In tegenstelling tot Digg en Netscape is Technorati daarom minder geschikt als promotietool. Je kan er echter wel optimaal op de hoogte blijven van wat er speelt in de blogosphere.
  * Nederlandse kloon nominatie: Wieblogt (binnenkort online, lees about:blank).
 4. Del.icio.us werd eind 2005 gekocht door Yahoo. Del.icio.us is de definitie van een social bookmarking website. Content kan worden toegevoegd, opgeslagen en gedeeld. Misschien wel de belangrijkste functie van Del.icio.us is het linken van gebruikers met gezamenlijke interesses. Als je ziet dat een gebruiker jouw interesses deelt dan kan je zijn of haar bookmarks volgen. Kortom, een prima manier om je netwerk (zowel qua kennis en op sociaal gebied) uit te breiden.
  * Nederlandse kloon nominatie: Linklog (eervolle vermelding: Tagmos).
 5. StumbleUpon is een plugin (toolbar) voor je browser, waarmee je via een simpele klik voor jou interessante websites, video’s, foto’s of artikelen kan vinden. Welke content je krijgt voorgeschoteld wordt bepaald op basis van de suggesties van de community en uiteraard je persoonlijke interesses. Bezoekers kunnen hun voorkeur voor een website (of andere content) kenbaar maken door het uitdelen van een thumb up of een thumb down (een beetje het websmiley principe). Is je content populair, dan mag je je verheugen op grote aantallen ‘stumbles’.
  * Nederlandse kloon nominatie: Heeii (nog in beta, maar dat hoort zo bij Web 2.0)
 6. Reddit is een andere social bookmarking website waar gebruikers content kunnen toevoegen en artikelen naar ‘boven of beneden’ kunnen stemmen. De site is kleiner dan Digg, maar kan evengoed een hoop traffic genereren. Reddit heeft als één van de weinige social bookmarking sites ook een Nederlandse variant. Gelet op de activiteit op de site weet blijkbaar niemand dat.
  * Nederlandse kloon nominatie: http://nl.reddit.com/ (voor de moeite)

Persoonlijk raad ik aan om, (mocht je dit nog niet hebben gedaan) de mogelijkheden van de genoemde social bookmarking websites zelf eens te proberen. Kort gezegd: Bookmark de social bookmark sites! Bekijk hier de complete lijst met grootste social bookmarking sites van dit moment.

Meer weten over social bookmarking? Houd dan het TBlog in de gaten. Vanaf heden houden we je ook op de hoogte van social media marketing.