Call tracking voor het verbeteren van conversiemeting

Ook zo druk bezig met enhanced conversions, server-side tagging en de steeds verdere uitfasering van third-party cookies? We snappen je volledig, want dat is momenteel een hot topic. Wist je dat je ook call tracking kunt inzetten om je conversietracking te versterken? Dit is een handige manier om meer data in jouw advertentiekanalen te verzamelen; iets waar je misschien nog niet over nagedacht hebt.

Zeker in bepaalde branches zoals de B2B en het hogere B2C-segment, vindt een relatief groot deel van de ‘conversies’ telefonisch plaats. Bezoekers vullen geen leadformulier in, maar bellen op om meer informatie te verkrijgen of een afspraak te maken.

Wat is call tracking precies?

Call tracking is een manier om telefonische conversies inzichtelijk te krijgen. Bij de meeste bedrijven merken wij dat telefonische conversies helemaal niet gemeten worden. Of er wordt gekozen voor een middenweg door het meten van een klik op het telefoonnummer. Er zit alleen altijd een verschil tussen de mensen die klikken op een telefoonnummer en de mensen die daadwerkelijk bellen. En lang niet iedereen klikt op een telefoonnummer voordat ze bellen, ze typen het telefoonnummer in en bellen dan. Daarnaast is het heel lastig om de waarde van een klik op een telefoonnummer te meten.

Voor al deze bovenstaande uitdagingen biedt call tracking de oplossing. Via een script op de website, worden telefoonnummers op jouw website dynamisch aangepast zodra iemand via jouw Google Ads-campagne op de website binnenkomt. Zo krijgt elke unieke bezoeker een ander telefoonnummer te zien. En hierdoor is elk telefoongesprek te herleiden naar een marketingkanaal, campagne of zoekwoord. Helemaal AVG-proof!

Deze conversies worden via een koppeling teruggeschoten naar jouw advertentieplatform zoals Google Ads. Op deze manier verzamelen we meer data en kunnen we betere keuzes maken. De campagnes kunnen beter worden aangestuurd en je krijgt een completer beeld van de impact van jouw campagnes.

Voorbeeld

Call tracking voorbeeld

Wanneer een gebruiker ’traffic builders’ googelt en op een van de organische resultaten klikt, krijgt diegene een ander telefoonnummer te zien (links) dan wanneer diegene op een betaald resultaat klikt (rechts). Het unieke nummer wordt in beide gevallen doorgestuurd naar onze echte telefoonlijn.

Call tracking tools

Om call tracking in te zetten, is de meest gebruikelijke en eenvoudige optie om een tool te gebruiken. Bij Traffic Builders gebruiken we de tool AdCalls. Deze tool heeft al voor meerdere jaren op rij de award gewonnen voor beste analytische softwaretool in de Emerce100. De tool is gebruiksvriendelijk en heeft een professionele supportafdeling. Het is altijd mogelijk om met een proefperiode te beginnen, waardoor je eerst kunt kijken of de tool bij je past.

Implementatie van call tracking

Implementatie van call tracking is relatief eenvoudig. Je hebt hier geen hulp van een webbouwer voor nodig, wat het een stuk eenvoudiger maakt. Met de standaard implementatie van AdCalls is het enkel nodig dat je het juiste telefoonnummerformat meegeeft en een JavaScript implementeert.

Het telefoonnummer neem je over van het format dat je op jouw website gebruikt. In ons geval is dat +31362048365. Het JavaScript krijg je van AdCalls. Deze implementeer je vóór de afsluitende head-tag op iedere pagina van de website. Dit kan via Google Tag Manager.

Je kunt AdCalls ook koppelen aan Google Ads en Google Analytics 4, waardoor je de data in beide platformen te zien krijgt.

Call tracking in actie

Voor een aantal van onze klanten zetten wij call tracking in en zien wij goede resultaten. Laten we een voorbeeld geven van een B2B-software klant, waarbij na integratie van AdCalls, een vergelijkbare hoeveelheid telefonische conversies als leadformulier conversies werd gezien. Dit resulteerde in twee keer zoveel inzicht in hun Google Ads-account, waardoor wij betere beslissingen over advertenties en zoekwoorden konden nemen.

Ook bij ons eigen advertentie-account merken we dat telefonische conversies tot wel 50% van het totaal aantal conversies uitmaken.

Kwalificeren van telefonische conversies

De kwalificatie van telefoongesprekken is belangrijk tijdens het gebruik van call tracking. Niet elke telefonische conversie is een lead; zo krijgen wij bij ons eigen account ook oproepen binnen over openstaande vacatures. Om dit op te lossen, biedt AdCalls functionaliteiten die je in staat stellen om telefoongesprekken te beoordelen, zowel onmiddellijk na het gesprek als op een later moment. Op deze manier weet je zeker dat je alleen kwalitatieve telefonische conversies meet. Door deze aanpak te combineren met offline conversion tracking aan de hand van bijvoorbeeld enhanced conversions, verzeker je jezelf van een waterdichte conversietracking van hoge kwaliteit.

Conclusie

Kortom, call tracking is een belangrijke toevoeging op jouw conversie-tracking. Zeker wanneer je te maken hebt met een bedrijf in de B2B of in het hogere-B2C segment. Wanneer je gebruik maakt van call tracking, vergeet dan niet om de telefonische conversies te kwalificeren, zodat je enkel stuurt op kwalitatieve data. Combineer dit met offline conversion tracking aan de hand van bijvoorbeeld enhanced conversions om jezelf te verzekeren van een waterdichte conversietracking, van hoge kwaliteit. Heb je hulp nodig bij de implementatie van call tracking of wil je weten hoe we call tracking kunnen integreren met enhanced conversions? Neem contact op, we helpen graag!