Duplicate content binnen een website is een fenomeen dat voor veel problemen kan zorgen. Duplicate content treedt op als op meerdere pagina’s (binnen dezelfde website of op verschillende websites) dezelfde tekst wordt gebruikt. Nu is er een manier om dit te lijf te gaan met de canonical standaard van Google, zo meldt Haan SEO & digital marketing.
Het probleem van duplicate content
Duplicate content zorgt ervoor dat meerdere pagina’s in de zoekmachines met dezelfde tekst ranken op hetzelfde keyword. Doordat meerdere pagina’s ranken met dezelfde tekst, bepaalt een zoekmachine zelf welke pagina het belangrijkst is. Daardoor kan het gebeuren dat de pagina waarmee je wilt ranken niet in de zoekresultaten terugkomt. Helaas kan duplicate content op externe websites (doordat andere websites een tekst letterlijk overnemen) nog steeds niet zomaar opgelost worden. De canonical standaard zorgt er echter wel voor dat binnen een website geen sprake meer hoeft te zijn van duplicate content.
Duplicate content vermijden met de canonical tag
Duplicate content wordt met de canonical standaard voorkomen door het implementeren van de volgende code in de <head>-sectie van een website:
<link rel=”canonical” href=”http://www.website.nl/artikel/” />
Deze canonical tag werkt in feite als een redirect. De code geeft aan op welke pagina (in het voorbeeld http://www.website.nl/artikel/) de originele tekst staat. De pagina met duplicate content wordt op deze manier niet meer geïndexeerd en de linkjuice wordt naar de juiste URL doorgestuurd. Dubbele indexering van duplicate content is hiermee verleden tijd.
De URL in de canonical tag mag relatief zijn, maar het is aan te raden om een absolute URL te gebruiken. Een canonical chain gebruiken, waarbij de canonical tag weer doorverwijst naar een URL met een andere canonical tag, is toegestaan.
Beperkingen van het gebruik van een canonical tag
Met de canonical tag kan alleen duplicate content binnen het eigen domein vermeden worden. In de canonical tag mag geen externe URL gebruikt worden. Bovendien moeten de URL waar de canonical tag staat en de URL waarnaar verwezen wordt bijna dezelfde inhoud bevatten. Wat door Google wordt bedoeld met ‘bijna’, is erg onduidelijk. Er moet dus echt sprake zijn van duplicate content. De canonical tag is bovendien een zogenaamde hint en geen directive. Google heeft het recht om in het geval van duplicate content zelf te kiezen of de canonical tag wordt gevolgd of niet. In de meeste gevallen zal echter de canonical tag gevolgd worden.
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Blogartikelen
Headless CMS en SEO - houd je koppie erbij
Brent Meulenberg - 7 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten Een headless CMS. Misschien heb je er wel eens van gehoord, omdat je webbouwer de term wel eens heeft laten vallen. Misschien ben je zelfs al…
Wat is GPT-3? 🤖 Weer Een Stapje Verder in Het Decennium Van De Digitale Assistent
Robbert van Ekris - 17 augustus 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Afgelopen jaren gaan veel van mijn blogs over de ontwikkeling van Google in hun transitie van “Mobile First” naar “AI First”. Een belangrijk onderdeel daarvan is…
Geschatte leestijd: 2 minuten Wellicht heb je ervan gehoord: Google Page Experience. Klinkt belangrijk, maar wat is het eigenlijk en wat betekent het voor jou? En moet je nu als…
Geschatte leestijd: 2 minuten Er zijn al vele blogs geschreven over de synergie tussen SEO en SEA. Toch vind ik dat er maar weinig geschreven wordt over de samenwerking tussen…
Hoe gebruik ik Google Jobs voor SEO?
Brent Meulenberg - 5 maart 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Begin februari kwamen er berichten omhoog dat Google for Jobs live is in Nederland. In dit stuk lees je meer over wat Google Jobs (of Google…
Dé 4 SEO-trends voor 2020
Sem van der Klauw - 12 december 2019Geschatte leestijd: 2 minuten De SEO-trein rijdt en hij stopt niet voor niemand. Als je op de hoogte wilt zijn en blijven, moet je daar serieus tijd in investeren. Wij…
Google BERT update: de grootste update ooit? ⏰
Brent Meulenberg - 25 november 2019Geschatte leestijd: 2 minuten Half oktober heeft Google een belangrijk algoritme update gelanceerd: BERT. Buiten dat dit natuurlijk voer is voor grappige plaatjes en gifs (zie onder :D) noemt Google…
Geef een reactie