Canonical tag: duplicate content is verleden tijd
Duplicate content binnen een website is een fenomeen dat voor veel problemen kan zorgen. Duplicate content treedt op als op meerdere pagina’s (binnen dezelfde website of op verschillende websites) dezelfde tekst wordt gebruikt. Nu is er een manier om dit te lijf te gaan met de canonical standaard van Google.
Het probleem van duplicate content
Duplicate content zorgt ervoor dat meerdere pagina’s in de zoekmachines met dezelfde tekst ranken op hetzelfde keyword. Doordat meerdere pagina’s ranken met dezelfde tekst, bepaalt een zoekmachine zelf welke pagina het belangrijkst is. Daardoor kan het gebeuren dat de pagina waarmee je wilt ranken niet in de zoekresultaten terugkomt. Helaas kan duplicate content op externe websites (doordat andere websites een tekst letterlijk overnemen) nog steeds niet zomaar opgelost worden. De canonical standaard zorgt er echter wel voor dat binnen een website geen sprake meer hoeft te zijn van duplicate content.
Duplicate content vermijden met de canonical tag
Duplicate content wordt met de canonical standaard voorkomen door het implementeren van de volgende code in de <head>-sectie van een website:
<link rel=”canonical” href=”http://www.website.nl/artikel/” />
Deze canonical tag werkt in feite als een redirect. De code geeft aan op welke pagina (in het voorbeeld http://www.website.nl/artikel/) de originele tekst staat. De pagina met duplicate content wordt op deze manier niet meer geïndexeerd en de linkjuice wordt naar de juiste URL doorgestuurd. Dubbele indexering van duplicate content is hiermee verleden tijd.
De URL in de canonical tag mag relatief zijn, maar het is aan te raden om een absolute URL te gebruiken. Een canonical chain gebruiken, waarbij de canonical tag weer doorverwijst naar een URL met een andere canonical tag, is toegestaan.
Beperkingen van het gebruik van een canonical tag
Met de canonical tag kan alleen duplicate content binnen het eigen domein vermeden worden. In de canonical tag mag geen externe URL gebruikt worden. Bovendien moeten de URL waar de canonical tag staat en de URL waarnaar verwezen wordt bijna dezelfde inhoud bevatten. Wat door Google wordt bedoeld met ‘bijna’, is erg onduidelijk. Er moet dus echt sprake zijn van duplicate content. De canonical tag is bovendien een zogenaamde hint en geen directive. Google heeft het recht om in het geval van duplicate content zelf te kiezen of de canonical tag wordt gevolgd of niet. In de meeste gevallen zal echter de canonical tag gevolgd worden.