Maak van jouw mobile bezoekers mobiele klanten met deze conversie tips

Mobile: daar kunnen marketeers al lang niet meer omheen. Al jarenlang wordt gezegd dat dit de toekomst is. Dit is te zien aan het feit 86% van de Nederlanders in het bezit is van een mobiele telefoon. Maar liefst 82% van hen gebruikt het device als research-middel voor de productkeuze. Dat mobiele apparaten worden gebruikt voor oriëntatie is dus vastgesteld. Ondanks deze ontwikkelingen zien we dat mobiele conversiepercentages achterblijven. Dan rijst de vraag: waar laten we kansen liggen? In dit artikel ga ik daarom dieper in op het gedrag van mobiele gebruikers en geef ik een aantal handige tips om van jouw mobiele gebruikers, mobiele klanten te maken.

Om de mobiele gebruiker te begrijpen, kijken we eerst naar de customer journey. Mobiele telefoons worden op elk moment in de customer journey gebruikt. Gebruikers zoeken informatie, oriënteren zich en doen aankopen via mobiel. In elke fase zou je als merk aanwezig moeten zijn om in de behoefte van de doelgroep te voorzien.

MOBIEL ORIËNTEREN

Het aantal mobiele zoekopdrachten is zoekopdrachten op desktop inmiddels ruimschoots voorbij en Google rekent websites in de zoekresultaten dan ook steeds meer af op mobielvriendelijkheid. Wil je weten hoe je hoog in de mobiele organische zoekresultaten terecht komt? Lees dan dit artikel van mijn collega Niels.

82% van de mobiele telefoonbezitters gebruiken het device als research-middel voor de productkeuze. Van hen doet uiteindelijk 40% de daadwerkelijke aankoop alsnog offline of op desktop. Het is dus erg belangrijk om in de oriëntatie-fase als merk aanwezig te zijn op mobile. Om de doelgroep te helpen tijdens het beslissingsproces, is het allereerst van belang om te bepalen hoe het beslissingsproces van jouw doelgroep in elkaar zit. Zitten zij in besluitvorming-systeem 1 of 2?

 • Systeem 1 dit systeem reageert snel en automatisch op situaties en maakt snel beslissingen.Op dit systeem wordt dieper ingegaan in de paragraaf die zich richt op de aankoop-fase
 • Systeem 2: dit is het rationele systeem dat tijd nodig heeft om beslissingen te nemen. Gebruikers in systeem 2 hebben graag zelf de controle over hun beslissingen en dienen anders benaderd te worden dan het snelle systeem 1. Veel gebruikers die oriënteren op mobiel zitten in systeem 2.

Voor meer informatie over de verschillende systemen, verwijs ik je graag naar dit artikel van mijn collega Eva.

Systeem 2

Gebruikers in systeem 2 nemen de tijd om beslissingen goed te overdenken. Specificaties, productdetails en achtergrondinformatie zijn voor deze gebruikers belangrijke factoren.

Om gebruikers in systeem 2 te helpen tijdens het beslissingsproces, worden de volgende punten geadviseerd:

 • Zorg dat gebruikers op jouw homepage in één oogopslag kunnen zien wat het aanbod is.
 • Zorg ervoor dat gebruikers kunnen zoeken in categorieën.
 • Geef gebruikers de mogelijkheid om productdetails gemakkelijk in te kunnen zien.
 • Zorg dat productafbeeldingen gemakkelijk in te zoomen zijn.
 • Geef gebruikers de mogelijkheid om producten naar interesse op te slaan, zodat deze op een later tijdstip gemakkelijk weer te bereiken zijn. Een wishlist-functie is hier een goed voorbeeld van.

Wishlist functie

MOBIEL SHOPPEN

Naast zoeken en oriënteren, wordt mobiel shoppen ook steeds populairder. Gebruikers met een directe koopintentie zijn op mobiel veel actiegerichter dan op desktop en converteren sneller. In deze fase bevindt een groot deel van jouw gebruikers zich in systeem 1.

Dat mobiele gebruikers actiegerichter zijn, betekent automatisch ook dat ze sneller afgeleid zijn en afhaken. Ons brein is wel in staat om aandacht te verdelen, maar niet om verschillende informatiebronnen efficiënt te verwerken. Hoe meer prikkels, des te lager de opname van informatie is. 91% van de mobiele gebruikers haakt af, als een mobiele website niet in de directe behoefte voorziet. Gebruikers in systeem 1 besluiten snel en op basis van emotie. Dit systeem heeft behoefte aan korte to-the-point teksten en makkelijke bestelprocessen.

Mobile multitasking

Maar hoe zorg je ervoor dat ook deze gebruikers op jouw website blijven? Om mobiele gebruikers in systeem 1 te helpen tijdens het aankoopproces, is het goed om de volgende punten te testen:

 • Zorg dat de mobiele webpagina’s snel zijn en dat de plaatjes op jouw pagina’s snel laden.
 • Maak gebruik van het ‘Schaarste-principe’ van Cialdini: we hechten meer waarde aan producten die lastig te krijgen zijn. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Er zijn nog maar x exemplaren beschikbaar’ of ‘Op=op!’.
 • Maak gast-checkout de meest prominente optie. Zorg ervoor dat gebruikers altijd kunnen bestellen. Ook als ze geen account aan willen maken.

Guest checkout

 • Toon in-store pickup opties tussen de verzendmethodes, zodat bestellingen ook opgehaald kunnen worden in je fysieke winkel of bij ophaalpunten.

In store pickup

QUICK WINS VOOR MOBILE

Wat we ook nog te vaak zien, is dat bedrijven een website maken voor desktop en deze alleen op maat laten schalen voor mobiel.

Een mobiele website is geen miniatuur van een desktop website.

Mobile scaling

Er zijn altijd quick wins die je direct kunt toepassen om jouw website mobielvriendelijker te maken. Het gaat hierbij vooral om usability van mobiele websites. Quick wins op usability-vlak zijn:

 • Zorg dat de viewport tag is geïnstalleerd. Hiermee bepaal jij hoe jouw website wordt getoond op mobiel. Als je dit niet installeert, ziet jouw mobiele website er hetzelfde uit als de desktop-versie. En dat wil je niet. 😊
 • Houd jouw mobiele website zo simpel mogelijk en zorg ervoor dat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren.
 • Gebruik geen Flash op de mobiele site.
 • Zorg ervoor dat de tekst groot genoeg is om ook op kleine devices te lezen, zonder dat gebruikers moeten inzoomen.
 • Zorg ervoor dat content niet breder is dan het scherm en dat horizontaal scrollen niet nodig is.

Mobile content breedte

 • Zet hyperlinks en buttons niet te dicht bij elkaar.
 • Gebruik geen auto-correct in invoervelden tijdens het checkout proces
 • Gebruik touch-optimized toetsenborden voor specifieke inputtypes (bijv. numeriek toetsenbord voor het telefoonnummer).

Mobile keyboard optimalisatie

Optimaliseer jouw mobiele website!

Merken die het belang van mobile inzien en de website hiernaar geoptimaliseerd hebben, hebben gemiddeld 39% meer conversies dan merken die dit niet doen! Dus waar wacht je nog op? Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van jouw mobiele website? Neem dan gerust contact met ons op!
Dit artikel is eerder gepubliceerd bij onze vrienden van Frankwatching

Bronnen

Criteo (2016). The State of Mobile Commerce – NL: http://www.criteo.com/resources/mobile-commerce-report-2016-nl/

Google (2015). Micro-Moments: Your Guide to Winning the Shift to Mobile https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-resources/micro-moments/micromoments-guide-pdf-download/

GSM Helpdesk (2016). 86% procent Nederlanders bezit een smartphone: http://www.gsmhelpdesk.nl/nieuws/12857/86-procent-nederlanders-bezit-een-smartphone

ThuisWinkel.org (2016). Een vijfde van de online kopers shopt met smartphone: https://www.thuiswinkel.org/nieuws/3252/een-vijfde-van-de-online-kopers-shopt-met-smartphone