Problemen met pagina-indexering? Dit is wat jij eraan kan doen
Heb je problemen met het zichtbaar maken van je website op Google? Dan is het hoog tijd om het eens te hebben over een cruciaal aspect van SEO: indexeren. Nog nooit van ‘indexeren’ gehoord? Simpel gezegd, indexeren is het proces waarbij zoekmachines zoals Google je website ‘scannen’ en opslaan in hun gigantische bibliotheek – oftewel hun index. Wanneer je site in deze index staat, kan deze verschijnen in de zoekresultaten en ontdekt worden door mensen die op internet zoeken.
Indexeren, hoe zit dat?
Dit klinkt misschien simpel, maar er zit veel meer achter. Het indexeren van je site is de eerste stap naar zichtbaarheid in zoekmachines, maar niet elke pagina haalt automatisch de index. Voordat we verder ingaan op hoe je kunt zorgen dat Google je site niet over het hoofd ziet en elke pagina van je site wordt geïndexeerd, laten we even stilstaan bij het gehele proces dat een zoekmachine doorloopt: crawlen, indexeren en ranken.
- Crawlen: Dit is waar het allemaal begint. Zoekmachines gebruiken zogenaamde crawlers of spiders om het web af te speuren naar nieuwe of geüpdatete webpagina’s. Deze crawlers volgen links van de ene naar de andere pagina en verzamelen informatie over elke pagina die ze tegenkomen.
- Indexeren: Na het crawlen komt het indexeren. Dit is het proces waar jouw website op dit moment doorheen gaat. De verzamelde gegevens van de crawlers worden verwerkt en opgeslagen in de index van de zoekmachine. Niet elke gecrawlde pagina wordt geïndexeerd; de zoekmachine bepaalt welke pagina’s relevant en waardevol genoeg zijn om toe te voegen.
- Ranken: Ten slotte, nadat een pagina is geïndexeerd, wordt deze gerangschikt. Dit gebeurt wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert. De zoekmachine doorzoekt zijn index om de meest relevante pagina’s te vinden en rangschikt deze in de zoekresultaten op basis van verschillende factoren, zoals relevantie van de content, gebruiksvriendelijkheid van de website en kwaliteit van inkomende links.
Nu we een overzicht hebben van dit drie-stappenproces, gaan we dieper in op hoe je ervoor kan zorgen dat Google je site niet over het hoofd ziet en hoe je de kans vergroot dat elke pagina van je site wordt geïndexeerd. Of je nu helemaal nieuw bent in de wereld van SEO, of gewoon wat frisse tips zoekt om je website een boost te geven, je bent hier aan het juiste adres.
Hoe weet jij of jouw pagina’s zijn geïndexeerd?
Check je totale aantal pagina’s of een specifieke pagina met een “site:” search
Een van de meest directe manieren om te zien of je pagina’s geïndexeerd zijn, is door een simpele zoekopdracht uit te voeren op Google zelf. Typ “site:jouwwebsite.com” in de zoekbalk, waarbij je “jouwwebsite.com” vervangt door jouw eigen domeinnaam. Deze actie toont je alle pagina’s van je website die Google heeft geïndexeerd (Zie het voorbeeld hieronder). Als je dit wil checken voor een specifieke pagina, dan voeg je het pad van die pagina toe na je domeinnaam in de zoekopdracht. Bijvoorbeeld (site:traffic-builders.com/blog). Dit geeft je een snel overzicht van hoe zichtbaar je website momenteel is. Zie je niet je pagina‘s staan tussen de zoekresultaten, dan zijn deze dus niet geïndexeerd. Maar maak je geen zorgen, ik vertel je verderop in dit blog hoe jij dit kan oplossen.
Check Google Search Console
Voor een diepgaand inzicht is Google Search Console onmisbaar. Deze tool biedt uitgebreide informatie over de indexeringstatus van je website. Je kunt precies zien welke pagina’s zijn geïndexeerd en welke pagina’s mogelijk indexeringsproblemen hebben die je aandacht vereisen. Als je deze tool nog niet gebruikt, dan is nu een uitstekend moment om te beginnen. Het is een essentiële bron van informatie voor iedereen die serieus bezig zijn met het SEO-optimaliseren van hun website. Weet je niet hoe je dit instelt? Neem contact met ons op en één van onze specialisten helpt jou graag verder.
Heb jij Google Search Console wel gekoppeld, maar weet je niet waar je naar moet kijken? Laten we eens kijken welke meldingen in Google Search Console allemaal van invloed kunnen zijn op de indexering van jouw pagina’s.
Veelvoorkomende meldingen in Google Search Console
Wanneer je de Google Search Console gebruikt om de status van je pagina-indexering te controleren, kun je verschillende meldingen tegenkomen. Deze meldingen geven waardevolle inzichten in hoe Google je site ziet. Enkele van deze meldingen en wat ze betekenen.
Discovered – currently not indexed
Deze status betekent dat Google op de hoogte is van het bestaan van je pagina, maar deze nog niet heeft bezocht of geïndexeerd. Dit kan gebeuren bij websites met een groot aantal pagina’s, waar Google prioriteit moet geven aan het crawlen van content. Het kan ook voorkomen bij nieuwe websites, waar Google nog aan het proces begint om alle pagina’s te ontdekken en te indexeren. Als je website al een tijdje actief is en je deze melding ziet, kan het zijn dat Google moeite heeft met het crawlen van je site, mogelijk door een slechte sitestructuur of serverproblemen.
Crawled – currently not indexed
Dit betekent het dat Google je pagina wel heeft gecrawld, maar besloten heeft deze niet in de index op te nemen. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien vindt Google dat de content op de pagina niet uniek of waardevol genoeg is, er sprake is van duplicate content, of dat de pagina technische problemen heeft, zoals trage laadtijden. Het is belangrijk om na te gaan of de content op de pagina verbeterd kan worden of dat technische issues opgelost moeten worden om de kans op indexering te vergroten.
Excluded by “noindex” tag
Deze melding wijst erop dat je een noindex-tag hebt geplaatst op de pagina. Dit instrueert Google deze pagina niet op te nemen in de zoekresultaten. Dit is handig voor pagina’s die je niet openbaar wilt maken, zoals interne loginpagina’s of tijdelijke landingspagina’s. Echter, als het je doel is om deze pagina geïndexeerd te krijgen, moet je de “noindex” tag verwijderen. Zorg ervoor dat deze wijziging doorgevoerd is en vraag vervolgens opnieuw indexering aan via de Google Search Console.
Alternative page with proper canonical tag
Dit geeft aan dat Google een andere pagina heeft geïdentificeerd als de ‘canonical’ of voorkeursversie van de content die je probeert te indexeren. Dit gebeurt meestal wanneer er meerdere pagina’s met vergelijkbare of identieke content zijn, en je aangegeven hebt welke versie je als de hoofdpagina beschouwt door middel van een canonical tag. Deze tag helpt duplicate content problemen te voorkomen en zorgt ervoor dat zoekmachines weten welke versie van de content de voorkeur heeft om te tonen in de zoekresultaten.
Het gebruik van de canonical tag is van cruciaal belang voor de indexering, omdat het Google helpt te bepalen welke pagina geïndexeerd moet worden, terwijl de andere versies worden genegeerd. Dit betekent dat zelfs als meerdere pagina’s vergelijkbare inhoud bevatten, de canonical tag aangeeft welke pagina als de “echte” of primaire versie beschouwd moet worden, wat de kans op indexering van de juiste pagina verhoogt en voorkomt dat de waarde van je content over meerdere pagina’s wordt verspreid. Staat hier een pagina tussen die wel geïndexeerd moet worden? Check dan of de canonical tag goed aangegeven staat.
Nu je weet wat alle meldingen in Google Search Console betekenen kunnen we ook gaan kijken naar wat jij kan doen om toch jouw pagina’s te laten indexeren.
Stappen om je indexeringsprobleem op te lossen
Als uit de voorgaande stappen blijkt dat jouw website kampt met indexatie problemen, is het cruciaal om snel te handelen om je online zichtbaarheid te herstellen. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om deze indexatie problemen aan te pakken en de kans te vergroten dat je pagina’s succesvol worden geïndexeerd door Google:
Check je Robots.txt bestand
Je Robots.txt bestand is als de deurwachter van je website voor zoekmachines. Het vertelt zoekmachines welke pagina’s ze mogen bezoeken en welke niet. Zorg ervoor dat je per ongeluk niet de toegang hebt geblokkeerd voor belangrijke pagina’s die je wilt laten indexeren. Een fout in dit bestand kan ervoor zorgen dat zoekmachines je pagina’s niet kunnen crawlen en wanneer een pagina niet gecrawld kan worden kan deze ook niet worden geïndexeerd.
Controleer je sitemap
Je sitemap is als een inhoudsopgave voor zoekmachines; het wijst ze de weg naar alle pagina’s op je site. Als je pagina niet in je sitemap staat, kan dit een reden zijn voor het uitblijven van indexering. Zorg ervoor dat je sitemap up-to-date is, alle belangrijke pagina’s bevat en correct is ingediend bij Google Search Console.
Een nauwkeurige sitemap helpt zoekmachines efficiënter door je site te navigeren, wat de indexering van je pagina’s kan versnellen. Controleer regelmatig je sitemap en werk deze bij. Dit is een eenvoudige maar effectieve manier om te zorgen dat geen enkele pagina over het hoofd wordt gezien. Om je sitemap te vinden, kun je naar jouwwebsite.com/sitemap.xml gaan, waarbij “jouwwebsite.com” vervangen moet worden door je eigen domeinnaam. Niet alle websites gebruiken deze standaard URL voor hun sitemap. Kan je het daar dus niet kunt vinden? Check dan de instellingen van je Content Management Systeem (CMS) of vraag je webontwikkelaar waar je sitemap zich bevindt.
Eens gevonden, kun je deze link gebruiken om je sitemap in te dienen bij Google Search Console, zodat Google gemakkelijk jouw site kan crawlen en indexeren.
Vraag handmatig indexering aan bij Google
Soms moet je Google een klein duwtje geven. Dit kun je doen door handmatig een indexeringsverzoek in te dienen via Google Search Console. Ga naar de URL-inspectietool, voer de URL van de pagina in die je wilt laten indexeren, en druk op ‘Verzoek tot indexering’. Dit kan het proces versnellen.
Verwijder de noindex-tag
Als je hebt vastgesteld dat de noindex-tag de oorzaak is van je indexeringsproblemen, verwijder deze dan van de betreffende pagina’s. Zodra de tag is verwijderd, kunnen deze pagina’s weer in aanmerking komen voor indexering door Google.
Controleer de kwaliteit van je content
Google streeft ernaar gebruikers de beste en meest relevante content te bieden. Als je pagina’s van lage kwaliteit zijn of duplicate content bevatten, kan dit de reden zijn dat ze niet worden geïndexeerd. Zorg ervoor dat je content uniek, waardevol en relevant is voor je doelgroep.
Geef het wat tijd
Google indexeert nieuwe pagina’s vaak niet onmiddellijk, vooral als je website nog relatief nieuw is. Het kan enige tijd duren voordat zoekmachines je content verwerken en opnemen in hun index. Wees geduldig, maar blijf intussen werken aan het optimaliseren van je site.
Het oplossen van indexatie problemen kan uitdagend zijn. Met inzicht en de juiste stappen kun je de online zichtbaarheid van je website aanzienlijk verbeteren. Het kennen van je indexeringsstatus, begrijpen wat Google Search Console-meldingen betekenen, en het oplossen van indexeringsproblemen zijn cruciale onderdelen van het verbeteren van je website. SEO is een doorlopend proces dat consistentie en aandacht vereist. Door voortdurend aan je site te werken en je content slim te optimaliseren, leg je de basis voor een succesvolle aanwezigheid in zoekmachines. Blijf je kennis uitbreiden en pas je strategieën aan waar nodig. Zo werk je gestaag aan betere zoekmachineposities en een sterke online aanwezigheid.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Of wil je samen met een SEO-specialist werken aan een oplossing voor je indexeringsproblemen? We staan altijd klaar om te sparren over SEO en hoe we jouw website beter vindbaar kunnen maken. Aarzel niet om contact op te nemen, zodat we samen kunnen werken aan een oplossing die jouw online zichtbaarheid verbetert.