SEMrush review: one tool to rule them all?

In hoeverre is SEMrush voor ons een goede aanvulling op ons huidig SEO pakket? Is SEMrush voor ons in 2019 een betere keuze dan Ahrefs of Moz? Met deze achterliggende vragen heb ik een SEMrush review uitgevoerd om te kijken of dit SEO-toolpakket ons in 2019 kan helpen bij onze SEO werkzaamheden.

Bij Traffic Builders willen we onze opdrachtgevers zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Voor SEO betekent dit in de praktijk ’tools, tools en nog eens tools’. Heb je niks met tools, maar vind je SEO vooral een noest handwerk vak, dan ben je geen goede SEO consultant. Tools bieden namelijk meer inzicht en meer snelheid (als het goed is). Daarom testen wij regelmatig verschillende tools en deel ik vandaag mijn ervaringen met SEMrush.

Geen tijd voor de uitgebreide review?

> Lees de vergelijking tussen Ahrefs, SEMrush en Moz <

SEO-toolingpakket 2019: klein maar dapper?

Binnen het SEO-team geloven we dat focus goed is voor een tool. Wij werken daarom met een flinke hoeveelheid tools die één ding heel goed doen. Vaak zijn die ook gratis, wat scheelt in de kosten aan onze kant. Aan mij de schone taak om uit te zoeken of SEMrush qua ‘alles-in-1 toolsuite’ voordelen biedt ten opzichte van al die kleine dedicated tools.

NB: op het moment van schrijven hebben we een Moz Pro account.

Criteria

We zullen met name de backlinkdata checken. Daarnaast is keyworddata interessant en is een mooie tool voor content marketing onderzoek altijd handig. Er wordt niet gekeken naar crawling/site audit functionaliteiten, omdat we hier andere, completere tools voor hebben en we al eerder een vergelijkbare test voor hebben gedaan.

Specifiek wordt nagegaan of de data die deze Amerikaanse tools aanbieden kwalitatief hoogstaand genoeg zijn voor de Nederlandse markt.

Wat is SEMrush?

semrush logoSEMrush is een van de grootste en bekendste SEO tools. Het is inmiddels zo groot geworden dat het naast een SEO-toolkit ook een advertising, social media, content marketing en competitive reasearch toolkit aanbiedt.

Waarom de SEMrush review?

Een grote SEO-tool suite biedt ons de mogelijkheid om te profiteren van de backlinkdata van een grote partij. Ook bieden ze content- en keywordtools die interessant voor ons kunnen zijn. Met name de backlinkdata is voor ons interessant, omdat we met die data beter authority building werkzaamheden kunnen uitvoeren en aanbieden. Zeker in combinatie met Content Marketing is dit een must.

We hebben ervoor gekozen SEMrush te testen omdat dit één van de grootste en bekendste SEO tools is. Bovendien kregen we deze aangeraden door partners in het Dall netwerk en zijn er wel eens opdrachtgevers die naar onze ervaring met deze tools vragen of verbaasd zijn dat wij hier niet mee werken. Deze tools zullen we vergelijken met Moz en Ahrefs.

gollum my precious semrush logo

SEMrush algemene indruk

SEMrush heeft meer functionaliteiten en is dus geen dedicated SEO-toolkit meer. Over het algemeen verwatert hierdoor de focus van de tools en betekent dit vaak minder goed presterende SEO-tools. Er wordt veel informatie en tips & trucs gegeven via de academy, help sectie en community. Het design is niet van het meest fancy en gelikte soort, maar dankzij de groepering in verschillende toolkits (SEO, Advertising, Content Marketing, Competitive Research, Social Media en Management) wel lekker overzichtelijk.

Wat irritant is, is dat je bij het wisselen tussen tools het domein opnieuw moet invullen. Het aanmaken van een project kan hier een oplossing voor zijn. Wat dan wel weer erg handig is, zijn de annotaties van SEMrush en Google updates in de grafieken.

SEMrush heeft Google Analytics en Google Search Console koppelingen, maar die moeten per onderdeel aangemaakt worden.

semrush screenshot domain overview

Op het standaard dashboard zie je een overzicht van je SEO en PPC data. En nog een mooi punt: je kan onderscheid maken tussen desktop en mobiele data. Ook kan je direct een PDF uitdraai maken. Zo’n overzicht zegt wellicht niet veel, maar is op zich wel handig als een manager of c-level marketeer snel een statusupdate wil hebben.

In het Traffic Analytics dashboard kan je een aantal basismetrieken terugvinden. Dit voegt niets toe ten opzichte van Google Analytics voor je eigen domein, maar is wel handig om inzicht te krijgen in het verkeer naar je concurrenten!

Backlinkdata en functionaliteiten

De backlink features bestaan uit:

  • Backlink Analysis
  • Backlink Audit
  • Link Building Tool
  • Bulk Analysis
  • Backlink Gap

Backlink Analysis

De Backlink Analysis is goed. Er is een duidelijk overzicht met hoeveelheid links en domeinen, anchors (met categorisering), follow/no-follow, spam-score, etc. Zo’n spam-score is handig voor ons om snel inzicht te geven. Het ‘lost & found’ rapport is ook erg handig. Helaas mis ik wel een outgoing links rapport.

Backlink Audit

De Backlink Audit tool is erg handig. Hiermee krijg je een overzicht van de kwaliteit van je backlinks en zie je welke potentieel toxic zijn. Dankzij een connectie met Google Search Console, Google Analytics en Majestic krijg je een nagenoeg compleet overzicht.

Wat extra mooi is aan deze tool is dat je direct kan handelen. Zo kan je een disavow list aanmaken en uploaden in Google Search Console en webmasters mailen om een link te verwijderen. Zo’n monitoring tool is erg handig als je bezig bent met een detox-project. Door deze tool periodiek te laten draaien kan je bijhouden welke links erbij zijn gekomen en welke verwijderd zijn.

Link Building Tool

De Link Building tool kan erg handig zijn, maar wij gebruiken dit vrij weinig. Wij voeren namelijk niet veel link building werkzaamheden uit. Desondanks is zo’n tool onmisbaar als je flink gaat lopen linkbuilden. Hoewel je natuurlijk ook zelf een uitdraai kan maken en met Slack en Google Drive aan de slag kan, is het veel makkelijker om dit binnen SEMrush te doen. Hier heb je alles op één plek, worden de in de gaten gehouden en kan je met een Gmail integratie de gehele outreach workflow uitvoeren en bijhouden.

Bulk Analysis

Met deze tool kan je snel een lijst (max. 200) urls op linkmetrieken (aantal backlinks/domeinen, follow/nofollow, etc.) en autoriteit analyseren. Erg handig als je een flink aantal potentiële linkmogelijkheden hebt gevonden. Dit werkt redelijk snel.

Backlink Gap

Tot slot is er de Backlink Gap functie waarmee je je backlinkprofiel kan vergelijken met concurrenten. Hier ook wordt weergegeven hoeveel van je concurrenten bepaalde links hebben (dus 1/3 of 2/3) wat erg handig is. Er wordt dus niet alleen gekeken naar domeinen die links naar alle ingevoerde domeinen hebben (zoals bij Ahrefs).

Dit is een tool die ik zeker wil gebruiken bij het opstellen van een authority building plan. Hiermee kan je goed een 0-meting maken en nagaan welke site wel naar je concurrentie linken en niet naar jou. Dit zijn goede potentiële links, omdat ze duidelijk al content hebben die past bij jouw thema’s.

semrush screenshot backlink gap

Keyword data en functionaliteiten

Elke SEO consultant heeft zijn eigen manier om zoekwoordonderzoek te doen. Kan SEMrush hier een rol in gaan spelen? De suite biedt de volgende tools ter ondersteuning:

  • Keyword Overview
  • Keyword Magic Tool
  • Keyword Difficulty
  • Organic Traffic Insights
  • Keyword Gap

De cijfers over de database die je vaak leest, gaan altijd over de complete database voor alle landen. In de praktijk hebben wij er bar weinig aan dat zo’n tool een enorme hoeveelheid Engelse zoekwoorden in de VS volgt. Met 12,7 miljoen gevolgde zoekwoorden en 19,5 miljoen gevolgde sites (desktop) staat Nederland op de 9e plek in de SEMrush ranglijst. Qua mobiel staat NL op de 3e plek met respectievelijk 1,2 en 1,5 miljoen. Een flinke Nederlandse database dus!

Keyword Overview

In de Keyword Overview zie je een overzicht van de betaalde en organische statistieken voor een bepaald zoekwoord. Met het Related Keywords tabblad kan je gerelateerde zoekwoorden met data vinden: handig voor zoekwoordenonderzoek. Ook handig dat je direct de SERP erbij kan pakken, hoewel de functionaliteiten ver achterblijven in vergelijking tot andere tools.

semrush screenshot keyword overview

Keyword Magic Tool

De Keyword Magic Tool wordt door SEMrush als een vernieuwende tool neergezet. Ten tijden van het schrijven van dit blog was de Keyword Magic Tool nog in bèta waardoor onze ervaring wellicht niet representatief is.

Wat doet het? Op basis van het door jou ingevoerde zoekwoord genereert de tool een enorme lijst aan gerelateerde zoekwoorden met de gebruikelijke data. Deze kan je op zo’n beetje alle relevante metrieken filteren. Helaas komen hier best wat Engelstalige zoekwoorden omhoog.

Handige feature is dat je de lijst ook op alle vragen kan filteren. De tool groepeert de zoekwoorden automatisch op basis van de inhoud van het keyword, wat ik persoonlijk erg fijn vind. Dit scheelt veel tijd in het achteraf groeperen. Ook wordt er een gemiddelde moeilijkheidsscore berekent voor alle zoekwoorden die je geselecteerd hebt. Op zich handig, al laat die metriek te wensen over (zie volgende alinea).

semrush screenshot keyword magic tool

Keyword Difficulty

SEMrush berekent de Keyword Difficulty score op basis van de domeinautoriteit van de zoekresultaten. Het hebben van zo’n metriek is erg handig in zoekwoordonderzoek. Hierdoor kan je in één oogopslag zien welke keywords interessant kunnen zijn, helemaal als je de zoekvolumes erbij pakt en kijkt naar de thematische ‘fit’. Voorwaarde is natuurlijk dat deze metrieken goed in elkaar moeten zitten. Dat is bij SEMrush niet helemaal het geval, maar ze zijn bezig om hier verbeteringen in door te voeren.

Organic Traffic Insights

In een Organic Traffic Insights dashboard kan je de data van SEMrush combineren met data uit GSC en GA. Zo krijg je meer inzicht in de prestatie van je pagina’s en verschillende keywords. Top om al deze data in één overzicht te hebben, maar ook hier zie ik verbetering in de uitvoering. Je kan namelijk switchen tussen de rankings uit Google Search Console en SEMrush: persoonlijk had ik die liever als twee kolommen in één overzicht gehad.

Keyword Gap

De Keyword Gap vind ik een erg vette tool. Hiermee kan je achterhalen op welke keywords je concurrentie rankt en jij niet: ziedaar de gap. Alle belangrijke zoekwoordmetrieken worden hier uiteraard bijgegeven. Door een totaalcijfer per combinatie zie je welke van je concurrenten het best presteren. Ook handig voor het management/c-level: de visuele weergave.

semrush screenshot keyword gap

Content marketing functionaliteiten

De SEO Content Template functie kan voor copywriters een bruikbare tool zijn. Op basis van het opgegeven keyword en de resultaten op de eerste pagina geeft ie gerelateerde keywords, overeenkomende backlinks, leesbaarheid score en tekst lengte. Dit kan een handig geheugensteuntje/inspiratiebron zijn om content te schrijven, maar wanneer je het goed gebruikt, kan deze functie het verschil maken.

Topic Research werkt goed voor de Amerikaanse markt, maar niet zo goed in Nederland. Met de Content Analyzer kan je lage kwaliteit pagina’s op je site vinden. Deze worden automatisch gegroepeerd in Rewrite or Remove, Need to update, Quick Review en Poor Content. Deze laten wat mij betreft te wensen over, maar gelukkig kan je op basis van allerlei criteria ook zelf groepen aanmaken.

SEMrush prijzen/kosten

Mooi allemaal natuurlijk, maar wat kost dat eigenlijk? Ons Hollanders benne zuunig! Haha, stelletje gekke boterham-met-kaas-etende mensen zijn we toch met z’n allen he.. Maar goed, zolang het je maar meer oplevert.

Toch wil ik niet onvolledig zijn in dit blog. Bovendien gaf de SEMrush tool het als ondersteunend thema.., dus daarom zonder verdere gekkigheid:

  • Pro: $99 (geen historische data)
  • Guru: $199 (geen white label rapporten)
  • Business: $399 (API toegang)
  • Enterprise: 📞
  • Vergelijk prijzen

semrush kosten screenshot

Conclusie SEMrush review

SEMrush doet zijn reputatie eer aan: de database is groot en de tools zijn handig. Wel zie ik nog een aantal verbeteringen in functionaliteiten en in gebruiksvriendelijkheid. Erg jammer dat de Nederlandse zoekwoord data wat te wensen over laat. Ik had graag gezien dat dit dé SEO tool was die ons daarin ging ondersteunen. De Content Marketing tools kunnen handig zijn voor ons, zeker als zorgvuldigheidscheck.

De PPC en Social Media tools hebben we in deze review links laten liggen. Dit was niet de focus van onze wensen. Wel geeft de aanwezigheid van deze tools ons het idee dat er minder moeite gestopt wordt in het perfectioneren van de SEO tools, wat we erg jammer vinden.

Kortom: je kan SEMrush zien als one tool to rule them all. Alleen zijn wij specifiek op zoek naar de beste SEO tool 🙂 Daarom binnenkort ook een review van Ahrefs en Moz.

one does not simply use an seo only tool meme