Snapchat Advertising vs. Instagram: is Snapchat Advertising het overwegen waard?

Snapchat is een veelgebruikt medium onder jongeren en jongvolwassenen tot 34 jaar en kenmerkt zich door het feit dat communicatie vrijwel uitsluitend via de camera van smartphones verloopt. Het is feitelijk de grondlegger van vertical video en adoptie van augmented reality op grote schaal. Met Snapchat Advertising biedt het de mogelijkheid om via Snap Ads, filters, lenzen en augmented reality de doelgroep te bereiken met creatieve full-screen video advertenties. Daarnaast biedt Snapchat op het gebied van targeting grotendeels dezelfde mogelijkheden als de gevestigde orde van andere sociale kanalen, waardoor Snapchat een serieuze optie voor iedere adverteerder met een relatief jonge doelgroep is. In dit blog vertel ik met mijn collega Angel waarom Snapchat Advertising een interessante optie kan zijn voor jouw content en delen we de resultaten van onze test: Snapchat vs. Instagram! 

oh snap

Via Giphy

Wat maakt Snapchat Advertising interessant voor jou?

Snapchat kent enkele voordelen ten opzichte van andere social mediakanalen. Zo kun je op Snapchat doelgroepen bereiken die niet te vinden zijn op andere social kanalen, aldus Snapchat. Zoals in de grafiek hieronder wordt aangegeven, heeft 43% van de Snapchat-gebruikers geen Facebook en zelfs 92% geen Twitter. Volgens het Nationale Social Media Onderzoek (Newcom 2018) groeit de jongerendoelgroep niet meer op met Facebook. Jongeren t/m 19 jaar geven aan zich niet thuis te voelen tussen de (oudere) mensen die op Facebook zitten. Ben je dus op zoek naar jongeren t/m 19 jaar, dan is Snapchat een ideaal kanaal om in te zetten. 

snapchat advertising audience exclusivity

Doelgroepexclusiviteit via Snapchat

Een onderzoek van SEC wees uit dat de dagelijkse gebruikers van Snapchat de applicatie maar liefst achttien keer op een dag openen en gemiddeld 30 minuten op een dag in Snapchat spenderen. Niet aanwezig zijn met het merk zou dus zonde zijn, omdat veel content geconsumeerd wordt. Een bijkomstig voordeel is dat er momenteel nog weinig adverteerders aanwezig zijn op Snapchat, wat ervoor zorgt dat de tarieven (CPM & CPC) ten opzichte van andere social kanalen relatief lager liggen. Erg interessant dus, mocht jouw doelgroep inderdaad op Snapchat zitten. 

Mogelijkheden van Snapchat Advertising

De advertentiemogelijkheden van Snapchat zijn onderscheidend ten opzichte van de andere social kanalen. Zo heeft Snapchat speciale ‘GEO Filters’ (zie voorbeeld links). Dit zijn lagen die gebruikers over hun eigen Snap/foto kunnen plaatsen. Deze kunnen bijvoorbeeld ingezet worden tijdens een evenement, waar een specifieke locatie getarget kan worden. Iedereen kan die dag gebruik maken van de filter indien zij binnen de radius van het evenement vallen. Ook kun je gebruik maken van ‘Sponsored Lenses’ (zie middelste voorbeeld). Dit zijn speciale effecten en geluiden die de gebruiker toe kan voegen aan zijn of haar foto. Uiteraard kun je ook adverteren op basis van Snap Ads (zie voorbeeld rechts). Dit zijn foto’s of video’s van maximaal tien seconden die de optie hebben om naar boven te ‘swipen’ voor meer informatie. Deze advertentievorm lijkt sterk op Instagram Stories en Facebook Stories advertenties.  

snapchat advertising voorbeelden: filters, lenzen en advertenties

Advertentiemogelijkheden via Snapchat

Targeting mogelijkheden van Snapchat

Er zijn verschillende targeting mogelijkheden bij Snapchat. Zo kun je potentiële klanten bereiken met zogenaamde Snapchat Lifestyle Categories. Deze categorieën maken het mogelijk om potentiële klanten te bereiken die anders minder makkelijk bereikt zouden worden. De Snapchat Lifestyle Categories maken het mogelijk om gebruikers te targeten op basis van verschillende categorieën, zoals bijvoorbeeld “hipsters” en “sport fans”. Daarnaast kun je net als bij Facebook en Instagram eerdere websitebezoekers opnieuw bereiken (remarketing) door het plaatsen van een Snap Pixel op de website. Ook kunnen look-a-like-audiences gebouwd worden. Look-a-like-audiences bestaan uit gebruikers die lijken op de huidige klanten. Eveneens kan gebruik gemaakt worden van engagement audiences. Dit zijn gebruikers die eerder interactie hebben getoond met filters of content. Als laatste kan de Snap audience match gebruikt worden. Hier kan de klantenlijst toegevoegd worden, maar houd wel rekening met de GDPR.

Plaatsingen

Snapchat biedt de mogelijkheid om de plaatsingen aan te passen. Zo kun je kiezen voor All Snapchat en Only Publisher Stories, Our Stories & Shows. Tevens is het mogelijk om Only User Stories te kiezen. Hoewel de verwachte swipe-ratio wel hoger is bij Only Publisher Stories, Our Stories & Shows, omdat men meer in een consumptie modus zit, raden wij aan om voor All Snapchat of Only User Stories te kiezen. Het volume is namelijk nog zeer laag van Only Publisher Stories, Our Stories & Shows in Nederland. Daarbij zit maar liefst tachtig procent van de gebruikers in de User Stories. Meer bereik, dus!

snapchat advertising vs instagram advertising

Via TechCrunch

Snapchat advertising vs. Instagram stories

Snapchat heeft zijn Stories voor het eerst in oktober 2013 geïntroduceerd, wat een groot succes was. Ook Instagram merkte het succes op en introduceerde in 2016 Instagram Stories. Techcrunch heeft gerapporteerd dat Snapchat een grote drop zag in het aantal gebruikers nadat Instagram Stories werd gelanceerd. Waar Snapchat aan het begin van 2016 in de top drie stond van meest gebruikte apps, zakte de app naar de elfde plaats na de lancering van Instagram Stories.

snapchat ranking - Snapchat advertising

Ranking via Techcrunch

Daarnaast bleek ook de engagement met 15 tot 40 procent te zijn gedaald sinds de lancering van Instagram Stories. Voor Instagram Stories werd gelanceerd, zouden de top creators rond de 330.000 weergaven krijgen. Dit is gedaald naar 205.000 tot 250.000 weergaven per dag. Toch lijkt Snapchat nog steeds een indrukwekkend engagement-kanaal te zijn volgens Business Insider. De gemiddelde Snapchat-gebruiker opent de applicatie maar liefst achttien keer op een dag en spendeert gemiddeld 25 tot 30 minuten in de applicatie. Maar liefst 60% van de gebruikers creëren daadwerkelijk content met Snapchat.

Traffic Builders Casestudy: Snapchat advertising of Instagram Stories?

Vanwege de sterke gelijkenissen tussen Snap ads en Instagram Stories waren wij nieuwsgierig welk kanaal beter zou werken voor één van onze opdrachtgevers. Ook waren we benieuwd in hoeverre Snapchat’s claim met betrekking to de unieke doelgroep op waarheid berustte.

snapchat advertising of instagram advertising

Via WeRSM

Om antwoord te krijgen op bovenstaande, hebben Angel en ik getest in hoeverre Snapchat beter presteert ten opzichte van zijn grootste concurrent Instagram Stories. Voor één van onze opdrachtgevers hebben wij voor zowel Snapchat als Instagram Stories dezelfde campagne opgezet. Dit betrof een videoadvertentie met verschillende producten die wij aan de potentiële klanten lieten zien. Omdat de targeting mogelijkheden van Instagram en Snapchat verschillen, is bij Snapchat gekozen voor de targeting ‘lifestyle categories’ en is bij Instagram gekozen voor targeting op basis van verschillende interesses.

Uit deze test bleek dat Snapchat ten opzichte van Instagram een goedkoper kanaal is om verkeer in te kopen. Zowel de CPSU (cost per swipe-up) als de CPM (cost per mille impressions) zijn goedkoper:

case study instagram advertising versus snapchat advertising

Opvallend was dat een groot deel van de bezoekers uit Snapchat nieuwe gebruikers zijn, zo bleek uit de data in Google Analytics. We boorden met Snapchat dus een doelgroep die nog niet werd bereikt via de andere social kanalen. Naast het feit dat Snapchat advertising goedkoper bleek dan Instagram en we tegelijkertijd een compleet nieuwe doelgroep hebben kunnen aanspreken, converteerde het kanaal ook nog eens beter dan de Instagram Stories ads. Zo zijn er maar liefst 25 aankopen gerealiseerd middels Snapchat advertising in drie weken, terwijl Instagram slechts voor drie aankopen heeft gezorgd. Ondanks dat dit een engagement campagne was, heeft Snapchat voor veel conversies gezorgd. 

Concurrentie?

Uit onze resultaten blijkt dat Snapchat advertising uitstekend ingezet kan worden naast andere social kanalen; er was in deze case namelijk geen sprake van concurrentie tussen Snapchat en de huidige kanalen. Dit omdat geheel nieuwe doelgroepen werden bereikt. Hierdoor kan Snapchat advertising ingezet worden om meer (nieuwe) gebruikers te bereiken tegen minder kosten dan Instagram Stories. We zullen de komende tijd blijven testen bij andere opdrachtgevers, want geen enkel account is hetzelfde. Maar: deze eerste resultaten waren verrassend positief! Ben je na het lezen van dit blog ook enthousiast geworden om Snapchat advertising in te zetten en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op!

PS. Snapchat is ook geschikt voor ephemeral marketing! <— Daar heeft Angel toevallig ook een blog over geschreven. Wil je meer weten? Lees dan gauw verder of klik straks even op CTRL + D.