Barbara Vleeming 11 april 2016 / Social Media Marketing
Leestijd: 5 minuten

Instagram hoef ik natuurlijk niet meer te introduceren, de populariteit van de foto applicatie is tenslotte alom bekend. Ook het bestaan van Instagram adverteren is bij jullie zeer waarschijnlijk al bekend.. De volgende stap is het ontwikkelen van content voor je Instagram advertenties en hier ga ik jullie bij helpen. Geen excuses meer, na het lezen van dit blog kan ook jij effectief aan de slag!

Instagram gebruikers

De Instagram gebruiker is redelijk “jong”, ruim 90% van alle gebruikers is namelijk jonger dan 35 jaar. Gebruikers zijn zeer actief en plaatsen dagelijks gemiddeld 80 miljoen foto’s en video’s. In Nederland heeft het platform inmiddels ruim 2,1 miljoen gebruikers, waarvan ruim 720.000 zelfs dagelijks actief gebruik maken van de app. Een zeer groot bereik dus met veel potentie voor jouw bedrijf of merk.

Instagram gebruikers zijn kritisch

De kracht van Instagram zit in de eenvoud en de focus op visuele content. Alle content is scherm vullend en de gebruikers zijn hiervoor erg kritisch in de accounts die ze volgen. Heb je eenmaal volgers? Dan kun je een hoge engagement verwachten. Een volger op Instagram is hierdoor veel meer waard dan een volger op bijvoorbeeld Facebook of Twitter.

Van alle sociale media is Instagram het platform met de minst vervuilde tijdlijn en dat willen de gebruikers ook zo houden. Bij gebruikers is dus eigenlijk helemaal geen behoefte aan Instagram advertenties. Wil je toch succes behalen op Instagram dan moet je echt goed nadenken over je content. Kopieer dus niet klakkeloos content vanaf andere kanalen, elk platform heeft z’n eigen content nodig.

Instagram adverteren: de content

Welke content is geschikt voor Instagram adverteren? Dit is de eerste vraag die bedrijven moeten stellen. Denk bij het bepalen van je content aan de kracht van het platform, waar zitten gebruikers op te wachten en wat willen jullie van deze gebruikers? De grootste fout die je kunt maken is teveel over jezelf of je producten te praten, dit wekt veel irritatie op bij gebruikers.

Instagram adverteren Hellmans

Wat moet je dan wel doen? Inspireer en enthousiasmeer! Denk aan het gebruik van je producten, maar benadruk de situatie en het gevoel hierbij en niet het product zelf. Laat de toelichting los, het beeld moet spreken. Een korte beschrijving van het gevoel is voldoende, gevolgd door minimale #hastags over het onderwerp. Teveel #hastags verhogen de ruis van je boodschap, focus daarom op het minimale.

Instagram gebruikers willen geen lappen tekst, ze willen beeldende content. Even snel langs de updates scrollen, in een paar seconden willen ze de boodschap begrijpen. Zonder goede beeldende content is de inzet van Instagram advertenties dan ook gedoemd te mislukken. Denk van te voren dus goed over je content.

Inspiratie nodig?

Wij delen graag een paar leuke voorbeelden met jullie.

Herschel verkoopt tassen voor reizigers. Zij leggen de focus op de reiservaring en verwerken hun producten hier heel subtiel in. Geen directe reclame, maar het gevoel dat het gebruik van de producten je moet geven. Deze advertenties leverde Herschel veel positieve reacties op, evenals veel nieuwe volgers. Een fantastisch voorbeeld hoe je meer Instagram volgers kunt krijgen.

Instagram adverteren - Herschel

KLM staat bekend om haar creatieve content en inhakers. Dit levert vrijwel altijd veel leuke reactie op. Een serie van Instagram berichten (en advertenties) gericht op leuke locaties met een knipoog naar KLM had ditzelfde effect. Een hoge engagement als resultaat.

 Instagram adverteren - KLM

Een ander leuk voorbeeld is het betrekken van je Instagram volgers bij je content. Hema Nederland doet dit regelmatig door volgers te vragen hoe hun producten gebruikt worden. Dit levert veel inzendingen op. Dit kun je vooral doen als je merk reeds een hoge likeability opgebouwd heeft.

Instagram adverteren - Hema

welke onderwerpen doen het goed op instagram?

Met platte afbeeldingen kom je op Instagram echt niet meer weg, de beelden moeten tot leven komen en gebruikers inspireren. Een handige tip hiervoor is in te spelen op populaire onderwerpen, zoals reizen, mode en beauty, voeding, sport en huisdecoratie. Ga hier creatief mee om, voor veel producten is wel een passende aansluiting te vinden met deze onderwerpen.

Targeting en doelstellingen

Voor de targeting van de Instagram advertenties kun je gebruik maken van dezelfde targetingopties als bij Facebook adverteren, targeting op basis van gebruikersprofielen en -gedrag. Instagram biedt de mogelijkheid zeer specifiek maar ook breed te adverteren. Brede targeting (bijvoorbeeld alleen geslacht en leeftijd) zet je in voor branding doeleinden en beoordeel je op bereik. Specifieke targeting (bijvoorbeeld combinatie van geslacht, leeftijd, locatie, interesses, gedrag) heeft een minder hoog bereikbaar maar hiermee adverteer je wel dichter binnen de doelgroep. Een doelstelling voor deze targeting is dan ook meer gericht op engagement en ondersteunende conversies.

Welke targetingmethode het beste voor jouw bedrijf werkt kun je het beste testen, testen en testen.

En, wat kun je dan bereiken met Instagram adverteren?

Als je wilt dat jouw doelgroep meer gevoel en betrokkenheid krijgt bij je merk of bedrijf, dan is Instagram een geschikt kanaal om in te zetten.

Instagram advertenties kun je uitstekend inzetten volgens het REAN-model. Ben je nog niet bekend met het REAN-model? Lees hier dan meer.
De REACH-fase van het REAN-model leent zicht uitstekend voor branding doeleinden, zichtbaarheid van je merk, in de ENGAGE-fase richt je advertenties in op interactie en in de NURTURE-fase kun je zicht krijgen op het gebruik van je producten en fans verder inspireren.

Wat levert mijn bedrijf dat allemaal op?

 • Merkzichtbaarheid (branding)
 • Verhoogde brandwaarde
 • Interactie met je doelgroep (meer volgers, likes, comments)
 • Loyaliteit

Daarnaast levert Instagram je ook bezoek op dat geïnteresseerd is in je boodschap en later mogelijk converteert. Consumenten gebruiken anno 2016 namelijk gemiddeld 3 apparaten en raadplegen meerdere media voordat ze over gaan tot een bestelling. We zijn traditioneel gewend om sales alleen aan het laatste interactiekanaal voor de bestelling toe te kennen, de waarde van de eerder geraadpleegde media en apparaten vergeten we hierbij totaal. Kanalen als Instagram zullen niet direct voor veel sales zorgen dus pas je doelstellingen hier op aan en focus op ondersteunende waarde!

Tot slot

Wil je meer weten over Instagram adverteren of juist advies over je content? De consultants van Traffic Builders helpen je graag verder.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
2 Thoughts on Instagram adverteren: content als basis voor je strategie
  Delano
  12 Apr 2016
  7:43pm

  Leuk artikel Barbara, mooi om te zien dat er naast google en Facebook een andere manier van adverteren bestaat die zich op een minder (in)dringende manier toont en een doelgroep kan bereiken. Ik denk dat veel (kleinere) bedrijven zich nog niet bewust zijn van hoe krachtig online media kan werken voor hun “branding”. Jou dienstverlening lijkt daar mooi op in te spelen. Succes met het helpen van deze bedrijven. Groet Delano.

   Barbara Vleeming
   28 Apr 2016
   11:47am

   Hoi Delano,

   Dank voor je leuke reactie. Net als bij Facebook en Google wordt het succes van Instagram adverteren echt bepaalt door de content en de targeting. Passende content en targeting zal leiden tot minder irritatie en meer interactie en engagement met de doelgroep. Het is dus belangrijk dat wij als adverteerders dus altijd écht kritisch kijken naar de aangeboden content en de targeting die wij gebruiken. Instagram is een krachtig en snel medium en kan voor veel bedrijven inderdaad veel betekenen voor hun branding maar absoluut nog meer voor de engagement met de doelgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.