The First Date: deel 2 landingspagina’s

In het vorige deel van mijn blog (die je hier kunt lezen) heb ik het gehad over het belang van een goede eerste indruk met behulp van display advertising. Zo vertelde ik dat het belangrijk is om goed na te denken over de creatives die je gaat gebruiken, je gaat ten slotte ook niet onverzorgd naar een eerste date.

Daarnaast vertelde ik al dat consistentie tussen de banner en landingspagina van belang is. In het tweede deel van het blog geef ik een aantal praktische tips en voorbeelden die je kunt gebruiken om jouw eerste indruk een goede opvolging te geven. Oftewel: Hoe maak je een goede landingspagina?

Geland & nu?

Ok, dus de date is bijna voorbij en je hebt er alles aan gedaan om het beste van jezelf te laten zien. Maar toch spookt er nog één belangrijke vraag door je hoofd, “Hoe ga ik straks afscheid nemen? Een knuffel of misschien toch een klein kusje op de wang?” Wat ga ik doen om het succes van mijn banner op te volgen met een goede landingspagina? Hier heb ik een paar tips voor je:

  • Maak het gemakkelijk om (soft)conversie doelen te bereiken
  • Herhaal USP’s
  • A/B Test landingspagina’s
  • Zorg voor goede tagging
  • Bouw audiences op

Zorg voor een duidelijk doel

Display campagnes met een duidelijk doel leveren veel meer op. Als het doel van de campagne duidelijk wordt in een banner of een landingspagina is het voor de gebruiker veel logischer om dit doel ook te behalen. In een banner en op je landingspagina kun je hiervoor een call to action gebruiken. “Bestel nu”, “Download onze whitepaper”, “Bezoek onze website” etc. Maak de call to action zo concreet mogelijk en zorg dat hij past bij het doel van de campagne. Is het doel van de campagne merk- of naamsbekendheid, dan kun je een CTA gebruiken als: “lees ons laatste blog over de top 10 data trends voor 2017”. 

Maar, voor een merkbekendheid campagne, is een call to action niet persé nodig. Zo laat Chocomel zien met de onderstaande simpele, maar goede advertentie.

Hoe duidelijker de call to action, des de beter weet bezoeker wat hem te wachten staat op de landingspagina en hoe gemakkelijker hij/zij dit doel op de pagina kan bereiken. Vermijd daarom termen als bekijk/bezoek onze website. Zelfs al is het doel van je campagne (of website) het informeren van bezoekers over een bepaald onderwerp, dan kun je nog een betere call to action bedenken dan ‘bezoek onze website’. Denk bijvoorbeeld aan “lees hier meer over hoe wij onze Chocomel de lekkerste maken” of “lees ons laatste blog over de top 10 data trends voor 2017”.

Herhaal USP’s

Behalve dat het belangrijk is om een duidelijk doel te gebruiken, is het misschien nog wel belangrijker om de bezoeker er nogmaals van te overtuigen waarom het behalen van het doel voor hem juist zo belangrijk is.

Dit kun je doen door middel van USP’s (Unique Selling Points). Benoem in een paar punten waarom de bezoeker juist moet kiezen voor jouw product of dienst en waarom het juist voor hem belangrijk is dat hij zich vandaag nog inschrijft voor de nieuwsbrief.

Denk er wel aan dat je niet teveel informatie moet geven op een landingspagina. Teveel informatie (vaak in de vorm van tekst) maakt een landingspagina onduidelijk en onoverzichtelijk. Zorg dat de belangrijkste aspecten van de landingspagina direct opvallen. Denk aan de call to action en de belangrijkste USP’s. Vaak scannen bezoekers een landingspagina, de bezoeker heeft dus geen tijd om lange teksten te lezen.

Mijn tip voor het inzetten van USP’s in een banner/landingspagina; gebruik er minimaal één en maximaal drie. Heb je er meer en wil je weten welke het beste werkt? Test dit dan met verschillende bannersets of landingspagina’s. De opzet ziet er dan ongeveer zo uit:

  • Landingspagina 1: USP: A, B & C
  • Landingspagina 2: USP: A, B & D
  • Landingspagina 3: USP: B, C & D

Op deze manier test je welke van de USP’s het beste werkt voor welke klant. Met de best werkende kun je vervolgens een nieuwe test op zetten door bijvoorbeeld de call to action te veranderen.

A/B Test landingspagina’s

Als je twijfelt over welke pagina je het beste kunt gebruiken als landingspagina kun je dit altijd A/B testen. Stel voor dezelfde banner twee verschillende landingspagina’s in. Zolang je de pagina’s goed tagt, d.m.v. UTM tagging, kun je gemakkelijk de twee pagina’s met elkaar vergelijken in Google Analytics.

Ook als je niet twijfelt tussen twee pagina’s kan het nuttig zijn om een A/B test te maken op de landingspagina. Op deze manier kun je erachter komen wat wel of juist niet werkt. Als je niet weet wat je moet testen dan vind je op ons blog veel bruikbare blogs van mijn conversie optimalisatie collega’s die je hiermee kunnen helpen!

Zorg voor goede tagging

In de vorige alinea stipte ik het belang van een goede tagging (d.m.v. UTM tagging) al aan.

Door de landingspagina’s te voorzien van tags kun je niet alleen data van het moment van tot de klik verzamelen, maar kun je ook zien wat bezoekers vanuit je display campagne doen op je website. Levert jouw campagne bijvoorbeeld heel veel bounce verkeer op? Dan is dit een goede indicatie om je landingspagina te wijzigen. Of zie je bijvoorbeeld dat de bezoekers die via banner A komen gemiddeld 3 pagina’s per sessie bezoeken en de bezoekers via banner B gemiddeld slechts 1,5? Dan kun je je campagne hierop optimaliseren.

Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk om gebruik te maken van goede tagging. Het liefst van UTM tagging. Hiermee kun je de data die je nodig hebt gemakkelijk terugvinden in Google Analytics.

Weet je nog niet hoe je jouw campagnes moet taggen? Maak dan gebruik van de taggingsheet van mijn collega Tije Vlam.

Bouw audiences op

Niets is zo zonde als na een leuke eerste ontmoeting weglopen zonder telefoonnummer, want hoe moet je dan afspreken voor een volgende date? Nu zijn we hier in de wereld van display advertising wat brutaler in en slaan we vaak automatisch cookies op, zodat we je later kunnen terugvinden en kunnen vragen om die date.

Rest ons adverteerders alleen nog de taak om die tweede date zo aantrekkelijk mogelijk voor je te maken, door een goed voorstel te doen!

Hiervoor moet je verschillende doelgroepen aanmaken. De één houdt nu eenmaal van naar de bioscoop gaan en de andere wil op tweede date graag avontuurlijk muurklimmen. Hiervoor maak je verschillende doelgroepen aan op basis van het gedrag op de website. Maak hiervoor zoveel mogelijk verschillende doelgroepen aan, je weet maar nooit wanneer welke doelgroep van pas kan komen  voor een nieuwe campagne.

Voorbeelden van landingspagina’s

Zo, nu je handvatten hebt om goede landingspagina’s op te zetten, is het tijd om te kijken naar wat voorbeelden. Hiervoor heb ik screenshots gemaakt van banners die ik de afgelopen tijd tegen ben gekomen en waar ik expres op heb geklikt, om de landingspagina te bekijken. Per banner/landingspagina combinatie heb ik een aantal tips & tops waarvan iedereen kan leren.

Keep it simple

Deze banner van de amerikaanse hostingpartij GoDaddy is erg simpel, maar sterk. De boodschap: er lopen meerdere John Smiths rond met vele gezichten. Registreer direct jouw domeinnaam zodat het internet jouw John Smith kan leren kennen.

Als je vervolgens op de landingspagina komt, kun je direct kijken of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Met daaronder een veld met de belangrijkste USP’s om jouw domein bij GoDaddy te registreren.

Maar wel duidelijk

Net als de banner van GoDaddy is de onderstaande banner van Shell zeer clean, wat altijd erg prettig is. Echter ontbreekt hier een essentieel onderdeel. Namelijk waarvoor moet ik me opgeven voor 31 mei?

Zodra je op de banner klikt, zie je gelukkig wel direct waar het omgaat. Namelijk om solliciteren voor het Shell Graduate Programma.

De landingspagina kan echter wel wat verbetering gebruiken. Op het eerste gezicht staat er naar mijn mening veel te veel tekst. Als je iets verder naar beneden scrollt, staat er een video over het sollicitatieprocess en waarom je zou moeten solliciteren. Persoonlijk zou ik deze video boven de vouw van de website zitten. Potentiële sollicitanten hoeven dan niet een ‘saaie’ tekst te lezen, maar kunnen direct de video bekijken en bepalen of solliciteren interessant is.  

Topics

Tot slot nog een laatste voorbeeld van de Persgroep. Zij lanceerden een app genaamd “topics” waarbij gebruikers artikelen van meerdere Persgroep kranten & websites kunnen lezen in één app. Daarvan zag ik de onderstaande banner:

Wederom sterk hoe clean deze banner is. Daarnaast vind ik de call to action “probeer gratis” goed gekozen. Het doel is direct duidelijk en de bezoeker weet wat er van hem/haar verwacht wordt. De USP die wordt genoemd “gratis voor abonnees” is prima, alleen is het niet duidelijk voor abonnees waarvan?

De landingspagina is erg clean en duidelijk ingestoken met het doel: het afsluiten van zoveel mogelijk proefabonnementen. Het enige wat nog ontbreekt zijn de USP’s.

Tot slot doen ze de utm tagging zeer netjes: &utm_source=krantnl&utm_medium=display&utm_content=billboard_970x250&utm_campaign=topics_2017&dclid=CIbAuOrTg9QCFcOadwodruELGw&otag=vace5e

Op die manier kunnen ze goed bijhouden welk kanaal de meeste nieuwe abonnees oplevert en welk kanaal voor het beste kwaliteit verkeer zorgt.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blogreeks een duidelijk beeld hoe je een goede indruk kunt maken met het inzetten van display advertising. Door het (laten) maken van goede aantrekkelijke creatives en het ontwikkelen van sterke landingspagina’s. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog, laat dan een reactie achter in de comments.