UTM Tagging: de beste taggingsheet voor Google Analytics (gratis!)

Geüpdatete in april 2022 naar aanleiding van nieuwe UTM parameters.

De dag waarvan je wist dat hij zou komen is hier… mijn derde blog over UTM tagging. Inderdaad: hét blog waarin ik bespreek waarom ik denk dat iedereen onze UTM taggingsheet voor Google Analytics moet gebruiken! Maar wacht, er is meer…  (en dit is waar de meesten van jullie op afkwamen:) in dit blog geef ik onze UTM taggingsheet gratis (!!) weg. Beloofd is beloofd! Zie het als mijn kerstkado voor jou.    

Dé Google Analytics UTM Taggingsheet
Dit is ‘m dan! Nou ja, dit is een screenshot van de Google Analytics UTM taggingsheet, qua  concept gebaseerd op eerdere versies van diverse (ex-)collega’s. De echte UTM taggingsheet vind je onderaan deze pagina! (Je zou bijna denken dat ik het er om doe he?!)
Het is inderdaad een flinke (brede en hoge) spreadsheet. Dit is natuurlijk de meest complete XXL editie. In de praktijk kan het handig zijn om bepaalde rijen of kolommen te verbergen, dat doe ik zelf soms ook.

Waarom een UTM taggingsheet?

In mijn vorige blog (het tweede deel in de UTM tagging serie) behandelde ik de 15 spelregels voor goede UTM tagging. Mocht je deze nog niet gelezen hebben, doe dat dan snel want dat maakt het werken met deze tagging sheet alleen maar duidelijker. Voor nu wil ik spelregel 14 uitlichten: Automatiseer wat je kunt automatiseren. Het beste hulpmiddel daarbij is een UTM taggingsheet. Want daarmee voorkom je heel gemakkelijk de meest voorkomende fouten (zie ook mijn 1e blog over UTM tagging).
Wellicht ten overvloede, maar volgens mij heeft goede UTM tagging drie belangrijke eigenschappen: herkenbaarheid, eenduidigheid en consistentie. Deze sheet helpt vooral snel met het makkelijker bewaken van de gewenste (lees: vereiste) consistentie. Maar deze sheet doet meer!

Wat doet deze UTM Tagginsheet?

Kort gezegd heeft deze UTM taggingsheet vijf belangrijke functies, waardoor hij je helpt met het goed taggen van al je links en uitingen. Dit zijn ze:

1. Overzicht =+ Consistentie

De spreadsheet geeft een overzicht van alle tot nu toe getagde links. Dit draagt bij aan de consistentie.

2. Inzicht in vereisten

De spreadsheet geeft inzicht in welke mogelijke tags er gebruikt kunnen worden. Daarnaast kun je geen link genereren zonder de verplichte tags te hebben ingevuld. Zo wordt consistentie en een juist gebruik afgedwongen.

3. Grenzen stellen = strategie bewaken

De spreadsheet beperkt de gebruiker actief in het aantal mogelijkheden voor met name de parameters bron en medium. Deze beperkingen kunnen uiteraard centraal worden vastgesteld en zorgen ervoor dat bron en medium bij elkaar kloppend zijn. Voor display kunnen standaardformaten worden ingesteld, en ook deze worden dan direct aangeboden als enige opties.

4. Consistente FORMATTERING

De spreadsheet zorgt voor een goede en eenduidige verwerking van de parameters. Zo worden hoofdletters en spaties omgezet naar kleine letters en mintekens (-). Of, indien je aangeeft Mailchimp te gebruiken, een underscore. Dit laatste is omdat Mailchimp niet goed met de het mintekens om kan gaan ( Juan, bedankt voor de tip!).

5. Samenwerken in de cloud

De UTM taggingsheet staat online. In de cloud ja. Nu is dat anno 2016 an sich natuurlijk niets nieuws meer. Maar het heeft grote voordelen. Voorheen gebruikten wij (en dat doen teveel mensen nog steeds) een Excel variant van deze sheets. Lange tijd waren de mogelijkheden van Excel net iets uitgebreider (of in elk geval vertrouwder) dan die van Google Spreadsheets. Maar de mogelijkheden zijn (zeker dankzij Google Scripts) allang geen belemmering meer. En het feit dat de sheet nu altijd voor iedereen beschikbaar is én zelfs tegelijkertijd gebruikt kan worden is een groot voordeel. Sterker nog: hét argument om over te stappen.

Hoe werkt de UTM Taggingsheet?

Mocht je nou een aantal dingen willen aanpassen naar je eigen wensen… dat kan. De sheet, zoals ik hem deel is in alleen-lezen modus. Wat betekent dat je in de door mij gedeelde versie niet zoveel kunt. Maar als je in er een kopie van maakt, welke je in je eigen Google Drive opslaat, dan kun je helemaal losgaan. Om je hierbij te helpen zal ik van een aantal belangrijke functies toelichten hoe ze werken.

Eigen kopie maken

Laat ik bij het begin beginnen. Maak eerst je eigen kopie (Let op, dit kan alleen als je bent ingelogd met een Google account). Dit kan via het menu Bestand (File):

Howto: Copy a Google spreadsheet

Je krijgt vervolgens dit scherm:
Howto: Copy a Google spreadsheet - screen 2

Als je een eigen kopie hebt gemaakt kan ik natuurlijk niet meer zien wat je met de sheet doet (en terecht!), maar ik zou het echt supertof vinden wanneer je het me laat weten als je toffe nieuwe aanpassingen en toepassingen hebt gemaakt. Ik hoop dat ik daar weer van kan leren, of dat jullie me op ideeën voor nieuwe toevoegingen/aanpassingen/verbeteringen brengen. Je bent het natuurlijk niet verplicht, het was immers een kadootje.

Indeling

Onder in de zojuist door jou gekopieerde UTM sheet zie je dat deze bestaat uit 4 tabbladen: UTM  Creator, Sources, Setup en UTM Tagging Strategie (+Uitleg).

 Sheets of the UTM Tagging Sheet: UTM Creator, Sources, Setup & UTM Tagging Strategie

Het eerste blad is de daadwerkelijke UTM Creator. Dit is, zoals ze bij MTV Cribs zouden zeggen, ‘where the magic happens’. De master bedroom zeg maar. Op dit tabblad zal je straks al je links taggen. Precies zoals je het voor je zag, precies conform je eigen UTM-strategie.

Op het tweede tabblad kun je je media en bronnen definiëren. In het medium veld krijg je als gebruiker de keuze uit een aantal opties.
Dropdown with Medium options
Deze opties zijn vastgelegd op het Sources tabblad in de bovenste regel. Deze komen zoveel mogelijk overeen met de standaardkanaalgroepering in Google Analytics. Let op, als je hier een extra medium toevoegt of een bestaand medium wijzigt zul je dit ook moeten doorvoeren in het bijgesloten script (waarover later meer). De bronnen die bij een specifiek medium horen (en elke bron hoort bij een specifiek medium) staan onder de media gedefinieerd. Let op, deze beginnen vanaf regel 3. Regel 2 kun je wel vullen, maar dat zal niet worden meegenomen. Technisch gezien kan dat wel, maar ik heb deze keuze expres gemaakt om het onderscheid duidelijk zichtbaar te houden.

Het Tabblad Sources
Het Tabblad Sources

Op het derde tabblad staan een aantal velden die ik gebruik voor de instellingen op het eerste blad. Hier vindt je de Taalopties, de keuzeopties voor de Mailchimp instelling en de beschikbare formaten voor display uitingen.

En op het laatste tabblad vind je nog een paar tips over het gebruik van de sheet, en welke info je volgens mij zou moeten vastleggen voor je UTM-strategie. Hoewel je hier op termijn niet vaak naar zal kijken is het slim om dit bij de sheet op te slaan, dan heb je gelijk een centrale plek voor deze info.

Medium opties

De Medium opties die getoond worden, worden zoals gezegd uitgelezen uit het Sources tabblad. Deze worden in de kolom getoond doormiddel van de standaard validatie-optie. Deze optie vindt je onder het menu-item Gegevens (Data).  Deze functie gebruik ik ook om de Taal en Mailchimp instellingen te tonen.
De optie Gegevens-validatie

Bronnen opties gelinkt aan media

Zodra je een medium hebt geselecteerd verschijnt er in het Bron veld de optie om een bijpassende bron te selecteren. Dit kan helaas niet met dezelfde standaard functie voor validatie. Daarbij kun je namelijk niet die gewenste afhankelijkheid (toon enkel de bronnen onder het gekozen medium) aangeven. En dus maak ik hierbij gebruik van een script. Dit kun je inzien (en eventueel aanpassen) via de script editor. Deze vindt je in het menu onder het kopje Extra (Tools).

Go to the Script-editor

Als je de script editor opent zie je dat deze sheet momenteel gebruik maakt van 1 script: Code.gs.
Script editor: onEdit Function
En hierin staat momenteel 1 functie: onEdit(). Deze functie wordt dus elke keer aangeroepen zodra je een cel bewerkt. Ik heb de code zoveel mogelijk voorzien van commentaar-regels om duidelijk te maken hoe het werkt. Als wie hier verder mee wil experimenteren, er is genoeg info over Google Scripts te vinden online. In deze code doe ik drie belangrijke dingen:

  • Weergeven van Bronnen passend bij een Medium. Als je dus bronnen en media aanpast in het tabblad Sources moet je dat hier ook doen!
  • Weergeven van Display Formaten onder Content zodra je Display als Medium kiest.
  • De Taalinstelling en Mailchimp instellingen met elkaar laten mee veranderen.

In dit script, hoe kort het ook is, zit eigenlijk een groot deel van de met deze sheet te behalen winst: het makkelijk tegengaan van de voor rapportage en analyse verschrikkelijke wildgroei aan media en bronnen.

Met de toevoeging van scripts kun je ook gemakkelijk snel nieuwe geavanceerde functies toevoegen. Dit is waar je snel maatwerk kun maken van je eigen UTM taggingsheet. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een waarschuwing te tonen als iemand bepaalde links wil taggen (bijvoorbeeld van pagina’s die achter een login of in de betaalstraat zitten). Het is ook mogelijk om de ingevoerde link direct weer te wissen.

Misschien wel de belangrijkste functie van deze hele UTM taggingsheet: de functie in de kolom Te Kopieren Link. In deze kolom wordt met behulp van deze functie de getagde link gegenereerd. Een versimpelde versie vindt je in de kolom ernaast. Daarin staat alleen het UTM-parameter gedeelte.

Functie om de URL te genereren.
Hoewel ik denk dat deze functie zichzelf redelijk wijst (hij lijkt groter dan hij is) neem ik hem toch even door.

  • De functie geeft geen link terug zolang je de verplichte velden (basislink, medium, source en campaign) niet hebt ingevuld.
  • Daarnaast checkt hij of er al queryparameters in de basislink zitten aan de hand van het vraagteken. Als dit zo is begint het UTM stuk met een &-teken. Anders gewoon met een vraagteken.
  • De functie toont de optionele UTM-parameters natuurlijk alleen aan wanneer hier iets is ingevuld.
  • Tenslotte worden alle parameters omgezet naar kleine letters en worden de spaties en andere rare tekens vervangen door mintekens of underscores (afhankelijk van de Mailchimp instellingen).

(Drumroll please…) Hier is hij dan, eindelijk! Vanaf nu zal het taggen van je links nooit meer hetzelfde zijn.  Of beter nog: Google Analytics zal nooit meer hetzelfde zijn. Als jij op weg wilt naar schone en overzichtelijke acquisitie-rapportages, dan vul je het onderstaande formulier gelijk even in. Maar wacht! Ik kan je niet beloven dat alles er beter van wordt. Je zult het namelijk zelf moeten doen. Maar met deze sheet, wordt het écht, écht makkelijker. Dus: Wacht niet langer en klik op de link!

Traffic Builders UTM Taggingsheet

Maak de sheet persoonlijk!

Voor onze eigen klanten leveren we regelmatig varianten op van deze UTM taggingsheet op basis van hun wensen en de eisen van onze eigen consultants. En daarom wil ik je bij deze ook graag nog vier ideeën geven  van hoe je deze sheet voor jou persoonlijke situatie zou kunnen verbeteren:

Met behulp van de Bitly API is het mogelijk om je uiteindelijke link gelijk, in de sheet, om te laten zetten tot een Bitly-link. Weet je nog, spelregel 14: Automatiseer wat je kan automatiseren?!

 Voeg custom tags toe

Er zijn natuurlijk maar 5 officiële UTM tags. Maar met behulp van aangepaste dimensies en Google Tag Manager vang je gemakkelijk nog meer custom URL-tags af. En deze kun je natuurlijk ook gelijk in je taggingsheet inbouwen. Again… spelregel 14!

Gamify je UTM taggingstrategie

De sheet genereert zelf ook data! Wie tags de meest links? Wie maakt daarbij de minste fouten? Wie verdient de titel UTM Ninja? Het goed taggen van links kan nog zo veel leuker…

Van campagnenaamgeving naar campagnenaam-bouwer

Als je een stramien hebt vastgelegd voor de naamgeving van je campagnes, kun je deze ook opbouwen in de sheet. Het huidige ene veld Campagne kun je gemakkelijk vervangen voor bijv. 4 velden (marketingfase, campagnetype, naam, periode). Je kunt de opties voor deze velden natuurlijk ook al vast leggen en zo overal met dropdown boxes werken.

Tot slot

Hoewel ik er persoonlijk van overtuigd ben dat we je hierbij de momenteel beste UTM taggingsheet cadeau doen, geloof ik zeker dat het altijd beter kan. Met jouw hulp kunnen we de sheet hopelijk nog beter maken. Dus heb je ideeën?
Met deze woorden sluit ik deze driedelige blogserie over UTM tagging af. Ik ben benieuwd naar jullie feedback, vragen en ideeën. Ik hoor heel graag van je, bijvoorbeeld via het reactieformulier hieronder! Happy Tagging!

Tevens gepubliceerd op Frankwatching.com.