UTM tagging: wat is het en hoe moet het niet?

Geüpdatete in april 2022 naar aanleiding van nieuwe UTM parameters.

Ik krijg regelmatig vragen van klanten die op zoek zijn naar manieren om de resultaten van hun inspanningen op de verschillende (online) kanalen inzichtelijk te maken in Google Analytics. En dat is heel begrijpelijk, want je kunt je inspanningen pas goed optimaliseren als je weet wat werkt en wat niet.  Dé manier om de effecten van al je marketingkanalen inzichtelijk te maken is UTM tagging. De komende blogs zal ik UTM tagging van A tot Z bespreken. 

Maar wacht! Er is meer! We bespreken dit onderwerp niet alleen, maar we geven ook het (volgens ons) beste hulpmiddel voor goede tagging: de Traffic Builders UTM Tagging sheet, gratis weg. Gratis!

Waarom deze serie, en waarom iets gratis weggeven zul je je wellicht afvragen? Omdat ik blij word (en mijn collega’s met mij) als ik goede UTM tagging in de praktijk tegenkom. Geloof me, van goede URL tagging wordt iedereen blij…

  • Omdat je als online marketeer gemakkelijk kunt zien wat de effecten zijn van je campagnes
  • Omdat je als marketing manager direct inzichtelijk kunt maken welke kanalen goed presteren
  • Omdat je als conversie optimalisatie specialist gemakkelijk kunt a/b testen
  • Omdat je als designer gemakkelijk antwoord krijgt op de vraag welke uitingen werken
  • Omdat je als webanalist gemakkelijk goed bruikbare segmenten kunt maken
  • Omdat je als e-mail marketeer snel ziet of je gezwoeg op die perfecte mail lonend is
  • Omdat ik zo nog wel even door kan gaan…

Dus wacht niet langer, lees lekker verder en ga vandaag al aan de slag met nog betere inzichten voor morgen! En mocht je denken: “Dat doen wij allang prima”… scroll dan gelijk naar de sectie Hoe herken je slechte tagging voor voorbeelden van veel voorkomende fouten en problemen, dan zie je direct of ook jij je statistieken kunt verbeteren.

Wat is UTM Tagging?

UTM tagging (Urchin Tracking Module) is een vorm van URL tagging voor Google Analytics waarbij UTM tags aan een link toegevoegd kunnen worden met als doel het inzichtelijk maken van de resultaten van marketingcampagnes. UTM Tagging is in het leven geroepen door Urchin, de maker van Urchin Analytics. Deze software werd na overname bekend als Google Analytics.

De UTM tags achter de URL van links naar (landings)pagina’s sturen extra informatie mee naar Google Analytics om zo meer inzicht te krijgen over waar bezoekers vandaan komen. Deze tags (het zijn er in totaal acht) zijn bedacht vanuit een marketingperspectief en zetten dan ook aan tot campagnegericht denken.

UTM Tags zijn de Google Analytics variant van URL tagging. Elk Analytics systeem (denk aan Piwik, SnowPlow, Digital Analytics, Mixpanel etc.) kent een vorm van URL tagging. En hoewel wij in dit blog gefocust zijn op de UTM tagging in lijn met Google Analytics is de besproken methode ook bruikbaar met elk willekeurig ander systeem voor URL tagging.

De 8 UTM Tags

Google Analytics 3/Universal Analytics (UA) kent vijf verschillende UTM tags of parameters. Google Analytics 4 (GA4) kent er drie extra, wat het totaal op acht brengt. In de tabel hieronder staan ze alle acht kort toegelicht:

utm_medium Het medium waarlangs je de bezoeker naar binnen haalt. Het meest generieke niveau.
utm_source De bron van herkomst: waar komt de bezoeker vandaan? Terug te vinden in Google Analytics als Bron (Source). De bron moet altijd passen bij (of vallen onder) het medium.
utm_campaign De campagne waarbinnen je de link deelt.

Tip: Leer jezelf aan altijd in campagnes te denken. Echt, alles is onderdeel van een campagne.
utm_term ‘Officieel’: het keyword waarmee je bezoekers binnenlokt. Maar deze variabele is niet verplicht en kan ook goed gebruikt worden voor andere opties. Maar ook dan geldt: Alleen conform de gemaakte afspraak.
utm_content Oorspronkelijk bedoeld om de aangeklikte inhoud te omschrijven. Wordt in de praktijk vaak gebruikt om bijvoorbeeld a/b groepen te onderscheiden. Of, bijvoorbeeld bij display, om het formaat van de uiting/banner te taggen.
utm_source_platform* Het platform binnen de bron van herkomst (source) waar de bezoeker vandaan komt. Wordt dus gebruikt voor het differentiëren van verschillende platformen.
utm_creative_format* Het type creative dat de bezoeker naar de webpagina heeft gebracht.
utm_marketing_tactic* Het targeting criterium dat gebruikt wordt in de betreffende campagne.

* Alleen beschikbaar in Google Analytics 4

Al deze parameters kunnen onafhankelijk van elkaar gebruikt worden om extra informatie mee te sturen naar Google Analytics. De acht verschillende parameters komen automatisch terug in Google Analytics als standaard dimensies. De UTM parameters kunnen achter elke URL worden geplakt. De Google Analytics scripts zullen dit automatisch herkennen en deze parameters opslaan in de bijbehorende dimensies. Deze parameters worden in principe op sessieniveau opgeslagen in Google Analytics.

Wij van Traffic Builders beschouwen de eerste drie (medium, source en campaign) eigenlijk altijd als verplicht minimum. De andere 5 (term, content, source platform, creative format en marketing tactic) zijn optioneel. Om dit te illustreren een volgt  nu een fictief voorbeeld.

Onze herfstactie*

Stel, we zouden bij Traffic Builders ons UTM Tagging sheet verkopen. Omdat het herfst is en de bomen om ons heen nog maar half in het blad staan, leek het ons toepasselijk om 50% korting te geven bij afname van deze sheet. Deze actie staat natuurlijk op onze website, maar om meer mensen hierop te attenderen, deelt deze ook via onze Facebook-pagina en onze email nieuwsbrief.

De link die we op Facebook plaatsen ziet er als volgt uit:

http://www.traffic-builders.com/herfstactie?utm_source=facebook&utm_medium=social& utm_campaign=activate_herfstactie

In de nieuwsbrief staat de actie verscheidene keren vermeld. Met twee banners, 1 bovenaan en 1 onderaan. En ook nog in een tekstje halverwege. Op de bovenste banner staat heel groot “Nu 50% korting” en op de banner in de footer staat “UTM sheet: halve prijs”. De link van de top banner ziet er als volgt uit:
http://www.traffic-builders.com/herfstactie?&utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=activate_herfstactie&utm_term=50procent-korting&utm_content=top-banner

* Wellicht ten overvloede: dit betreft een fictief voorbeeld. Er loopt geen 50% kortingsactie voor de UTM tagging sheet van Traffic Builders. We geven deze in het laatste deel van deze blogserie namelijk gewoon gratis weg!

Herken de 3 basiseigenschappen van goede UTM Tagging

De grootste uitdaging bij UTM tagging zit hem in het waarborgen van de drie eigenschappen van goede tagging: Herkenbaarheid, Consistentie en Eenduidigheid. In het vervolg van deze blogserie zullen we dieper ingaan op deze drie eigenschappen en hoe deze altijd gewaarborgd kunnen worden, zélfs binnen grote organisaties waarin meer mensen zich bezighouden met tagging. Maar eerst zal ik een paar voorbeelden geven van hoe het niet moet, opdat je meer gevoel krijgt waarom goede tagging belangrijk is en om je eigen tagging te kunnen beoordelen. Dit zijn realistische voorbeelden van echte klanten die enkel dienen ter lering ende vermaeck. Wees gerust, de data zijn geanonimiseerd (we geven nooit data van onze klanten weg) en al deze klanten hebben hun tagging inmiddels, mede dankzij onze tagging sheet, op orde (we laten onze klanten nooit in de kou staan).

Je kunt UTM tags gemakkelijk terugvinden in de acquisitie rapporten van Google Analytics

De beste plek om te kijken of UTM tagging op een correcte manier gedaan wordt, is door in Google Analytics naar je Acquisitierapporten te kijken. Voor de verschillende UTM tags kun je natuurlijk terecht in de verschillende rapporten. Mijn beginpunt is altijd het Bron/Medium rapport. De reden daarvoor is dat ik ervan overtuigd ben dat voor de meeste websites het lijstje media beperkt kan worden tot ongeveer 10.

De lijst met bronnen loopt vaak sneller op (vooral door de verschillende verwijzingen en affiliates), maar ook die zou met de juiste aanpak overzichtelijk moeten blijven.

Ook de verschillende rapporten op basis van campagnes verdienen natuurlijk de nodige aandacht. Want ook hierbij kan veel misgaan, maar de lijst met campagnes zou (ten opzichte van de lijst met bronnen en media) veel groter moeten zijn omdat deze veel specifieker zijn.  Ik herhaal het voor de zekerheid nogmaals: elke inspanning is onderdeel van een campagne. In deel 2 van deze serie zal ik verder induiken op de naamgeving van campagnes, nu is het tijd voor voorbeelden!

Voorbeeld 1: Onherkenbaarheid en het gebrek aan eenduidigheid.

In dit lijstje zien we verschillende dingen misgaan. Dit screenshot is een uitsnede van het Bron/Medium rapport.

voorbeeld-1-onherkenbaarheid-en-het-gebrek-aan-eenduidigheid

Media

De verschillende media laten zich nog redelijk goed onderscheiden. Zo herkennen we allemaal organic, referral en email. Die verdienen een sticker.

Echter, we zien in de lijst ook SMC, BAC en TXT terugkomen. Qua consistentie zit het wel goed, maar toch ben ik van mening dat hier sprake is van onjuiste tagging. Ik vermoed dat hier met SMC verwezen wordt naar het SMC-model (zie dit artikel op Frankwatching) maar het kan ook staan voor Social Media Campagne. Om terug te grijpen op de 3 eigenschappen van goede tagging, in dit geval zijn zowel de herkenbaarheid en de eenduidigheid onvoldoende. Nu hoor ik mensen wel eens zeggen: “Ja, maar wij weten wat het betekent.” Mijn reactie daarop is dat dat fijn is, maar dat dat niet zo gaat blijven. Organisaties veranderen, mensen komen en gaan, partners veranderen en voor je het weet zit je met een probleem.

Onafhankelijk van het feit of hier verwezen wordt naar het SMC-model of een social media campagne, beide zijn geen medium. Het medium zou hier bijvoorbeeld social of socialmedia moeten zijn. Dat is herkenbaar en eenduidig tegelijk.

Bronnen

Kijken we van de vier besproken bron/medium combinaties vervolgens ook nog naar de bron, dan zien we dat het met de consistentie wederom wel goed zit. Maar Facebook_#_xxxx_Display lijkt meer op een campagnenaam dan op een bron. De bron zou hier gewoon Facebook moeten zijn. Door de gebruikte opzet kun je immers nooit meer al je Facebook inspanningen gezamenlijk inzichtelijk maken (binnen Google Analytics). In dit geval blijkt de campagne gevuld te zijn met xxxx_Display. Los van het feit dat deze info dubbel in het systeem staat, betekent het ook dat de campagne-parameter meer generiek is dan de bron, terwijl het juist andersom zou moeten zijn. Je kunt bronnen immers bij elke campagne hergebruiken. Terwijl je meestal niet je campagnes hergebruikt als je een nieuwe bron hebt.

Meer over wat je nu in welke parameter kwijt kunt en welke opzet wij hierin adviseren zal ik in deel 2 van deze blogserie bespreken. Voor nu kijken we naar nog twee voorbeelden van veel voorkomende problemen en hoe je deze kunt herkennen in je eigen Analytics.

Voorbeeld 2: Een typefout is snel gemaakt.

voorbeeld-2-een-typefout-is-snel-gemaakt

Nog een voorbeeld; een typefoutje (zie de extra slash / achter nieuwsbrief) is zo gemaakt, en plots zit je met weer een extra bron opgescheept. In dit geval is er dus sprake van onvoldoende consistentie.

Daarnaast is te zien (wederom hamer ik op consistentie) dat het gebruik van hoofdletters varieert van bron tot bron.

Dit voorbeeld illustreert dan ook erg mooi waarom het een goed idee is om hulpmiddelen zoals een tagging sheet te gebruiken bij het taggen van je links. Voor perfecte handmatige tagging is namelijk heel veel discipline en focus nodig, terwijl een tagging sheet bijvoorbeeld automatisch alle output kan omzetten naar kleine letters. Meer over het gebruik van hulpmiddelen (en het volgens ons beste hulpmiddel) zullen we bespreken in deel 3 van deze serie.

Voorbeeld 3: inconsistentie en discipline.

Tot slot van dit blog nog een laatste voorbeeld. In het onderstaande plaatje (wederom van het Bron/medium rapport) is te zien dat e-mail zowel als medium als als bron gebruikt wordt. E-mail is natuurlijk een medium en zou nooit als bron gebruikt moeten worden. Stond er nu nieuwsbrief / email dan had ik niets gezegd. Een dergelijke verwarring kan natuurlijk een keer gebeuren, het blijft immers mensenwerk. Echter, met de juiste tools en discipline kun je gemakkelijk voorkomen dat je data ‘vervuild’ raakt door zulke foutjes.

voorbeeld-3-inconsistentie-en-discipline

Daarnaast zien we dat het hele rapport hier een lijst van 394  verschillende bron/medium combinaties omvat. Een dergelijke grote lijst is natuurlijk goed mogelijk, maar vooral bij grote websites (of bij selectie van een lange periode in Google Analytics). Maar in negen van de tien gevallen is het een teken dat consistentie en discipline in de tagging ontbreken. In de praktijk zie ik vaak dat veel verschillende mensen zich binnen een bedrijf bezig houden met UTM tagging, maar dat een gezamenlijke aanpak hierin ontbreekt. En dat is zonde, want het beste middel om echt orde te kunnen scheppen in analytics data is een breed gedragen structuur. Dus: marketeers, online marketing managers, content creators, social media managers, analisten, en programmeurs: verenigt u!

Bewustwording: begin vandaag nog met betere Tagging!

Ben jij ook niet als enige in je organisatie verantwoordelijk voor de UTM tagging, deel dit blog dan met je collega’s. Ik geloof namelijk dat bewustwording een goed begin is op weg naar betere tagging.

Vanuit die gedachte zou ik je ook willen uitnodigen om na de volgende alinea direct naar je Google Analytics account te gaan, om als eerste het bron/medium rapport te openen en eens eerlijk te kijken naar hoe schoon jouw statistieken zijn. Ik hoor graag van je of je mijn verhaal herkent of waar je tegen aanloopt omtrent UTM tagging. Je vragen, opmerkingen en ontdekkingen kun je hieronder kwijt via het reactieformulier.

In het volgende deel van deze blogserie zal ik dieper in gaan op de spelregels voor goede UTM Tagging. Want hoe zit het eigenlijk met de opbouw van de campagnenaam en de benoeming van bronnen en media in relatie tot de standaard kanaalgroepering in Google Analytics? Dat vertel ik je binnenkort!