Zoekmachine-optimalisatie en het belang van webteksten

Een bewerking van het artikel ‘Why quality content is key for search engines’ door Fredrick Marckini, CEO van het Amerikaanse zoekmachine optimalisatie & -marketing bureau I-Prospect, naar aanleiding van de Search Engine Strategies Conference in New York, februari 2005.
Update: dit blog is flink verouderd, maar daarom niet minder leuk om te lezen. Al sinds 2001 hebben we de ambitie om de beste te zijn én te blijven. Daarom zorgen wij voor optimale kennis van ons vakgebied. Meer lezen over zoekmachine marketing? Klik dan hier. 
Hoe heeft het onderwerp ‘webteksten’ een plaats op de agenda van de Search Engine Strategies Conference in New York veroverd? Omdat websites die een hoge positie in de zoekmachines hebben dikwijls veel kwalitatief goede webteksten bevatten.
Een van de meest logische, doch evenzo vaak over het hoofd geziene factoren die van invloed zijn op uw positie in de zoekmachines is kwalitatief goede webteksten. In de praktijk komen we echter een verrassend hoog aantal bedrijven tegen dat op basis van minieme webpagina ´s met vrijwel uitsluitend afbeeldingen een hoge positie in de zoekmachines denkt te kunnen bewerkstelligen. Een desillusie zo blijkt: zonder kwalitatief goede webteksten redt u het simpelweg niet, zeker waar het de meer populaire zoektermen betreft.
Zoekmachine-optimalisatie regel 1
Vergeet de aanbevelingen van uw designer gerust als u niet alleen een grafisch aantrekkelijke, maar bovendien vindbare, winstgevende website beoogt. De nummer 1 regel van zoekmachine-optimalisatie is nog altijd: zonder kwalitatief goede webteksten wordt u niet gevonden. Een ware nachtmerrie voor het gros van het ‘designvolk’ onder ons, aangezien de creatievelingen dikwijls emotie in afbeeldingen en andere grafische elementen prefereren boven tekst. Toch is dit op z ´n minst ‘bizar’ te noemen, aangezien meerdere studies onomstotelijk hebben aangetoond dat designer eerder een ‘satisfier’ dan ‘dissatisfier’ is. Met andere woorden: men zal zich eerder aangesproken voelen door een aantrekkelijk design dan afknappen op een minder aansprekend design.
‘Een goed voorbeeld hiervan is de website van één van onze bevriende relaties, ZBC.nu van ZBC Consultants te Ede. De eigenaar en oprichter Wiebe Zijlstra gelooft heilig in het principe dat webteksten verreweg de meest belangrijke factor is en ver boven design staat op de ranglijst van belangrijke factoren bij website-ontwikkeling. De in totaal bijna unieke 5000 bezoekers die per dag op het ZBC.nu en aanverwante business portals komen en de bijna 8000 nieuwsbriefleden van de diverse portals onderschrijven deze stelling’, aldus Wolter Tjeenk Willink, zoekmachine-optimalisatiespecialist en oprichter van Traffic Builders.
Webteksten en conversie: wat is het verband?
Door in kwalitatief hoogwaardige, tekstuele webteksten te voorzien kan een website niet alleen betere posities in de zoekmachines verkrijgen, maar tevens de conversieratio van de website verbeteren. De vraag is echter: wanneer zijn webteksten dusdanig kwalitatief hoog dat ze een bijdrage leveren aan zowel de posities in de zoekmachines als de conversie van de website?
Tijdens de Search Engine Strategies Conferentie werd een panel geformeerd dat als doel het het vaststellen van de eisen aan kwalitatief goede webteksten, met als primair doel het verbeteren van de posities in de zoekmachines en secundair het bijdragen aan de conversieratio van de website. Ondanks het tijdstip waarop het panel werd gehouden, was dit deel van de conferentie één van de best bezochte van het gehele evenement.
Kent Lewis van Anvil Media gaf het startsein voor de conferentie met een business case over de creatie van webteksten voor de site Melanoma.com. Het primaire doel van deze website is te voorzien in educatie op het gebied van de medische conditie melanoma, secundair diende aandacht besteed te worden aan de behandeling ervan. Kent gaf een toelichting op de stappen die doorlopen werden tijdens het schrijven van de webteksten:

 • Identificeer de meest voorkomende vragen van patiënten middels interviews;
 • Structureer de webteksten in onderwerpspecifieke categorieën en bouw indien nodig meerdere structuurniveaus in;
 • Optimaliseer de webteksten voor een goede vindbaarheid in de zoekmachines en draag zorg voor een optimale interne linkstructuur en webpagina-specifieke invulling van de metatags en title.

Kent gaf tevens openheid van zaken over enkele uitdagingen die tijdens dit process moesten worden aangegaan. Denk hierbij met name aan het verkrijgen van toestemming van de directie omtrent de teksten alsook van de wetgever, aangezien medisch-getinte informatie in sommige gevallen aan strenge richtlijnen dient te voldoen. Tevens werd aandacht besteed aan de belangrijke rol van een sitemap bij zoekmachine-optimalisatie en het gebruik van eigen 404 Error pagina ´s. Ook het belang van een gedegen keyword analyse en webteksten structuur werd door Kent onderstreept.
Tips en tricks bij het schrijven van webteksten
De volgende sessie werd aangevoerd door Jennifer Slegg van Jensense.com. Zij legde uit hoe ze een serie tools gebruikt bij het schrijven van webteksten voor diverse nichemarkten. Aan bod kwamen onder meer de volgende ‘handigheidjes’ bij het selecteren van de juiste webteksten en het schrijven hiervan:

 • Gedegen statistieksoftware waaruit achterhaald kan worden op welke woorden men zoekt en de website tot op heden vond;
 • Een keyword analyse van andere mogelijk relevante keywords (zie tevens het artikel “keyword analyse en strategieën en de dienst “Keyword analyse”);
 • Boeken en online leesvoer over het schrijven van webteksten;
 • Woordenboeken;
 • Correspondentie met klanten.

Tot slot kwamen de volgende tips ten aanzien van het selecteren, schrijven en onderhouden van webteksten aan bod:

 • Creëer aantrekkelijke titels voor uw webpagina ´s;
 • Hou de lengte van de teksten bij voorkeur tussen de 250 tot 300 woorden;
 • Gebruik forums en message boards ter inspiratie voor nieuwe webteksten;
 • Richt u liever op de wensen en eisen van de individuele bezoeker dan op de spiders van zoekmachines ten behoeve van zoekmachine-optimalisatie;
 • Zorg voor een goede linkstructuur en hou de webteksten en de website als geheel aantrekkelijk voor bezoekers;
 • Webteksten moeten geen ongekwalificeerde bezoekers trekken;
 • Webteksten moeten bezoekers overtuigen van de kwaliteit van uw diensten of producten en hen overhalen tot een informatie-aanvraag of aankoop;
 • Het gebruik van ’trigger woorden’ in hyperlinks kan de doorclickratio (de mate waarin men door uw webteksten heen navigeert) zeer positief beïnvloeden;

Meer informatie over het schrijven van webteksten en het verbeteren van uw positie in de zoekmachines op basis van webteksten vindt u elders in deze kennisbank.