Peter Hage 31 maart 2017 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 6 minuten

Updates over updates

Omdat het bijna onmogelijk is alles in je nieuwsfeed bij te houden, bieden we je bij deze graag een wrap-up aan van -wat ons betreft- de belangrijkste SEO-updates tot nu toe in 2017. Wat is er in het eerste kwartaal voorbij gekomen vanuit Google/ de SEO-scene? Best veel! Vandaar hierbij een top 4 selectie zodat je weer direct op de hoogte bent van de meest interessante punten! 


1. AMP later dit jaar een OFFICIële Ranking factor?

Dit is eigenlijk niet echt een update maar een constatering: Het valt ons op dat Google de laatste tijd erg veel aandacht geeft aan AMP (Accelerated Mobile Pages). Zeven en acht maart was er zelfs een conferentie over die 2 dagen duurde.

AMP wordt weggezet als een eigen product/ Open Source Project, maar wat tijdens de presentaties opvalt: overal staat nog wel het logo van Google. Logisch, de afgelopen jaren heeft Google telkens weer gehamerd op sitesnelheid, mobiel en/ of een combinatie hiervan in verband met het verbeteren van gebruiksvriendelijkheid. Het volgende product hiervan is AMP geworden, mede doordat ondanks alle moeite van Google het gros van de websites maar niet sneller lijkt te worden (gemiddelde laadsnelheid is op dit moment 22 seconden). Is dit bij jou ook het geval? Let dan op, want dit kan dan weleens  gaan gebeuren zodra het eenmaal goed loopt:

Geen AMP? Dan krijgt je concurrent met AMP voorrang. Geen AMP? Dan geen plekje in de nieuws carrousel. Geen AMP? Dan kom je niet in Google Shopping. AMP first in Google Chrome etc.

you have been warned

Bovenstaande conclusie werd getrokken door mijn collega Robbert. Lees voor meer informatie hierover het blog van hem over AMP en/ of neem een kijkje op de complete AMP pagina (dus ook in Desktop modus) van the AMP project zelf.

Context
AMP is dus een logisch gevolg van het feit dat consumenten vaker online zijn via meerdere devices, het is ondertussen al even bekend dat om deze reden ook de Mobile First index uitgerold gaat worden, ik berichtte hierover al eerder tijdens mijn laatste blog over SEO updates. Recent benoemde Gary Illyes het ook nog eens tijdens het Friends of Search congres. Zijn team is ermee bezig en dat de update echt gaat komen herhaalde hij de laatste dagen tijdens de SMX conferentie nogmaals, echter hier met de aanvulling dat het team niet echt een timeline heeft, maar het doel is om Mobile First dit jaar te lanceren.

Aanvullend 1
Vers van de SMX-conferentie pers: Google heeft op dit moment pagespeed nog niet in haar experimenten voor Mobile first opgenomen, maar ze doelen erop dit wel direct te gaan lanceren zodra Mobile First live gaat. Houd hier dus rekening mee, aangezien pagespeed vaak toch nog een onderschatte factor blijft, zeker specifiek voor mobiel.

Let dus op, dit is een andere snelheid dan je desktop variant heeft. Heb je op dit moment geen goede mobile ervaring qua snelheid en AMP nog niet geïmplementeerd, dan zou ik aanbevelen ermee aan de slag te gaan, zeker als Google je op dit moment vertelt dat je zeer traag bent op mobiel. Je kunt dit zelf bekijken via de Page Speed Insights Tool.

tweet seo updates pagespeed mobile

Aanvullend 2
Afgelopen week hebben wij een test mogen doen voor iets dat duidelijk inspeelt op het bovenstaande. Zodra we toestemming van Google hebben om dit te delen, vul ik dat hier direct aan.

confidential info mobile

Update: Mobile Sites-certificering

Het Mobile Sites-certificeringsexamen van Google is bedoeld om m.n. je technische kennis van de ontwikkeling van mobiele websites te testen. Slaag je voor het examen, dan ontvang je de Mobile Sites-certificering.

Bij Traffic Builders hebben we ‘m vanzelfsprekend al gehaald 😉

Conclusie
Dit alles maakt dat bij ons de verwachting heerst dat doordat Google vol op mobiel blijft inzetten  AMP hierin binnenkort meegenomen wordt als ranking factor. Vandaar noem ik AMP als meest belangrijkste SEO update van het afgelopen kwartaal. Op dit moment is AMP nog niet compleet en werkt bijvoorbeeld de plugin voor een veelgebruikt platform als WordPress -na een jaar in Bèta te zijn- nog steeds niet foutloos, maar we zien wel trends in Amerika -nieuwscarrousel toont alleen AMP resultaten- en weten vanuit het verleden dat als het gerucht gaat dat er SEO-voordeel uit te behalen valt het snel kan gaan lopen.

2. Data Studio gratis én zonder limieten

Naast dat Google begin februari aankondigde dat Data Studio gratis en zonder limieten gebruikt mag worden, is de aanvulling met de Search Console connector er 1 waar we als SEO’ers echt blij van zijn geworden. Met deze lancering kun je als gebruiker data in Data Studio laden om rapporten te creëren die impressies, clicks en gemiddelde posities bevatten. Dit alles opgesplitst in keywords, datum, land en device zorgt ervoor dat het nu voor het SEO kanaal een goede tool aan het worden is om te gebruiken in rapportage.

Vanaf nu zijn de volgende bronnen dus te koppelen:

 • Google AdWords
 • Google Analytics
 • Google Search Console
 • Google Sheets
 • Attribution 360
 • Big Query
 • SQL databases
 • Double Click
 • YouTube

google data studio

3. Google Fred Update

Begin maart kwam plotseling een bericht naar buiten vanuit de SEO-wereld dat er een update uitgerold was die voor serieuze impact zorgde. Dit is nagevraagd bij de bekende Google contactpersonen, maar die antwoorden met de standaard reactie dat er elke dag meerdere updates uitkwamen en dat zij er dus vrij weinig over konden vertellen.

google fred update

Gezien de gevolgen van deze update -veel reacties op het web over sites met 50%-80% daling in traffic- blijkt het niet om een standaard update te gaan. Op het forum van Blackhatworld zijn er veel reacties en wordt er een mogelijke link gelegd met de betrokkenheid van PBN (publiek blog netwerken).

Op dit moment is er na diverse testen en meer informatie over de getroffen websites een duidelijkere conclusie te trekken. De update is waarschijnlijk (er is geen officiële reactie vanuit Google geweest, alleen een tweet dat ze niet ontkennen dat er een update was) gericht geweest op (opvallende) affiliate websites/ soortgelijke constructies met weinig content/ weinig content met echte toegevoegde waarde voor de gebruiker en veel AdSense/ affiliate links op de pagina’s. Lees hiervoor o.a. dit onderzoek van Cistrix.

Bij navraag onder onze klanten -waarvan sommigen ook met affiliate constructies werken- lijkt in Nederland deze update vooralsnog erg mee te vallen, heb jij het wel gemerkt dan horen we het graag!

4. Interstitials update

Iets wat ook uitgerold is het afgelopen kwartaal – hij werd wel veel eerder aangekondigd- is de interstitials update. Iets waarop de eerder genoemde Fred update een logische aanvulling kan zijn, aangezien de interstitials update zich richt op het gebruik van overdreven veel en niet gebruiksvriendelijke pop-ups die veelal te maken hebben met reclame.  Heb je begin dit jaar een tik gehad in je mobiele rankings op een aantal entreepagina’s waarvan je weet dat er een pop-up wordt getoond, kijk dan eens of onderstaand van toepassing kan zijn.

 interstitials google update search console

example interstitials update

examples interstitials update

Benieuwd naar meer SEO-updates?

Bij Traffic Builders houden we nieuwe SEO ontwikkelingen scherp in de gaten. We vinden het leuk er helemaal in te duiken en onze bevindingen met jullie te delen. Volg dan ook zeker ons blog via de diverse Social kanalen zodat je niets hoeft te missen! Heb je vragen of wil je iets toevoegen? Laat dan een berichtje achter.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
2 Thoughts on 4 recente SEO-updates die je niet mag missen
  jeroen
  31 Mar 2017
  3:57pm

  Hey Peter,

  Leuke blog 🙂 Vraagje:
  Adviseren jullie AMP voor websites die veel content publiceren ( zoals nieuws sites en blogs) of ook voor andere type websites?

  Jeroen

   Peter Hage
   7 Apr 2017
   9:15am

   Hi Jeroen,

   Bedankt voor je reactie!
   Goede vraag: vooralsnog is het vaak lastig om je complete site om te zetten naar AMP, ook omdat het op dit moment nog in ontwikkeling/ nieuw is. ( Desondanks kan het al wel, zie ook de site van The AMP-project zelf https://www.ampproject.org/ ).

   Ons advies is om op dit moment in ieder geval je blog & nieuwssectie ook in AMP aan te bieden, dit omdat de gebruiker nu eenmaal blogs en nieuws vaak leest vanuit zijn/ haar mobiel. Als je een blog of nieuwssite hebt dan geldt dit dus voor alles op je site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/