7 basisprincipes voor een winstgevende pay per click campagne

Bij een pay per click campagne behaal je, net als in andere onderdelen van het (bedrijfs)leven succes door het herhalen van bewezen basisprincipes. Het toepassen van deze basisprincipes in je pay per click campagne zal leiden tot overzichtelijke campagnes met hogere quality score, lagere kosten per click, hogere conversiepercentages en (verrassend) lage kosten per conversie.

Basisprincipe 1: Zorg dat je een strategie hebt!
Dit basisprincipe geldt niet alleen voor je pay per click campagne, maar voor je hele bedrijfsfilosofie. Bij ‘marketing’ en het online salesproces is het essentieel zorg om een hele heldere doordachte strategie te hebben. Op deze manier kun je snel en probleemloos groeien en bespaar je jezelf veel kopzorgen.

Op welke manier wil je traffic genereren naar je website? Via offline methoden, of online via zoekmachine-optimalisatie, pay per click marketing, affiliate marketing of bannering? Hoe ga je dit aanpakken – wat doe je in house en wat besteed je uit? Wat zijn de randvoorwaarden?

Als we het specificeren naar pay per click marketing of Adwords, hoe wil je dan je pay per click campagne inzetten? Wat zijn je doelen: naamsbekendheid, altijd zichtbaar zijn, traffic generen of het maximaal aantal conversies behalen tegen een maximum cost per click?

Als we kijken naar waar pay per click het meest meetbaar is – direct response marketing – weet je dan wat de marge of potentiële opbrengst per product is? Hoeveel mag een conversie kosten? Heb je een degelijk meetsysteem om de resultaten te monitoren?

Dit zijn slechts enkele vragen om tot een uitgewerkte strategie te komen. Om het boek ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ van Steven Covey aan te halen: begin met het einde in gedachten.

Basisprincipe 2: Houd het overzicht
Zelfs als je één enkele pay per click campagne runt met hierin een beperkt aantal groepen dat verantwoordelijk is voor honderdduizenden euro’s aan kliks per maand en je je campagnes niet structureel logisch en consistent organiseert, raak je vroeg of laat het overzicht kwijt. Wanneer je het overzicht over je accounts en pay per click campagnes kwijtraakt, kost dit geld!

Een aantal mogelijkheden om je pay per click campagnes overzichtelijk te houden zijn: thematisch rangschikken van zoekwoorden, het gebruik van nummeraanduiding bij keywordgroepen en een verfijning hiervan voor afgesplitste keywordgroepen.

Basisprincipe 3: Meet!
Hoewel dit klinkt als een open deur, blijft het onvoorstelbaar hoeveel mensen in een pay per click campagne hun resultaten nog niet meetbaar maken. Meet het soort en aantal conversies, meet via wat voor zoekwoorden mensen precies binnenkomen (zodat je negative matches kunt uitbreiden) en meet waar mensen afhaken in het conversieproces.

Meten is weten, ook bij een pay per click campagne. Wanneer je de resultaten van je pay per click campagne regelmatig analyseert, zul je versteld staan van het aantal ‘bijzondere ontdekkingen’ dat je doet. Door te meten en te analyseren ben je veel beter in staat om je pay per click campagne effectief te managen en je doet ook nog eens een schat aan klantinformatie op. Een laatste tip voor het meten van je pay per click campagne: vermijd aannames en blijf zo objectief mogelijk analyseren.

Basisprincipe 4: Houd momentum
Als je momentum houdt in je pay per click campagnes, houd je vaart. Als je vaart houdt, weet je wat er gebeurt. Je bent betrokken en analyseert de resultaten uit je pay per click campagne met periodieke regelmaat. Als je momentum houdt, ken je de historie van je account (al dan niet aan de hand van aantekeningen). In dit geval herken je wanneer er afwijkingen zijn in je pay per click campagne ten opzichte van de ‘normale’ situatie zodat je deze kunt analyseren en hiermee om kunt gaan.

Een voorbeeld kan zijn dat je over het hoofd hebt gezien dat er een bepaald evenement aan zit te komen (bijvoorbeeld secretaressedag), waardoor het zoekvolume en het aantal conversies toeneemt. Wanneer je geen ‘ownership’ over je pay per click campagnes hebt, kom je er te laat achter dat je je dagbudgetten had moeten verhogen. Daardoor loop je omzet mis in je pay per click campagne.

Basisprincipe 5: Houd het simpel
Als je weleens literatuur tot je neemt, zul je allerlei ‘hocus pocus’-strategieën tegenkomen. Elke keer weer wordt ’the latest and greatest’ trend herontdekt of door een andere goeroe gerecycled. Concentreer jezelf op basisprincipes, voer deze goed en volledig uit en monitor de resultaten van je pay per click campagne.

Heel vaak zie ik mensen om mij heen die zich op allerlei ingewikkelde ‘gevorderde technieken’ willen storten zonder dat de basis, het fundament staat als een huis en bewezen is. Voorkom deze valkuil, je maakt het jezelf onnodig lastig.

Basisprincipe 6: Ontdek wat werkt en bouw dit uit
Ben je bekend met het parato principe, ook wel de 80/20 regel genoemd? In elke (pay per click) campagne zie je dat tussen de 10 en 20% van de zoekwoorden zo’n 80 – 90% aan clicks en conversies opleveren. Focus jezelf op het optimaliseren van deze zoekwoorden!

Isoleer in je pay per click campagne de zoekwoorden van de advertentiegroepen, schrijf specifieke advertenties en maak zeer specifieke landingspagina’s waarop je expliciet rekening houdt met de zoekintentie van het betreffende zoekwoord. Door deze techniek toe te passen focus je jezelf op de gebieden waar het meeste te winnen valt in je pay per click campagne en zie je je resultaten bovenproportioneel verbeteren!

Basisprincipe 7: Invest to test!
Structureel testen is het meest onderschatte gebied in online marketing. Zeker in markten waar veel online zoekopdrachten zijn (o.a. reizen, financiële branche, kleding en consumentenelektronica) is het aantal testmogelijkheden voor een pay per click campagne oneindig groot.

Het grote obstakel bij het testen van een pay per click campagne is dat het (veel) geld en tijd kost om het gestructureerd testen op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van het maken van een online streaming video voor uw landingspagina in plaats van alleen een tekstboodschap.

Richt je in het testplan van je pay per click campagne op keywords (inclusief de uitsluitingwoorden), de advertenties en de landingspagina. Wees daarnaast ook kritisch op je algehele marketing, je positionering, je order process flow, maar ook waar je adverteert (search network vs. content network) en hoe je adverteert.

Testen zorgt ervoor dat je het optimale uit je pay per click campagne haalt en voor jezelf en je onderneming een schat aan marktervaring opdoet. Je kunt als eerste inspringen op trends binnen de markt en op deze manier vele malen meer conversies scoren dan uw veelal luie concurrenten.