ANA: “Google en Yahoo! mogen niet samenwerken in search advertising”

Google en Yahoo! sloten in juni een search advertising overeenkomst voor vier jaar, waarbij Yahoo! gebruik mag maken van de advertentietechnologie van Google. The Association of National Advertisers (ANA), een bond van Amerikaanse adverteerders, heeft laten weten tegen deze samenwerking tussen Yahoo! en Google te zijn.

Google en Yahoo! hebben de search advertising markt door deze overeenkomst voor 90 procent in handen. De ANA vreest dat op deze manier gezonde concurrentie binnen de search advertising niet meer mogelijk is. Keuzes voor adverteerders worden te beperkt, waardoor Yahoo! en Google de prijzen voor search advertising kunstmatig kunnen opvoeren.

Het verzoek van Google en Yahoo! om de samenwerking op het gebied van search advertising aan te gaan ligt bij het Amerikaanse Ministerie van Justitie. In oktober wordt waarschijnlijk het oordeel geveld over de samenwerking op basis van een toetsing op mogelijke wettelijke bezwaren.

Yahoo! heeft naar eigen zeggen de samenwerking in de search advertising met Google opgezocht vanwege een teruglopend eigen marktaandeel. Ook wordt er beweerd dat Yahoo! op deze manier de vijandelijke overname door Microsoft probeert tegen te gaan. Yahoo! heeft in een reactie laten weten teleurgesteld te zijn in de manier waarop de ANA heeft gereageerd op de search advertising deal tussen Yahoo! en Google.