Leaseplan, één van de grootste en meest toonaangevende leasemaatschappijen ter wereld, biedt innovatieve en duurzame oplossingen voor autoleasing. Vanuit Nederland is de maatschappij uitgegroeid tot multinational met meer dan 6500 medewerkers en 1,7 miljoen leaseauto’s in 32 landen. Bij leaseplan regelen klanten veel online. Een goed ingericht online landschap is dus cruciaal voor het functioneren van Leaseplan. Online opereren in 32 landen betekent dat er een gouden bron van informatie wordt opgebouwd van relevante, internationale data. Mogelijke keerpunten zijn echter onoverzichtelijkheid en onderlinge verschillen in kwaliteit en gebruik van deze data. Door de grote diversiteit aan databronnen kan grip vanuit een organisatie verminderen en het overzicht vertroebelen. Om die reden heeft Leaseplan Traffic Builders gevraagd om meer uniformiteit en structuur aan te brengen in haar databronnen, met een duidelijke afbakening van mogelijkheden op centraal en lokaal niveau.

DOELSTELLING & KPI’s 

Leaseplan heeft Traffic Builders gevraagd een duidelijke datastructuur te ontwikkelen waarbij vele individuele databronnen worden samengebracht. Wereldwijde uniformiteit in het meten van data stonden hierin centraal, evenals een betere bruikbaarheid van data. Leaseplan vond hierin mogelijkheid tot centrale aansturing belangrijk, waarbij ieder lokaal team wel de mogelijkheid behoudt om op nationaal niveau accounts te beheren en in te zien. De volgende KPI’s zijn gehanteerd:

  1. Data uit 32 individuele databronnen moeten worden samengebracht in één overzichtelijke omgeving.
  2. De data voor 32 landen moet op dezelfde wijze worden gemeten zodat consistentie ontstaat en overall kwaliteit wordt gewaarborgd.
  3. In deze transformatie moeten globale en lokale aansturingsmogelijkheden duidelijk worden afgebakend. Taken en verantwoordelijkheden moeten op beide niveaus helder worden geformuleerd.

STRATEGIE & AANPAK

Traffic Builders heeft een strategie uiteengezet waarbij de meetwijze van data in 32 landen hetzelfde is geworden. Vervolgens is de plek waar deze data terechtkomt gestructureerd en teruggebracht, waarbij verschillende toegangs- en bewerkingsrechten zijn gekoppeld.

Aangezien ten tijde van dit traject alle websites over zijn gegaan naar één ‘.com/land’ domein in plaats van losse domeinen, is eerst cross domain tracking ingesteld. Dit heeft ervoor gezorgd dat data gemeten bleef worden in deze overgangsfase waarin 32 websites naar een centraal domein gingen. Vervolgens is Traffic Builders aan de slag gegaan met GTM. Traffic Builders heeft 1 GTM-hoofdcontainer gecreëerd met daaronder 32 ‘dochtercontainers’, zogenaamde ‘zones’. Middels de zone functionaliteit in GTM is alles met elkaar verbonden. De hoofdcontainer kan alleen centraal worden aangestuurd (globaal), terwijl de zones zijn gekoppeld aan landen (lokaal). Hierbinnen is één lijn getrokken in hoe data wereldwijd wordt gemeten. Om de data, die via GTM wordt gemeten, goed in te kunnen zien, heeft Traffic Builders ook structuur aangebracht in Google Analytics account. 53 losse Digital Analytics accounts teruggebracht naar 1, 161 properties naar 2 en 248 views naar 100.

GA structure (003)

RESULTATEN

Op lokaal niveau kunnen marketingteams hun eigen landencontainer in GTM beheren en aanpassen. Daarnaast hebben zij toegang tot hun eigen Google Analytics weergave om verkeer te monitoren en te analyseren. Vanuit een globaal perspectief, heeft het marketingteam op het hoofdkantoor overzicht over de data van alle landen bij elkaar. Daarnaast hebben zij als enige de rechten om publicatie te beheren. Vanuit deze opzet assisteert Traffic Builders landenteams met het implementeren van tags voor het doormeten van conversiepunten en de analyse van hun data. Door de werkzaamheden van Traffic Builders, is een gecentraliseerde en overzichtelijke wijze van meten ontstaan, en is één kwalitatieve databron gecreëerd. Hierin zijn individuele toegangs- en bewerkingsrechten duidelijk onderscheiden. Daarnaast is er consistentie aangebracht in hoe data wordt gemeten en is het algehele niveau van datametingen- en gebruiksvriendelijkheid dus globaal gezien verbeterd. Dit resulteert in een algehele verbetering van online datagebruik voor Leaseplan.

New situation (003)

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Our Partners