Microsoft boekt tegenvallend resultaat, directie Yahoo! wil mogelijke deal bespreken

Microsoft boekte flinke winst in het afgelopen kwartaal. Toch viel deze winst ongeveer 1 miljard dollar lager uit dan verwacht. Dit was echter niet de enige reden dat Microsoft het nieuws haalde. De directie van Yahoo! brengt een bezoek aan Microsoft om een mogelijke advertentiedeal te bespreken.

Eerste daling winst Microsoft in meer dan 30 jaar
De winst van Microsoft viel het afgelopen fiscale jaar 3% lager uit dan het jaar daarvoor. Voor het eerst in de ruim 30-jarige geschiedenis van het bedrijf vielen de verkoopaantallen tegen. Naast de economie wordt de populariteit van Netbooks genoemd als grote boosdoener. Ook op die markt is Microsoft de grootste speler als het om operating systems gaat. De marges zijn echter veel kleiner.

Ook online levert Microsoft in
Online business services, de tak van Microsoft die over de online advertenties gaat, vergaarde afgelopen kwartaal 731 miljoen dollar aan inkomsten. Vergeleken met de 837 miljoen dollar een jaar eerder is dit een daling van 13%. Het fiscale jaar eindigde 2,25 miljard dollar lager dan het voorgaande jaar. De kans is groot dat hierdoor binnen Microsoft weer ontslagen gaan vallen.

Toch een deal tussen Yahoo! en Microsoft?
De vele malen afgeketste deal tussen Yahoo! en Microsoft lijkt onvermijdelijk. Aanstaande donderdag zullen de partijen om de tafel gaan zitten om de mogelijkheden van een advertentiedeal te bespreken. Vorig jaar nog probeerde Yahoo! met Google een advertentiedeal te sluiten. De weerstand die de advertentiedeal opriep, heeft uiteindelijk de overeenkomst de das omgedaan. Waar de deal tussen Yahoo! en Microsoft precies om draait, is onduidelijk. Het zou kunnen gaan om een overname van Yahoo! Search door Bing. Het kan ook gaan om distributie van advertenties uit Microsoft AdCenter in Yahoo! zoekresultaten. In dat geval lijkt de deal tussen Yahoo! en Microsoft sterk op de advertentiedeal tussen Yahoo! en Google die destijds afketste.