De impact van AI op je advertenties: een diepgaande kijk op het ‘Power of AI in Advertising’ evenement

In een wereld waar technologie voortdurend evolueert, wordt de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op de reclame-industrie steeds duidelijker. Het evenement “The Power of AI in Advertising”, dat plaatsvond op 15 februari in de H20 Esports Campus in Purmerend, bood bezoekers een diepgaand inzicht in hoe deze technologische kracht ons vakgebied verandert en nieuwe mogelijkheden biedt. Van het creëren van gepersonaliseerde advertenties tot het optimaliseren van campagnes en het ontdekken van innovatieve manieren om de effectiviteit ervan te meten – dit blog duikt dieper in wat er besproken is tijdens dit evenement.

Foto event 'The Power of AI in Advertising'
Bron: VIA

De openingssessie – “Gaming Impacting the World”

De dag begon met een fascinerende presentatie van Matthijs Vink, oprichter en CEO van H20 Esports Campus. In zijn sessie “Gaming Impacting the World”, legde hij uit hoe gaming zich heeft ontwikkeld tot meer dan alleen amusement.

Gaming als platform voor educatie en professionele competitie

Het dient nu ook als platform voor educatie en professionele competitie (esports), waardoor het een miljardenbusiness is geworden die grote toernooien organiseert met prijzenpotten in de miljoenen.

A dynamic image illustrating gaming's evolution beyond entertainment. It depicts elements from education and professional competition (esports), symbolizing Matthijs Vink's presentation.
Afbeelding gemaakt met Dall-E 3

De rol van AI binnen gaming

Vink benadrukte het belang van AI binnen gaming, zowel voor gameontwikkeling als spelerervaringen. Hoewel hij gemengde gevoelens over AI bekende, erkent hij de potentie ervan om interactieve werelden te creëren die reageren op spelersacties.

Esports: een snelgroeiende industrie

Esports wordt steeds meer erkend als echte sport. Met teams zoals Team Liquid uit Utrecht boekt Nederland internationaal succes in deze snelgroeiende industrie.

Sessie #2: De kracht van generatieve AI en LLMs

Rakesh Jain, Advertiser Engineer bij Google, opende de tweede sessie met een blik op de evolutie en toepassingen van generatieve AI en Large Language Models (LLMs).

Van machine learning tot contentcreatie

Jain belichtte hoe deze technologieën zich hebben ontwikkeld van basis classificatiemodellen naar geavanceerde tools die nieuwe inhoud kunnen genereren over verschillende formaten – tekst, afbeeldingen, video’s of audio.

Transformatie in adverteren

Generatieve AI kan reclame revolutionairen door relevantere advertenties te maken via betere vertalingen of zelfs autonoom innovatieve advertentieconcepten te genereren. Bovendien biedt het mogelijkheden voor verbeterde klantenservice via spraakbestelsystemen.

Sessie #3: De kracht van Co-Pilot in Bing – Een jaar vol ontdekkingen

Clemmentijn Treinen, Commercial Advertising Director bij Microsoft, presenteerde de derde sessie waarin ze haar ervaringen en bevindingen deelde na een jaar gebruik van Co-Pilot in Bing.

Generatieve AI: De toekomst van adverteren?

Treinen benadrukte dat generatieve AI een grote sprong voorwaarts is die potentieel invloedrijker kan zijn dan het internet, mobiele technologie en cloud computing. Ze introduceerde generatieve AI als een vaardigheidsvermenigvuldiger die ongekende niveaus van creativiteit en productiviteit mogelijk maakt.

Verantwoordelijke ontwikkeling en praktische toepassingen

Microsoft hecht veel belang aan verantwoorde ontwikkelingspraktijken. Voordat er code wordt vrijgegeven, houden ze zich strikt aan principes zoals eerlijkheid, transparantie, aansprakelijkheid, betrouwbaarheid & veiligheid (privacy/beveiliging) en inclusie.

Co-Pilot in Bing heeft tot doel om zoekopdrachten te transformeren naar meer conversatie-interacties. Het integreert naadloos over verschillende Microsoft-producten zoals Office 365.

An abstract representation of generative AI creating unique advertisements, showcasing its potential to revolutionize advertising through better translations or even autonomously generating innovative ad concepts.
Afbeelding gemaakt met Dall-E 3

Sessie #4: Creativiteit in het tijdperk van generatieve AI

Marielle Tolen, Associate Creative Director bij MediaMonks, leidde de derde sessie na een korte pauze. Ze benadrukte hoe generatieve AI nieuwe mogelijkheden biedt voor innovatie en personalisatie, ondanks angst voor baanverlies door technologie. Haar presentatie toonde aan dat samenwerking tussen creatieven en techneuten kan resulteren in grensverleggende projecten.

MediaMonks begon in 2018 met experimenteren met AI, wat resulteerde in complexe toepassingen zoals interactieve ervaringen met Nike en geavanceerde digitale showrooms.

Ethiek en verantwoordelijkheid

Tijdens haar presentatie onderstreepte Tolen ook de noodzaak om ethisch en verantwoordelijk om te gaan met AI-technologieën gezien hun potentieel disruptieve aard. Ze besprak uitdagingen zoals wetgeving die achterloopt op technologische ontwikkelingen maar benadrukte eveneens de kansen die AI biedt voor meer gepersonaliseerde marketingstrategieën.

Samenwerking tussen creatieve teams en tech experts

Het belangrijkste advies aan digital marketeers is om te experimenteren met generatieve AI binnen hun marketingstrategieën, bewust te zijn van zowel de kracht als potentiële gevaren of misbruik van deze technologieën en nauw samen te werken tussen creatieve teams en data scientists/tech experts. Bovendien benadrukte ze het belang van flexibiliteit en aanpassingsvermogen aan nieuwe tools en methodes.

Panelgesprek: De Impact van AI op de Creatieve Industrie

Als afsluiting van “The Power of AI in Advertising” evenement, vond er een boeiend panelgesprek plaats. Dit gesprek bracht verschillende experts samen, waaronder Rodger Werkhoven van OpenAI, Fabian van den Berg – Data Scientist bij GroupM en Coen Olde Olthof van Junbi.ai. Ze bespraken hoe kunstmatige intelligentie (AI) niet alleen als hulpmiddel dient voor creativiteit maar ook nieuwe mogelijkheden biedt binnen de reclamewereld.

Menselijke creativiteit blijft centraal

De discussie begon met het idee dat, hoewel AI indrukwekkende tools kan leveren, uiteindelijk mensen nog steeds aan het roer staan wat betreft creativiteit. Het belangrijkste is om te onthouden dat AI geen vervanging is voor menselijke inventiviteit maar eerder een instrument om efficiënter en effectiever te werken.

Vervolgens ging het gesprek over naar specifieke soorten AI-modellen zoals Large Language Models (LLMs) die tekst genereren en Large Action Models (LAMs), die beter zijn in het uitvoeren van taken.

De toekomstige rol van AI in marketing

Deze modellen kunnen onze interacties met digitale interfaces transformeren en veranderen hoe we informatie verzamelen via zoekmachines. Eén ding was duidelijk gedurende dit panelgesprek; bedrijven die willen beginnen met het gebruik van AI in hun marketingprocessen moeten klein beginnen door zich te concentreren op specifieke toepassingen waar ze verbetering willen zien.

Kortom, het panelgesprek belichtte hoe AI een krachtige tool kan zijn die de creatieve industrie kan transformeren. Maar het is geen wondermiddel – marketeers die willen profiteren van deze technologie moeten eerst begrijpen hoe het werkt, waar het goed in is, maar ook wat de beperkingen zijn.

Belangrijkste takeaways voor digitale marketeers

Na een dag vol inspirerende sessies en diepgaande discussies, zijn er verschillende kerninzichten naar voren gekomen die essentieel zijn voor elke digitale marketeer:

  • Nieuwe kansen: AI biedt nieuwe mogelijkheden om jongere doelgroepen te bereiken door middel van creatieve advertenties ingebouwd in games of gesponsorde content rondom esports evenementen. Authenticiteit is cruciaal bij elke vorm van marketing binnen deze sector – ken je publiek goed voordat je stappen onderneemt in deze dynamische wereld!
  • Generative AI en LLMs: Deze technologieën openen nieuwe wegen voor digital marketeers. Door deze tools te omarmen kunnen we sneller unieke advertenties creëren zonder dat dit ten koste gaat van de creativiteit. Het implementeren van intelligente spraakherkenningssystemen kan leiden tot efficiëntere klantenservicekanalen.
  • Ethiek en privacy: Bij het gebruik van tools zoals Co-Pilot is het essentieel om ze op een ethische manier te integreren, waarbij eerlijkheid en privacy worden gewaarborgd.
  • AI als hulpmiddel: Gebruik AI niet als vervanging, maar ter verbetering van menselijke creativiteit.
  • Inclusiviteit: Met behulp van AI kan de creatieve industrie breder en toegankelijker worden gemaakt.
  • Creatief gebruik maken van AI: Daag jezelf uit om innovatieve manieren te vinden om AI toe te passen in jouw marketingstrategieën.
  • Kennis is macht: Begrijp de mogelijkheden én beperkingen van generatieve AI en investeer in opleiding en training voor jouw team.
  • Experimenteer met AI-modellen: Begin klein, begrijp hun werking en beperkingen, en zorg ervoor dat je team goed opgeleid is over deze technologieën.

Deze inzichten zijn niet alleen waardevol voor het navigeren door het huidige digitale landschap, maar ook cruciaal om toekomstbestendig te blijven als marketeers. Laten we deze kennis gebruiken om innovatie aan te drijven en onze creativiteit naar nieuwe hoogten te tillen!

Foto event 'The Power of AI in Advertising'
Bron: VIA

Vooruitkijken naar een toekomst vol innovatie en creativiteit met kunstmatige intelligentie

Het “Power of AI in Advertising” evenement heeft ongetwijfeld licht geworpen op hoe AI de toekomst vormgeeft – niet alleen binnen onze industrie maar ook daarbuiten. Hoewel we misschien nog aan het begin staan ​​van deze reis, is één ding zeker: door gebruik te maken van AI kunnen we betere marketingstrategieën implementeren die resulteren in meer relevante en effectieve campagnes.

Als marketeers moeten we blijven experimenteren, leren en ontwikkelen samen met deze technologieën om relevant te blijven voor ons publiek. Laten we dus vooruit kijken naar een toekomst vol innovatie en creativiteit aangedreven door kunstmatige intelligentie!

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat AI voor jouw contentmarketingstrategie kan betekenen? Laten we dan eens sparren over de mogelijkheden. Ik vind het meer dan leuk om samen te brainstormen en nieuwe ideeën te ontdekken. Neem contact met ons op of stuur mij een berichtje via LinkedIn!