Waarom programmatic TV onmisbaar is voor adverteerders

In mijn vorige blog heb ik kort omschreven wat programmatic advertising is en heb ik de ontwikkelingen binnen Digital Out Of Home (DooH) besproken aan de hand van cases. In dit tweede deel ga ik je vertellen wat de ontwikkelingen zijn van programmatic advertising binnen televisie en wat dit voor jou kan betekenen als adverteerder. Ook ga ik iets dieper in op verschillende advertentie formaten zoals Addressable TV en HbbTV.

Wat is nu precies Programmatic TV?

In deel 1 heb ik hier kort over verteld. Programmatic TV is een begrip dat meerdere omgevingen binnen dit kanaal samenvat. Best onhandig, omdat programmatic advertising niet binnen alle omgevingen toegepast kan worden. Deze omgevingen zijn:

  1. De app-omgeving. Dit is het startscherm van je smart-tv of je keuze menu waar je kan kiezen welke app je wilt starten.
  2. De lineaire omgeving. Dit is voorgeprogrammeerde televisie dat op een vast tijdstip wordt uitgeserveerd via de techniek van de kabelaar.
  3. De On-Demand omgeving. Dit is de omgeving waar de kijker bepaalt wat en wanneer die kijkt en voor hoe lang. Er is zelfs een werkwoord voor bedacht; Netflixen.
  4. Over-The-Top Television of OTT. Dit is de omgeving waarin content op een ander apparaat wordt gestreamd naar de televisie.

Programmatic TV wordt ten onrechte gezien als een alomvattend begrip. Dus mocht de term vallen tijdens een vergadering vergeet dan niet om toelichting te vragen. Met name omdat programmatic advertising tijdens het schrijven van deze blog enkel toe te passen is binnen de app-omgeving en in enkele uitzondering ook binnen de On-Demand omgeving. Binnen Netflix is het in elk geval niet mogelijk.

App-omgeving & OTT

De App-omgeving lijkt in gebruik opvallend veel op programmatic video, want pre-roll, mid-roll en post-roll zijn allemaal mogelijkheden. Bij Smartclip ontdek je nog veel meer mogelijkheden, waaronder banners die na interactie een full screen video advertentie tonen.

Over-The-Top Television is een omgeving waarin gebruik gemaakt word van hardware om content te streamen op een televisie. Hierbij kun je denken aan een mediabox, PlayStation, Blu-ray speler of een Google Chromecast. In het geval van een Google Chromecast zijn de advertenties getoond op basis van het gedrag dat de gebruiker vertoont op het gebruikte apparaat; mobiel, laptop of tablet. Bij een PlayStation kan er gebruik gemaakt worden van de beschikbare data over de gebruiker en deze daarop targeten. Tot op heden zijn er geen ontwikkelingen voor advertenties binnen de start omgeving van een PlayStation of Xbox, maar gebruikers maken wel gebruik van YouTube en andere apps die advertenties toelaten.

Wat betekent programmatic advertising voor het marketingkanaal TV?

In elk geval blijft televisie fungeren als massamedium, maar komen er nieuwe mogelijkheden bij om advertenties interactiever te maken. In sommige gevallen ook persoonlijker, waardoor dit kanaal ook kan fungeren als narrowcasting. Afhankelijk van de omgeving kan de advertentie zeer specifiek worden aangeboden, maar ook dit is weer afhankelijk van de beschikbaarheid van data. De app-omgeving is namelijk in beheer van televisie producenten én kabelaars, maar het zijn de kabelaars die IP-adressen en andere data in beheer hebben.

Voor de lineaire omgeving betekent het dat de strijd om de beperkte reclame zendtijd groter kan worden. Indien het de partijen lukt om overeenstemming te vinden en data te delen met elkaar dan wordt het adverteren in deze omgeving enkel duurder. De GRP in de huidige vorm zal niet verdwijnen, maar wel hevig veranderen. De reden voor deze verandering zal voortkomen uit de behoeften van adverteerders aan nieuwe afrekenmodellen en Key Performance Indicatoren (KPI).

Personalized Music Television

In de markt zien we ook een ontwikkeling beter bekend als ‘personalized music television’.Hiermee kunnen publishers de macht leggen bij de kijker, omdat de kijker content kan liken, skippen of toevoegen aan een favorietenlijst. Voor nu is de focus gelegd op content, maar deze ontwikkeling kunnen ze óok toepassen op advertenties.
Nu hoor ik je denken: “Ja hoor, dan kijkt toch niemand meer een advertentie op televisie.” Hoewel ik de gedachte begrijp, wil ik je dan toch vragen na te denken over je huidige advertenties en wat de kwaliteit is van die content, want diezelfde consumenten kunnen je advertenties ook liken. En wat doet dat voor een merk in termen van waarde en spontane bekendheid?

Wil je hier meer over leren dan raad ik je aan deze presentatie te kijken: Xite @ CMC.

Waarom zou je programmatic TV als adverteerder moeten overwegen?

Allereerst omdat het al mogelijk is binnen de app-omgeving en bij sommige On-Demand omgevingen. Iedereen met een Smart-tv begint in deze app-omgeving zodra ze de televisie aanzetten. Het voordeel is dat het goed te achterhalen is wie deze persoon is én als de persoon gebruik maakt van het internet via zijn of haar televisie getarget kan worden op basis van gebruikersgedrag. Op dit moment hebben Samsung, LG & TP Vision toestemming gegeven en de hardware gekoppeld aan de software voor deze techniek. Dit houdt echter nog steeds in dat de advertentieruimte schaars is, omdat de meeste huishoudens nog geen Smart-tv bezitten. Toch wordt er al gebruik gemaakt van deze omgeving door onder andere Nespresso.

Adverteren in de app-omgeving

Door advertenties slim te plaatsen in deze omgeving alsof het erbij hoort is het niet storend voor de gebruiker. Daar komt bij dat het net als Rich Media een extensie mechanisme kent, waarbij de advertentie verandert in een full screen video advertentie na interactie. De advertenties kunnen dus geplaatst worden als extensie náást huidige video advertenties én ingekocht worden via de programmatic manier. Op die manier kan jij als adverteerder dus nu al data verzamelen over consumenten die een Smart-tv bezitten en leren wat de effecten zijn van deze advertenties. Wat werkt wel en wat werkt niet?

 

Adverteren in de lineaire omgeving

Dan een omgeving waar programmatic advertising nog níet mogelijk is, maar waar de adverteren wél in ontwikkeling is: De lineaire omgeving binnen televisie. Achter de schermen zijn er een boel partijen bezig met nieuwe vormen van advertenties, zoals Adressable tv, Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV), personalized (music) television, branded content en Over-The-Top TV (OTT). Al vind ik de laatste meer een soort omgeving dan een advertentievorm.

ING heeft in samenwerking met SBS|Sanoma HbbTV toegepast in 2016. Door met het omroepsignaal extra gegevens mee te zenden wordt het voor kijkers mogelijk om met de druk op een knop producten via de televisie te bestellen. Deze advertentie kan worden aangeboden tijdens een live-uitzending, zoals het experiment gedaan heeft met een voetbalwedstrijd van de Champions League. Het doel is om door middel van een kortstondige interruptie, waarbij de content zichtbaar blijft, de kijker te bewegen tot een actie. Perfect dus voor branding en genereren van conversies tijdens veelbekeken content!

ADDRESSABLE TV

HbbTV was echter pas een eerste stap en de volgende stap bleek Addressable tv te zijn. Addressable tv lijkt weer uitermate geschikt voor remarketing of retargeting doeleinden voor bestaande klantgroepen, omdat bezochte websites en bekeken programma’s gecombineerd kunnen worden. Ferrero Rocher heeft bij Smartclip gebruik gemaakt van dit formaat. Het is een ontwikkeling waarbij de advertentie meer ruimte inneemt en de kijker kan verleiden om meer te zien.


Branded content

Als laatst hebben we dan nog branded content, of product placement, is helemaal een unieke vorm van adverteren, omdat er na productie van programma’s digitaal producten kunnen worden ingeladen. Of dit ooit programmatic aangeboden zal worden durf ik niet te zeggen, maar binnen de On-Demand omgeving denk ik dat het veel kansen biedt. Vooral voor merken die sponsorships aan durven te gaan met series, films of met platformen zoals Netflix die hun eigen series produceren. Door de mogelijkheid van het inladen ná productie is instappen op elk moment mogelijk. Zorg dat het écht past binnen je merkstrategie voor je zoiets overweegt.

Tot slot

Al met al denk ik dat je programmatic TV als adverteerder moet overwegen, omdat het medium niet meer exclusief is voor de grote jongens. Programmatic advertising binnen de omgevingen van televisie zou voor merken met behoefte aan het bereiken van de televisiekijker weleens de oplossing kunnen bieden. Nu is dat vooralsnog enkel mogelijk binnen de app-omgevingen, maar de verwachting is dat de lineaire omgeving niet lang op zich zal laten wachten.

Programmatic advertising lijkt een positieve ontwikkeling te zijn voor deze kanalen, ondanks de kritiek die er is op deze manier van inkopen. Uiteindelijk biedt programmatic advertising adverteerders de kans budgetten effectiever in te zetten en langs meerdere kanalen doelgroep(en) te bereiken; laptop, desktop, tablet, mobiel, outdoor met DOOH en televisie. Dat is ook precies wat merken nodig hebben, omdat een consument zich niet meer lineair begeeft. Er is geen duidelijke customer journey meer, maar er zijn wel touchpoints. Programmatic advertising is de oplossing die televisie en DooH aan laat sluiten in die digitale journey, waardoor er mogelijk weer meer geïnvesteerd gaat worden in deze kanalen. Dat zou een zeer positieve ontwikkeling zijn gezien de hoge investeringen die gepaard gaan met de digitalisering binnen deze kanalen.De vraag is alleen of je het lef hebt om er de content voor te maken als merk en/of adverteerder.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze achter onder dit blog. Meer weten over programmatic TV? Neem dan contact met ons op.