Wat is inbound marketing en waarom heb je het nodig?
Inbound marketing: zo’n marketingterm die veel voorbij komt als je het hebt over een holistische, integrale marketingstrategie. Maar wat is het precies en waarom is het zo waardevol voor je organisatie?
In dit blog geef ik mijn visie. Want waarom moet het een integraal onderdeel zijn van je strategie? Een strategie komt immers voort uit bedrijfsdoelstellingen. En daar kan inbound marketing weer een belangrijke bijdrage aan leveren.
Wat is Inbound Marketing?
Het gaat bij inbound marketing om content die je zelf hebt of produceert. Denk hierbij aan: Blogs (zoals deze), whitepapers, video’s, e-books, etc.. Al dit zal onderdeel zijn van een gedegen contentstrategie. Het gaat hierbij om kwalitatief goede content voor de doelgroep. Dus content waar de doelgroep iets aan heeft: je bent niet alleen aan het zenden of verkopen. Met deze inbound content bereik je potentiële of huidige klanten.
De basis: Content
Content is de basis van inbound marketing. Vergeet niet dat het hier dus niet gaat om alleen blogs, maar ook content in campagnes zoals in geprinte media, tv-campagnes, Google Ads, social media, email, etc.. Het inbound gedeelte is gebaseerd op de informatie die jij hebt en wilt delen, ongeacht het kanaal of format. Een machtig middel wanneer goed ingezet.
Waarom Inbound Marketing?
Het is al langer zo dat marketing niet alleen via een pull strategie effectief is maar juist ook vanuit een push strategie. Het beste is een combinatie van beiden tactieken toepassen. Inbound marketing geeft je je totale strategie meer handen en voeten. De basis is gelegd vanuit je klant. Een belangrijk onderdeel is een gedegen doelgroepanalyse met een uitgewerkte buyer persona.
A buyer persona is a semi-fictional representation of your ideal customer based on market research and real data about your existing customers. When creating your buyer persona(s), consider including customer demographics, behavior patterns, motivations, and goals. The more detailed you are, the better.
Lees onze case voor Optimo waar we met drie buyer persona’s de doelgroep goed wisten te bereiken
Voorbeeld doelgroep
Voorbeeld: In mijn geval ben ik onlangs opzoek geweest naar een trampoline. Waarom was ik daar naar op zoek? Ik heb drie kids en merk dat ze het fantastisch vinden om op een trampoline hun energie kwijt te raken. Mijn gedachte was dat het top zou zijn als ze even voor het eten zichzelf een slag in de rondte springen op de trampoline, zichzelf daar afmatten, dan eten en voldaan en vermoeid naar bed gaan (mijn persoonlijke extra motivatie)
Dit gegoten in een klant of doelgroepomschrijving kom ik tot: Families, met kinderen in een leeftijd van 5 – 14. Targetgroep ouders (m/v, tussen de 25-40).
Mijn eerste gedachte na een snelle online zoektocht: wat zijn er toch veel soorten, merken en opties. Ik word overweldigd met informatie. Het viel me op dat de sites die ik bezocht geen goede inbound marketing aanpak hadden. Waarom niet? De aangeboden content is niet geschreven voor de ouder, ik word er niet door heen geleid naar mijn eigenlijke doel en er zit geen informatieverzameling in voor een snelle selectie. Met de juiste strategie was ik meer begeleid in mijn aankoopproces. Nu haakte ik af en omdat er niet een partij was die me volledig overtuigde en de vragen die ik had, beantwoordde. Ik miste hier heel duidelijk de basis van een goede inbound marketing strategie. Welke content zet ik waar in en met welk doel. Met de juiste content had ik begeleid kunnen worden naar een aankoop, gezien ik voor hen laag hangend fruit ben.
Waar past Inbound binnen je marketingstrategie?
Het doel van een gedegen strategie is om je doelgroep op het juiste moment met de juiste boodschap te bereiken. Een van de onderdelen is je inbound aanpak. Deze is gericht op de content die je al hebt en nog kan creëren ter bevordering van het in contact komen met je doelgroep. Een inbound marketing strategie kun je opdelen in een aantal stappen:
- Stap 1: Doelgroep en doelen bepalen
- Stap 2: Content creëren/ redigeren/ hergebruiken
- Stap 3: Bepalen in welke fase je welke content toont
- Stap 4: Analyseren en optimaliseren
Doelgroep bepalen
Voor je eigen bedrijf of het bedrijf waar je voor werkt is er vast een groep bedacht die je wil bereiken. Zorg ervoor dat je groep zo omschrijft dat je er ook wat mee kan. Kijk bijvoorbeeld naar het voorbeeld hierboven van mijn trampoline zoektocht. Het bepalen van de high over persoon is van belang voor de rest van je aanpak.
Buyer persona’s
Vaak zijn er meerdere buyer persona’s voor 1 bedrijf. Niet iedereen gaat immers met dezelfde intentie op zoek naar jouw product of dienst. Stem je content dan ook af op ten minste 1 buyer persona, en houd er rekening mee dat er meerdere doelgroepen zijn met ieder een eigen koopintentie en customer journey en contentbehoefte. De één kijkt liever een korte video, een ander leest liever rustig op zijn of haar gemak de FAQ-sectie door.
Content creëren/ redigeren/ hergebruiken
Binnen bedrijven is vaak al veel content beschikbaar, ook zonder dat men dit door heeft. Dan is het vaak een kwestie van redigeren en zorgen dat het leesbaar is voor je doelgroep. Besef je wel dat hier vaak tijd in gaat zitten maar het is een goede basis.
Tip:
Denk tijdens het redigeren en creëren goed na waar je doelgroep behoefte aan heeft en wat voor content je daarvoor beschikbaar moet stellen. Om erachter te komen wat die doelgroepbehoefte is kan het nuttig zijn om eens in Search Console te duiken, zo zie je met welke zoekopdrachten je doelgroep bij jou terecht komt.
In welke fase toon je welke content?
Wanneer we met Traffic Builders een contentstrategie opstellen voor een opdrachtgever werken we met het REAN-model. Het REAN-model geeft grip op je customer journey.
- REACH: Doel van deze fase is naamsbekendheid. Het zijn mensen die nog niet weten dat ze behoefte hebben aan het product of dienst die jij aanbiedt/ ze kennen je nog helemaal niet.
- ENGAGE: Doel van deze fase is merkbelevenis creëren met jouw merk. Het mensen die overwegen een product of dienst zoals die van jou te kiezen. Je moet ze hier dan ook stimuleren om jouw merk te overwegen.
- ACTIVATE: Doel van deze fase is een activerende actie. Denk hierbij aan een aankoop. Je wil de mensen hier laten zien waarom jouw product of dienst moeten kopen i.p.v. die van je concurrent.
- NURTURE: Doel van deze fase is mensen her-activeren of geïnteresseerde wel laten kopen. Je wil je doelgroep aan je blijven binden en het zo maken dat ze nooit meer van je af willen. Hierdoor wil je je merk laten groeien.
Inbound Marketing in een model
Hieronder een voorbeeld om te laten zien hoe je Inbound Marketing in het marketingmodel verwerkt.
Zoals je ziet, heeft elke fase zijn eigen specifieke doel. Een doel dat we benutten met content die aanwezig is of hiervoor gebruikt kan worden. Mijn collega Lotte schreef al eerder een blog over welke content past bij de verschillende fasen van het REAN-model.
High Over Inbound Strategie:
Doelgroep, propositie, onderwerp, inhoud, lading, strategie, aanpak
Inbound marketing is een krachtig middel om je positie te versterken. Eigenlijk kun je zeggen dat bijna iedereen al iets doet aan inbound marketing, maar dit nog niet ten volste benut. Ik hoor je denken: hoe zet ik dit nu om naar een strategie?
Hier heb ik een voorbeeld voor gemaakt die ingaat op de volgende onderwerpen: Doelgroep, Propositie, onderwerp, inhoud, lading, strategie, aanpak. Het voorbeeld laat zien waar je op moet focussen per fase, en geeft houvast voor het type content dat je kunt inzetten.
De bovengenoemde schema’s helpen je hopelijk op weg bij de eerste stappen in de wereld van inbound marketing. Maak voor jezelf een overzicht van de content die je hebt, breng je doelgroep in kaart en ga op zoek naar de diverse doelgroepbehoeftes en koopintenties die er zijn. Mocht je hier vragen over hebben of hulp bij kunnen gebruiken, dan help ik je er graag verder mee!