ROAS vs. POAS in Google Ads: waarom POAS de winnaar is

In de dynamische wereld van Google Ads zijn er twee metrieken die continu strijden om de aandacht van digitale marketeers: ROAS (Return on Ad Spend) en POAS (Profit on Ad Spend). Jarenlang stond ROAS in de schijnwerpers als de beste keuze. Echter, POAS claimt inmiddels de overwinning. In deze blog duiken we in de redenen achter deze wisseling van de wacht, waarom POAS er uiteindelijk met de winst vandoor gaat en hoe je POAS zelf kan gaan inzetten.

De spelregels van ROAS en POAS

ROAS – de verhouding tussen gegenereerde inkomsten en advertentiekosten, is een veelgebruikte standaard voor adverteerders om de prestaties van hun advertenties te meten. Het is simpel te berekenen en geeft je direct een kijkje achter de schermen van de campagne. Maar, ROAS heeft zijn beperkingen, vooral als het aankomt op het beoordelen van daadwerkelijke winstgevendheid.

Waarom POAS de sterspeler is

POAS gaat een stap verder dan ROAS, door ook de daadwerkelijke winst, na aftrek van variabele kosten, te betrekken in de meting. Dit geeft adverteerders een nauwkeuriger beeld van de impact van hun advertenties op het eindresultaat. Laten we dit concreet maken.

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt twee producten, Product A en Product B. Voor zowel Product A als Product B heb je €100 uitgegeven aan advertenties.

Scenario 1 – ROAS

Product A brengt €500 op, dus je ROAS is 500% (500/100).

Product B brengt €400 op, dus je ROAS is 400% (400/100).

Volgens ROAS is Product A de winnaar.

Scenario 2 – POAS

Maar laten we nu naar de winst kijken. Product A kost €300 om te maken en te leveren, waardoor er €200 winst overblijft. Dit resulteert in een POAS van 200% ((500-300)/100).

Product B kost daarentegen slechts €150 om te maken en te leveren, waardoor er €250 winst overblijft. Dit resulteert in een POAS van 250% ((500-250)/100).

Volgens POAS is Product B de winnaar.

Ondanks dat ROAS je kan vertellen welk product meer inkomsten genereert, is POAS de betere aansturing omdat het laat zien welk product uiteindelijk meer winst oplevert, en in dit geval is dat Product B.

Het veld in met POAS

Het uitvoeren van een POAS-strategie wordt soepel gerealiseerd met de hulp van Profitmetrics. Deze tool faciliteert maatwerk kolommen in Google Ads, en stelt ons in staat om kosten zoals inkoopkosten en verzendkosten te verwerken. Daarbij houden we rekening met vaste- en variabele kosten (en hier kun je heel ver in gaan), zodat we tot de brutowinst per kanaal nauwkeurig kunnen meten. Voor het beheer van de productfeed, inclusief productkosten, wordt Channable gebruikt.

Resultaten bij HomingXL

Bij HomingXL, de specialist voor huis- en tuinartikelen, hebben we de POAS-aansturing toegepast. Hier zagen we een verschuiving in het budget naar producten met een hogere marge. Hoewel de ROAS nagenoeg onveranderd bleef, zagen we onderaan de streep een verhoging in winst (POAS). Zo wisten we de dagelijkse winst met maar liefst 29% te verhogen.

Actie ondernemen

Kortom, terwijl ROAS je een algemene indruk geeft van de efficiëntie van je advertentiecampagnes, kan POAS de doorslag geven bij het bepalen van daadwerkelijke winst. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de inkomsten, maar ook naar de uiteindelijke winst die je advertenties genereren. In de wereld van online adverteren kan het inzichtelijk maken van verschil tussen ROAS en POAS een game-changer zijn op weg naar jouw succesvolle campagne.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij implementatie een POAS-strategie? Neem contact op, we helpen graag!