Social media-marketing tijdens de coronacrisis

De coronacrisis, het gespreksonderwerp dat ons en het nieuws al weken bezighoudt.  De nieuwsberichten over dit onderwerp zijn niet te tellen en ondanks het feit dat we er allemaal veel mee bezig zijn, worden er maar weinig handvatten geboden hoe je hier in het bedrijfsleven en op het gebied van marketing het beste mee om kunt gaan. Met dit blog hoop ik hier verandering in  te brengen en een duidelijke checklist te geven voor social media-marketing tijdens de coronacrisis. Want moet je als bedrijf juist wel of geen aandacht besteden aan corona in je social media-uitingen? Je leest het hier.

De coronacrisis en je social media-strategie

Zodra de overheid begin maart de eerste maatregelen met betrekking tot corona aankondigde, waren de meeste bedrijven met stomheid geslagen. We zagen het aankomen, maar een back-up-plan voor een situatie als deze was er niet. Op het gebied van social media uitte dit zich in het massaal pauzeren van  campagnes. Mocht de omzet terugvallen door sluiting van winkels of beperkingen in werkzaamheden, dan vallen de kosten lager uit als we de social media-campagnes pauzeren, werd vaak gedacht. Een begrijpelijke  eerste reactie, maar nu de maatregelen zeker tot eind april en voor sommige branches tot 1 juni verlengd zijn, moet er naar een andere oplossing gezocht worden. Je wilt immers zichtbaar blijven zodat de conversies niet stil komen te liggen.

Wat is gepast op social in deze tijd?

De meeste bedrijven willen of hebben hun campagnes weer hervat, maar wat is gepast in deze tijd? Kun je gewoon doorgaan met je normale marketingstrategie of moet je je content aanpassen en corona-gerelateerd nieuws delen? Op deze vraag kan ik je helaas geen eenvoudig antwoord geven, aangezien dit afhankelijk is van de aard van je bedrijf of organisatie. Veel bedrijven vragen aan hun volgers op social media wat zij gepast vinden. Vaak vinden de consumenten het namelijk geen probleem wanneer de marketinguitingen doorgaan zoals in een normale situatie en vinden ze het juist een fijne afleiding van het nieuws; vooral in de e-commerce branche blijkt dit in de Polls die door bedrijven op Instagram gesteld worden, het geval te zijn.

 Social media-marketing tijdens de coronacrisis

 

Betuig je steun met social media

Je kunt social media in deze periode ook goed voor maatschappelijke doeleinden inzetten, bijvoorbeeld om je steun te betuigen. Veel bedrijven haken hier op in door brandingcampagnes op te zetten waarbij ze de zorg steunen, ze promoten dat ze een deel van de winst aan goede doelen doneren of doordat ze producten produceren of doneren aan bijv. ziekenhuizen. Wanneer je een bijdrage levert, kun je dit zeker delen op je social media kanalen. Het is echter wel van belang dat je er niet te veel mee te koop loopt. Het is een steunbetuiging en niet een manier om je eigen merk of bedrijf in een goed daglicht te zetten. Rumag heeft hier met hun samenwerking met het Rode Kruis een harde les in geleerd.

Houd je aan de regels van het RIVM in je uitingen

Het klinkt misschien raar om je in je social uitingen aan de regels van het RIVM te houden, want hoe kun je nu met social media-uitingen te maken krijgen met deze regels? Simpel, dit ligt aan de boodschap of producten die je aanbiedt. Wanneer het RIVM iedereen aanraadt om geen mondkapjes te dragen, zodat er voldoende mondkapjes voor de zorg overblijven, is het niet verstandig om in een advertentie de verkoop van mondkapjes te promoten. Hetzelfde geldt voor het promoten van winkelbezoeken of “private shopping events”. Nu iedereen aangeraden wordt om thuis te blijven, sta je als winkel niet bepaald in een positief daglicht als je in je advertenties de nadruk legt op winkelbezoeken.

Social media-kanalen als Facebook en Instagram hebben niet voor niets hun verantwoordelijkheid genomen door de “winkelverkeer” doelstelling tijdelijk te deactiveren. Je kunt als bedrijf nog gewoon aan de slag met social media berichten of campagnes, maar houd daarbij wel rekening met de richtlijnen van het RIVM.

Corona actie online marketing sport

Denk aan de consument

De coronacrisis is niet alleen voor bedrijven, maar ook voor de consument een uitdaging. Nu vele winkels gesloten zijn, komt de nadruk op e-commerce te liggen. Er zijn consumenten die hier niet bekend mee zijn en huiverig zijn om  online een service of product te kopen. Maak het de consument zo gemakkelijk mogelijk door je klantenservice goed op orde te hebben. Daarnaast kun je de consument tegenmoet  komen met lage verzendkosten of een langere retourtermijn. Wanneer je op deze manier meedenkt en dit ook in je social posts deelt, zal dit als positief ervaren worden. Ook in de service-industrie kun je de consument tegemoetkomen. Zo kun je op de meeste social kanalen live gaan en zo direct met de consument in contact komen.

De checklist

Dus hoe kun je als bedrijf of organisatie het beste omgaan met social media in deze periode? Hier volgt een korte checklist:

  • Vraag aan de consumenten wat voor soort content ze graag willen zien. Zo weet je zeker dat je aan de verwachting voldoet;
  • Betuig je steun aan de maatschappij maar houd het bescheiden en maak het zeker niet te commercieel;
  • Houd je aan de regels van het RIVM. In hoeverre zijn de producten of werkzaamheden die je promoot verantwoord met het oog op de richtlijnen?;
  • Maak het de consument zo gemakkelijk mogelijk met goede customer service, verlengde retourtermijnen en gemakkelijke initiatieven;
  • Denk aan nieuwe mogelijkheden. Heb je met je offline bedrijf altijd al online willen gaan? Dit is je kans. Van online wijnproeverijen tot online je planten bestellen, voor elke branche zijn er mogelijkheden.

Social media-marketing tijdens de coronacrisis

De social media-kansen die deze coronacrisis met zich meebrengt

Ondanks het feit dat het een moeilijke periode is voor vele bedrijven, biedt deze crisis ook kansen. Zo kaartte mijn collega Brent in zijn recente blog [https://www.traffic-builders.com/je-digital-marketingstrategie-in-tijden-van-corona/] al aan dat het social media-gebruik in deze periode is toegenomen, nu mensen meer thuis zitten en meer tijd hebben. Dit is dus het ideale moment om een groot deel van je doelgroep te bereiken via de social media-kanalen. Ook voor je organische social inzet kan dit voordelen opleveren. Het succes van een organische post wordt grotendeels bepaald door de interactie op je post, het eerste uur na livegang. Nu iedereen meer tijd online spendeert, is de kans dat je post gezien wordt en door de algoritmes beter wordt uitgeleverd groter. Er zijn dus zeker voldoende mogelijkheden.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wij begrijpen dat deze tijd in het teken staat van flexibiliteit en dat daar veel wijzigingen in de online marketingstrategie bij komen kijken. We dragen graag een steentje bij om jouw organisatie zo zichtbaar mogelijk te houden in deze periode. Zo geven we wekelijks een aantal webinars  over relevante onderwerpen die mogelijk ook voor jou interessant zijn en zijn we altijd bereid te hulp te schieten bij spoedopdrachten. Mocht je interesse hebben in een van deze opties of mocht je met ons willen sparren over je social media-marketingstrategie, neem dan gerust contact met ons op!