Je digital marketingstrategie in tijden van Corona
De maatregelen om het coronavirus in te dammen zijn versterkt en verlengd tot 1 juni. De gevolgen van het coronavirus zijn enorm, niet alleen op de mensen zelf, maar ook op de economie. Men kan minder uitgeven en minder werken, waardoor veel bedrijven minder verkopen en mensen hun baan dreigen kwijt te raken. Ook in de marketingwereld kunnen we niet om de gevolgen heen. In dit blog geven we een reeks tips hoe je qua online marketing zo goed mogelijk met de huidige omstandigheden kan omgaan en inspeelt op de komende periode.
Marketing- en reclamebudgetten voor veel sectoren gaan hard dalen, voor zover ze dat nog niet zijn. Dit merkt de STER bijvoorbeeld direct. Ook Talpa zegt “draconische maatregelen” te moeten nemen. Goed nieuws is dan wel weer dat de talkshow van Patty Brard en Gordon voorlopig niet doorgaat. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ zei een groot oud-Feyenoorder al!
Gevolgen voor online marketing
De gevolgen voor het bedrijfsleven zijn groot en de stijgers en dalers als gevolg van de coronacrisis zijn snel te noemen. Vliegtuigmaatschappijen hebben al vrij snel zo’n beetje alle online marketing uitingen stilgelegd. De vraag naar tools om online te werken is groot, de zoektocht naar kantoorruimte ligt voorlopig stil.
Sommige webshops zullen een stijging zien, anderen een daling. Verkoop je bijvoorbeeld reisstekkers, dan kan je er vanuit gaan dat daar de komende tijd minder vraag naar is. Verkoop je echter thuisfitness spullen, dan zal je een flinke piek meemaken (het is ook aanzienlijk drukker tijdens mijn Zwift ritjes).
Zo zijn er honderden andere voorbeelden te noemen van stijgers en dalers. Maar hoe #$%*&^ deze situatie ook is, iedereen zal zich eraan moeten aanpassen.
Inspelen op gevolgen
Natuurlijk heerst er ook bij online marketeers onzekerheid over de komende periode. Zelfs wij kunnen de toekomst niet voorspellen. Wat we nu wel kunnen doen, is inspelen op de mogelijkheden die deze situatie ons allemaal biedt.
Kijk kritisch naar je paid campagnes
Logischerwijs zijn veel betaalde campagnes stopgezet. Denk goed na of je hierin meewilt, want dit betekent ook een lagere CPC. Wil je corona-gerelateerde negatieven toevoegen of juist op inspelen? Zet je call-extensies uit om de druk op de klantenservice te verlagen of wil je juist zo toegankelijk mogelijk zijn? Analyseer de prestaties van je salesgerichte pushadvertenties dus kritisch, maar probeer ook hier kansen te zien. Misschien kan je met je advertentieteksten juist inspelen op dingen die mensen nu belangrijk vinden.
Je kan deze tijd pakken om een review te doen van de opbouw van je campagnes. Campagnes met een lange termijn doel (gericht op bijvoorbeeld like/follow/aanmeldingen) kunnen vaak gewoon doorgaan. Kan je budgetten voor salescampagnes beter inzetten voor branding doeleinden? Of misschien in social media advertising stoppen, want…
Social media gebruik stijgt
Het social media gebruik is juist enorm gestegen. Dit is dus een kans om je doelgroep (en nieuwe doelgroepen) op een andere manier te bereiken. Zowel organisch als via advertising kan je veel mooie dingen doen. Persoonlijk zou ik ver weg blijven van grappig bedoelde posts over corona, maar als jij die ene mooie grap goed weet te brengen, be my guest.
Waar stijgt de vraag?
We stipten het al aan: in sommige sectoren stijgt de vraag juist enorm (zie hieronder overzicht van Quantcast). Hint: de gemene deler is ‘informatievoorziening’ en ‘tijdverdrijf’. Bedenk hoe jij hiervan kan meeprofiteren. Ook al zit je niet in deze sectoren, misschien kan je aanvullende producten of dienstverlening bieden?
Speel in op piekbelasting
Hoge pieken in bezoekersaantallen zorgen voor meer serverbelasting: zorg er dus voor dat je servers dit aankunnen en je website ook op dit soort momenten a) in de lucht blijft en b) een goede gebruikservaring geeft.
Ook de klantenservice kan een piekbelasting ervaren. Dit kan je proberen te verlichten door middels structured data markup meer informatie te geven aan gebruikers:
- Creëer specifieke faq-pagina’s voor vragen die nu actueel zijn markeer deze met structured data en om in de zoekresultaten direct de meest gestelde vragen te tonen
- Geef aan of je winkel open/dicht is (kan ook via Google Mijn Bedrijf)
- Geef aan of je event doorgaat of uitgesteld is via structured data (Google heeft hiervoor nieuwe mogelijkheden open gezet)
Creëer content die mensen helpt
Welke vragen hebben je klanten met betrekking tot de huidige situatie en je dienstverlening/producten? Vraag de klantenservice, kijk in Google Search Console en op social media welke vragen er de afgelopen weken binnen zijn gekomen en check de input van gebruikers in de zoekfunctie in je website. Hiermee kan je aan de slag om goede content te schrijven. Deze kan je zelf actief uitzetten via social media en als het relevant genoeg is, via betaalde kanalen.
Focus op de nurture-fase
In onzekere tijden mijden consumenten risico’s. Grote investeringen zullen uitblijven, maar verandering ook: focus je dus op de retentie of upsellen van huidige klanten (Nurture-fase).
Wat kan je nog meer doen?
Veel mensen nemen deze tijd van thuiszitten om klusjes in huis te doen. Dit is ook mogelijk met je online marketing.
Analytics
Denk aan het aanpakken van meetissues binnen je campagnes of je website. Voer een review uit om te kijken of alles goed staat en waar verbeteringen nodig zijn. Sowieso is het belangrijk om alle acties van afgelopen tijd bij te houden in Analytics middels annotaties (net als altijd eigenlijk ).
Conversie optimalisatie
Elke conversie telt, helemaal nu. Als voorheen van de 1000 bezoekers er 20 converteerden en je er nu van de 500 12 kan laten converteren, verzacht je de omzetdaling. Neem conversie optimalisatie documentatie door, laat een quickscan uitvoeren of ga aan de slag met conversie optimalisatie tools. Potentiële showstopper is wel dat door dalende bezoekersaantallen het lastiger wordt om testen significant te krijgen.
SEO
Normaal focus je volledig op al je betaalde campagnes. Logisch, want je moet tot op de cent nauwkeurig kunnen verantwoorden hoeveel er uit elke geïnvesteerde euro komt. Nu je campagnes allemaal stil liggen, komt er op magische wijze tóch nog verkeer naar je site! Say whaaaat…!?!
Als je nu de tijd en energie die je normaal in je betaalde campagnes steekt, neemt om je website te optimaliseren om meer organisch verkeer binnen te halen, krijg je dat na deze hele coronacrisis dubbel en dwars terug. Je kan bijvoorbeeld:
- een quickscan van je website doen om te kijken waar de grootste SEO-pijnpunten liggen
- een technisch verbeterplan opstellen en uitvoeren (in overleg met de webbouwer en SEO’er)
- Google Search Console induiken om de indexatie van je site op orde te krijgen
- de laadsnelheid van je website verbeteren (heeft ook positieve effecten op conversie optimalisatie en je kwaliteitsscore in Google Ads!)
- keywordanalyses vernieuwen of onderzoeken waar er qua content gemiste kansen liggen
- de titels en meta descriptions van je productpagina’s kritisch bekijken en herzien
- nagaan van welke rich snippets jij kan profiteren
- je content optimaliseren voor featured snippets
- al die blogs schrijven waar je de afgelopen tijd niet aan toegekomen bent
- de vindbaarheid van je app of podcast verbeteren
- je backlinkprofiel verbeteren door een authority building plan te maken en uit te voeren
- je verdiepen in de voordelen van Edge SEO
- SEO A/B-testing op poten zetten om weer te knallen als het verkeer weer aantrekt
Digitalisatie
Tot slot is deze tijd goed te benutten door je huidige werkzaamheden en dienstverlening tegen het licht te houden. Welke dienstverlening is te digitaliseren? Waar kun je een verbeteringsslag doorvoeren? Kun je een vervangende dienst aanbieden? Wat staat er nog op de to-do-ooit-lijst?
Klaarmaken voor komende periode
Het aanscherpen en verlengen van de coronamaatregelen maakt de komende periode saai en spannend tegelijk. Toch zullen er weer kansen ontstaan. Verhuur je bijvoorbeeld kantoorruimte, dan komt er wellicht snel meer vraag naar kleine afgesloten kamers, omdat men gek wordt van thuis werken. Ben je scheidingsadvocaat, dan zal je binnenkort zomaar meer klandizie krijgen.. Brainstorm met je collega’s welke ontwikkelingen er mogelijk plaatsvinden die impact op jullie verkoop/dienstverlening hebben!
Als de maatregelen opgeheven worden, is de kans groot dat iedereen meteen weer begint te adverteren. Hierdoor wordt advertentieruimte schaars en gaat de prijs omhoog. Wil je hierin meegaan of wacht je liever de eerste gekte af? Of heb jij een slimmer plan?
Wat ga je doen met de klanten die juist de afgelopen tijd je product/dienst afnamen? Hoe zorg je ervoor dat ze klant blijven? Of kan je proberen juist hen ambassadeur van je merk te maken?
In de basis komt het hierop neer: ga jij na deze periode weer gewoon hetzelfde doen als altijd, of ga je juist nu je online marketing strategie verbeteren om op de lange termijn sterker uit deze crisis te komen?
Houd je de komende tijd taai en gezond, zowel fysiek als mentaal!