11 Kenmerken van de ideale Search Engine Marketing Consultant

Zoekmachinemarketing is een dynamisch specialisme binnen internet marketing dat steeds  complexer wordt. Dit stelt andere eisen aan een zoekmachinemarketing team en haar leden dan in het “Ilse-tijdperk”. Ook Traffic Builders heeft hiermee te maken, zeker nu we hard bezig zijn ons team uit te breiden met zowel junior als senior Search Engine Marketing Consultants.

Laten we eens kijken naar belangrijke ontwikkelingen in zoekmachinemarketing en de eisen die dit in onze optiek stelt aan de Search Engine Marketing Consultant anno 2008.

Strategisch belang
Tegenwoordig is zoekmachinemarketing niet meer weg te denken uit de marketingmix. Steeds meer organisaties van zeer uiteenlopende pluimage zien zoekmachinemarketing als een strategisch cruciaal onderdeel van hun marketinginspanningen. Dit strategisch belang komt terug in de aanpak van zoekmachinemarketing trajecten.

Zoekmachinemarketing: ultiem outside-in denken
Zo is Traffic Builders momenteel bezig om de strategische herpositionering van bekende retailer te begeleiden vanuit ‘Search’. De organisatie in kwestie verschuift de business propositie van een op product-selling gebaseerd uitgangspunt naar een meer conceptmatige marktbenadering. Hierin wordt de markt veel meer vanuit de marktvraag benaderd. Wat zijn de behoeften van de doelgroep? In welke fasen van het koopproces bevinden de meeste potentiële klanten zich? Hoe vertaalt zich dit naar een online propositie en content? Zoekmachinemarketing kan bij de invulling van deze vragen een cruciale rol vervullen. Ultiem “outside-in” denken. In deze fase van het project helpen we de opdrachtgever bij het invullen van het marketingconcept, en de websitebouwer bij de totstandkoming van het websiteconcept. Later volgt de concrete invulling hiervan.

Uitdaging
Naast de meer strategische invulling van zoekmachinemarketing lijkt het vak ook weer technischer en complexer te worden. Neem het adverteren in zoekmachines via Google Adwords. De sterk toenemende concurrentie maakt dat campagnes intensiever dan ooit tevoren gemanaged moeten worden. Kleine wijzigingen in CPC, advertentiepositie, keyword match types en wijzigingen in ad texts kunnen de Return on Investment van campagnes drastisch beïnvloeden. De uitdaging is om telkens de best scorende combinatie van factoren te maken.

Technische dimensie
Maar het beheer richt zich niet langer op de campagnes zelf; ook de landingspagina’s en websites van opdrachtgevers worden uitvoerig getest. Dit voegt een meer technische dimensie toe aan de functie van Search Engine Marketing Consultant. Google’s ad-bot controleert landingspagina’s op relevante title, meta, header (H1) tags en uiteraard content om de Quality Score te bepalen. Deze is op haar beurt weer van invloed op het minimum CPC bod voor een keyword.

De focus voor de Search Engine Marketing Consultant lag in het verleden dus voornamelijk op het schrijven van overtuigende ad-texts. Maar met de komst van de Quality Score zijn de meer technische en analytische aspecten van landingspagina’s daarbij gekomen. En uiteraard kent ook zoekmachine-optimalisatie de nodige technische aspecten. Als Search Engine Marketing Consultant binnen Traffic Builders dien je hier in hoofdlijnen mee bekend te zijn, omdat je het eerste aanspreekpunt voor je eigen opdrachtgevers vormt.

Analytisch
In alle voorgaande facetten van het vak zoekmachinemarketing wordt in meer of minder mate een beroep gedaan op het analytisch denkvermogen van de Search Engine Marketing Consultant: je ontwikkelt een plan, voert dit uit, test en evalueert de resultaten en verfijnt dit proces tot een optimaal resultaat voor de opdrachtgever ontstaat. Dit is een continueproces, want zolang de ROI nog geen 100% is, is er altijd ruimte voor verbetering.

Team van specialisten
Bij Traffic Builders zien wij de Search Engine Marketing Consultant als het eerste aanspreekpunt voor onze opdrachtgevers. Jij bewaakt de zoekmachinemarketingstrategie van de opdrachtgevers in je eigen accountportfolio. Korte lijnen, snel schakelen. Dat geldt ook voor het team van specialisten binnen Traffic Builders waar je mee samenwerkt: SEO copywriters, SEO engineers/developers en web analytics specialisten. Samen bouw je aan een optimale Return On Investment voor je klanten, met jou aan het roer.

11 kenmerken van de ideale Search Engine Marketing Consultant
Wij denken dat de ideale Search Engine Marketing Consultant anno 2008:

 1. Een achtergrond in (online) marketing / media heeft,
 2. Over kennis van andere marketinginstrumenten beschikt,
 3. Opdrachtgevers strategisch kan adviseren,
 4. Over analytisch denkvermogen beschikt,
 5. Pro-actief is,
 6. Zelfstandig…
 7. … en in teamverband kan werken,
 8. Leergierig is en wil zichzelf ontwikkelen,
 9. Over goede communicatieve vaardigheden beschikt,
 10. Een tikkeltje perfectionistisch is,
 11. Van uitdagingen houdt.

Bovendien moet je je lekker voelen in een jonge, professionele werkomgeving en geen bezwaar hebben tegen een gezellige werkvloer. Tenminste, als je deze functie bij Traffic Builders wilt vervullen.