5 Tips voor copywriters om verfrissende, unieke content te schrijven

Voor copywriters is het de grootste vijand die de mensheid ooit gekend heeft: het Writers Block. Een andere, misschien wel net zo grote vijand, wordt echter vaak vergeten. Hij loert om de hoek bij iedere copywriter die dagelijks een verse stapel content moet aanleveren: de Sleur. Geef de Sleur geen kans en lees de 5 tips voor copywriters om verfrissende, unieke content te schrijven!

Sommige schrijvers brengen eens in de zoveel tijd een boek uit en teren daar jaren op. Journalisten komen een keer met breaking news op de proppen en genieten bekendheid tot in lengte der dagen. Copywriters, en dan met name de online copywriters, produceren dagelijks nieuwe teksten die door velen gelezen worden, maar nooit de status van een roman of diepteartikel bereiken. De uitdaging is dan ook niet de eeuwige roem, maar een frisse, lekker lezende en tot actie aanzettende tekst te produceren die de klant helpt om een grote groep eindgebruikers naar zijn product te leiden of dat artikel te schrijven waar een lezer iets aan heeft.

Stel dat je in die situatie verkeert en je zit in een sleur. Hoe trek je jezelf er dan weer uit? Neem de volgende 5 tips voor copywriters van Mitchell Bowles voor verfrissende, unieke content ter harte:

1. Heb plezier in het schrijven!
Heb (en houd) plezier in het schrijven van copy. Geef jezelf een leuke nieuwe uitdaging. Schrijf enkele woorden op 20 stukken papier. Maakt niet uit wat voor woorden, hoe vreemder hoe beter. Denk aan dingen als roze pingpongballetje, pastinaak of een ander totaal uit de lucht gegrepen idee. De volgende keer als je vastloopt, kies je een papiertje uit en neem je de inhoud van dat papiertje op in je artikel. Vaak zullen het artikel en de tekst op het papiertje niets met elkaar te maken hebben, maar dat is juist de uitdaging.

2. Gooi een idee volledig om
Maak van een heel gewoon, simpel artikel iets volledig anders door het concept 180 graden te draaien. In plaats van 10 dieettips schrijf je over 10 manieren om je kapot te eten. Je vertelt hetzelfde verhaal, alleen in een andere vorm. Naast een leuke manier om meer plezier in het schrijven te krijgen, is het ook een goede manier om lezers aan te trekken. De aanstootgevende kop zal veel bezoekers uitdagen om verder te lezen.

3. Geen eigen verhaal? Vertel het verhaal van een ander
Op ideeën voor een artikel komen kan voor iedere copywriter een helse klus zijn. Kun je geen artikel vullen uit je eigen ervaring? Schrijf dan het verhaal van iemand anders. Vertaal een artikel uit een andere taal en geef er je eigen draai aan. Ook interessant: bel iemand op uit het wereldje en schrijf zijn/haar verhaal op. Schrijf het in een standaard interviewvorm, een achtergrondartikel of een case study. Hoe je het ook verwoordt; het zal een frisse, unieke aanvulling zijn op je content.

4. Verander de volgorde
En wel de volgorde waarin je te werk gaat. Veel schrijvers beginnen met de hoofdtekst, schrijven er een conclusie bij, plakken er een inleiding voor en geven het geheel een titel. Doe je dit ook en merk je dat je vastloopt? Begin dan eens met de titel, schrijf vervolgens de inleiding en ga daarna aan de slag met de rest van het verhaal. Een nieuwe volgorde leidt tot een nieuwe kijk. Die nieuwe kijk zal leiden tot nieuwe inzichten en frisse, unieke content.

5. Je hoeft niet altijd woorden te gebruiken
Een verhaal hoeft niet (altijd) slechts uit woorden opgebouwd te zijn. Je kunt een verhaal ook visueel vormgeven. Schets het verhaal dat je wilt vertellen. Een foto zegt meer dan 1000 woorden, wordt wel eens gezegd. Een tekening, schets of anderszins visuele impressie vertelt het verhaal ook. Lezers zullen de verfrissende kijk op zaken waarderen.

Er zullen vast meer dan 5 tips voor copywriters zijn om verfrissende, unieke content te schrijven. Wat is jouw manier om uit die sleur te komen? Deel je tips met ons in de reacties!